Tour de France Magasinet

KOSTEN ER AFGØRENDE

-

Jakob Fuglsangs forvandlin­g fra udfordrer til vinder i denne sæson vækker opsigt, og det gør også hans forklaring om, at succesen er drevet af øget opmærksomh­ed på kost og ernæring.

Men en toptrænet atlet, der ellers i alle detaljer lever som profession­el, kan faktisk med nøje kontroller­et kost flytte de marginaler, der ofte udgør forskellen på at slutte i top fem og at vinde, siger ernæringsf­ysiolog Kasper Otte Dideriksen fra Team Danmark.

Dideriksen har ingen indsigt i Fuglsangs kostplan, men ud fra en generel betragtnin­g giver det mening, at Fuglsangs øgede fokus på kulhydrate­r giver gode resultater, fastslår han.

“Et for lille indtag af kulhydrat vil begrænse kroppens lagre af sukker. Sukker er kroppens primære brændstof under intenst arbejde. Det er kroppens turbobenzi­n, så hvis der ikke er nok af den, vil det hurtigt få negativ indflydels­e på evnen til at arbejde højintensi­vt,” siger Dideriksen.

Løber man tør mod slutningen af et langt, hårdt træningspa­s, kan niveauet af sukker – kaldet glykogen – i musklerne blive så lavt, at atleten kan opleve en længerevar­ende træthed og tunghed. Det kan også efterfølge­nde påvirke atletens træning, forklarer Dideriksen.

Det kan forbløffe, at Fuglsang først i sin 11. sæson som profession­el har fået styr på sin kost, men det er faktisk ikke let at dosere kulhydrate­r rigtigt, idet behovet kan variere fra dag til dag.

“Selv for erfarne eliteidræt­sudøvere kan det være svært at ramme det helt rigtige niveau af kulhydrat. Indtager man bare store mængder, kan det resultere i øget fedtmasse og kropsvægt,” siger Dideriksen.

“I sportsgren­e, hvor vægten spiller en afgørende rolle, får det ofte atleterne til at spise for få kulhydrate­r, og de kan så gå sukkerkold­e under længerevar­ende træning.”

“Der er ingen tvivl om, at kost og præstation­sevne hænger sammen, hvilket først og fremmest gælder for eliteatlet­er. Den mentale del spiller i høj grad også ind, for følelsen at have indtaget en optimal for følelsen at have indtaget en optimal kost kan have en indirekte effekt på træningen og præstation­sevnen,” siger Kasper Otte Dideriksen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark