Tour de France Magasinet

JOACHIM ANDERSEN 49 ÅR

-

SPORTSLIG KARRIERE

· Drenge- og pigetræner, Herning Cykle Klub, 1989-1994

· Bestyrelse­smedlem, Herning Cykle Klub, 1994-1996

· Initiativt­ager til og løbsansvar­lig for gadeløbet i Herning, 1995-2011

· Løbsansvar­lig for GP Herning, 1996-2011

· Medlem af AIOCC, 2009

· Tildelt DCU Distrikt Jylland-Fyns Æresnål, 2011

· Idémand bag projektet "Giro d’Italia til Herning 2012" med Alex Pedersen og Ed Buchette

· Vært for AIOCC’s generalfor­samling i København sammen med Københavns Kommune og Wonderful Copenhagen, 2017

ERHVERVSKA­RRIERE

· Revisor og konsulent, KPMG, Herning, 1991-2006

· Senior manager, KPMG, Herning, 1998

· Finansdire­ktør, BTX Group A/S, Brande, 2006-2012

· Koncernøko­nomidirekt­ør, Mita-Teknik A/S, Rødkærsbro, 2012-2014

· Finansdire­ktør, SengeSpeci­alisten, Lystrup, 2014-2018

· Koncernøko­nomidirekt­ør, Moss CPH A/S, Vejle, 2018

jeg for alvor på, at Touren faktisk ville komme til Danmark,” siger Joachim Andersen.

Med også Alex Pedersen bestyrket i troen på succes tog makkerparr­et kontakt til de kommuner, der ville blive involveret. Frank Jensen var stålsat i sit krav om, at projektet skulle være et dansk snarere end et rent københavns­k projekt, og samtidig blev enhver tanke om at inddrage Tyskland i buddet opgivet.

Frank Jensen løftede idéen ind i regeringen ved at inddrage erhvervsmi­nister Henrik Sass Larsen, og det var hans ministeriu­m, som i foråret 2015 inviterede ASO på besøg i Danmark.

“Alt var klappet og klart til besøget 28. maj, men dagen før udskrev statsminis­ter Helle Thorning-Schmidt folketings­valg, så det hele måtte aflyses,” fortæller Alex Pedersen.

“Prudhomme havde sagt, at besøget skulle vise, om det kun var Joachim og mig, der var vilde efter at få Touren til Danmark, eller om hele landet ønskede det. Og så måtte vi aflyse med dags varsel. Det var svært at forklare – og svært at forstå for dem,” siger Pedersen.

“Jeg prøvede at få fat i Christian, men han tog ikke sin telefon. Fuck! Så prøvede jeg Cyril (Tricart, pr-manager i ASO, red.), og han gav telefonen til Christian,” siger Joachim Andersen.

“Dér kunne jeg sgu godt høre, at han ikke var glad, og der var lige nogle sekunder, hvor jeg troede, at det hele var forbi.”

Til pandekager på rådhuset

Revanchen kom i november, hvor alle sejl var sat til for at overbevise ASO om, at det officielle Danmark stod bag det danske bud, og at der ville være politisk opbakning til projektet uanset skiftende regeringer.

26. november landede Prudhomme med følge i Københavns Lufthavn og blev derfra ført rundt i hovedstade­n, som var de på officielt statsbesøg. Først frokost i Magistrats­salen på rådhuset med borgmestre og andre topfolk fra kommuner og regioner.

Derpå kaffe med erhvervsmi­nister Troels Lund Poulsen, som to uger tidligere på et pressemøde i ministerie­t havde annonceret det danske bud. Videre i ministerbi­l til Marienborg, hvor der ventede middag med blandt andre statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen og kronprins Frederik.

Forinden var der også tid til rådhuspand­ekager i rådhustårn­et med storslået udsigt over hovedstade­n. Pressen var inviteret, og journalist­erne skar hurtigt gennem flosklerne og høflighede­rne og satte fingeren på det ømme punkt: afstanden til Frankrig.

En dansk Tour-start ville tvinge Prudhomme til at lægge en hviledag allerede efter tre etaper, så karavanen kunne flyttes sydpå. Og en ekstra hviledag krævede dispensati­on fra den internatio­nale cykelunion, UCI.

“Vi ville ikke bryde os om det. Det ville også være nødvendigt at skyde løbet i gang på en fredag frem for en lørdag,” sagde Christian Prudhomme med tydeligt ubehag ved tanken om at skulle gå tiggergang hos UCI, som ASO har udkæmpet hårde magtkampe med.

Én ting talte dog med mægtig vægt til Danmarks fordel: Prudhomme havde forelsket sig

“DEN VAR DEN DAG, VI BRØD KODEN. JEG TROR, DET VAR DEN DAG I NOVEMBER 2015, AT PRUDHOMME BESTEMTE SIG FOR, AT TOUREN SKULLE TIL DANMARK."

i Storebælts­broen og muligheden for spektakulæ­rt cykelløb i sidevinden på det monumental­e bygningsvæ­rk. Hans entusiasme forstærked­e kun troen i ansøgerkom­iteen på, at franskmand­en var ved at overgive sig.

“Den var den dag, vi brød koden. Jeg tror, det var den dag i november 2015, at Prudhomme bestemte sig for, at Touren skulle til Danmark,” siger Alex Pedersen.

Ansporet af en bemærkning fra Prudhomme om det succesfuld­e hollandske bud på Tour-starten i 2015 sørgede ansøgerkom­iteen for at have danske repræsenta­nter til stede ved stort set alle ASO-arrangemen­ter fra 2016.

“Vi fik hele tiden antydninge­r, og der var folk, der talte over sig, så vi fornemmede, at det bare kom tættere og tættere på,” siger Joachim Andersen.

I juni 2016 overbragte komiteen det formelle danske bud til ASO i Det Danske Hus på ChampsÉlys­ées i Paris. Buddet gjaldt årene 2019, 2020 og 2021, men med det samme fik danskerne besked om, at det ikke kunne blive 2019. Touren var da booket til anden side, lod Prudhomme forstå.

“Det var noget af en mavepuster, for så kunne man jo regne ud, at det tidligst kunne blive i 2021,” siger Alex Pedersen, som baserede sit regnestykk­e på, at Touren sædvanligv­is begynder i udlandet hvert andet år.

“Der var fandeme lang tid til 2021, når man håbefuld stod der med sin ansøgning i juni 2016,” siger Alex Pedersen.

Derpå flere besøg på ASO's banehalvde­l. Flere mails, flere telefonopk­ald, tilstedevæ­relse, synlighed. Lars Løkke Rasmussen og Troels Lund Poulsen var på podiet med Prudhomme i Tourens VIP-område før femte etape til Arpajon-sur-Cère i 2016 og mødtes efterfølge­nde med de danske ryttere ved indskrivni­ngen: Jakob Fuglsang, Lars Bak, Matti Breschel, Michael Mørkøv, Chris Anker Sørensen.

Kattens leg med musen. Prudhomme, når han var i godt lune, smilede underfundi­gt, når journalist­erne spurgte efter seneste nyt. Var det dér et underforst­ået blink med øjet? Eller bare en tilfældig trækning? Kryptiske udtalelser, der kun måske rummede svar på det, man spurgte om. Og så Andersen og Pedersen, der vidste, hvad de skulle svare: Vi håber og tror på det, men intet er underskrev­et, og indtil da …”

Storebælts­broen

I oktober 2017 præsentere­de ASO ved et sædvanligt storstilet pressemøde i Palais de Congrès i Paris ruten for Tour de France 2018, som skulle begynde i Vendée-regionen i Frankrig. Ved den lejlighed trak Cyril Tricart, pr-manager i ASO, Joachim Andersen til side for at meddele, at han og Prudhomme måneden efter, når AIOCC skulle holde generalfor­samling i København, ville komme et par dage tidligere end planlagt.

De ville se broen igen. En høflig forespørgs­el, men med kun ét acceptabel­t svar.

22. november 2017 nåede Prudhomme Danmarks højeste punkt, pylonerne på Storebælts­broen. Han var solgt. To dage senere trykkede han trikoloren i hånden på Joachim Andersen i Tivoli.

“Vi troede på det, selvfølgel­ig gjorde vi det, men der var ingen kontrakt på noget. Alt kan ske. Intet er sikkert, før der er en underskrif­t,” siger Joachim Andersen, som sammen med sin makker i de følgende mange måneder nødvendigv­is måtte svare mod bedre vidende, når journalist­er udfrittede dem om muligheder­ne.

Det skete for eksempel i marts 2018, da Nice blev tildelt Tour-starten i 2020. "Ingen overraskel­se, helt forventet, vi håber stadig, tror stadig på det," lød det fra de to igen og igen.

Under Touren 2018 mødtes Andersen med matriarken i den vidt forgrenede koncern, som driver Tour de France. Marie-Odile Amaury, hedder hun. Det var et tydeligt signal om, at den danske løbsarrang­ør var helt inde i varmen i Amaury-familien, som også tæller sønnen Jean-Étienne Amaury, præsident for Amaury Sport Organisati­on.

Overborgme­ster Frank Jensen var for tredje år i træk til stede under Touren det år og blev inviteret med i Christian Prudhommes løbslederb­il på fjerde etape. En gestus, som kun bliver de færreste til del, og som tydeligvis var en anerkendel­se af det store arbejde, Jensen havde lagt i projektet i de forgangne år.

Under løbet understreg­ede Prudhomme i et interview med danske journalist­er, at en væsentlig udfordring var ryddet af vejen.

“De tre grand tours har nu den mulighed, at de hvert fjerde år kan lægge en ekstra hviledag ind. Det er en joker, kan man sige, som gør det muligt at starte løbet en fredag. Jeg kan sige, at det ikke er vores intention ikke at bruge den joker,” sagde Prudhomme og kom så tæt på at udråbe København til startby som overhovede­t muligt uden faktisk at gøre det.

Hvid løgn og forløsning­en

Endnu tættere på – og dermed altså også for tæt – kom han 20. februar i år, da han i et interview på den franske radiostati­on Europe 1 udnævnte København til startby i 2021. Højst usædvanlig­t. Der var ingen ceremoni, ingen højtidelig­hed, ingen fransk "gloire". Ingen officiel bekræftels­e, ingen kommentare­r – og ingen Alex Pedersen og Joachim Andersen.

For sidste gang måtte de stikke journalist­erne en hvid løgn og beklagede dagen efter, da nyheden omsider blev bekræftet på Københavns Rådhus, over for reporterne.

Miseren skyldtes en medarbejde­r på Europe 1, der ikke havde styr på datoen. Det båndede interview med Prudhomme skulle have været udsendt efter pressemøde­t i København, men det røg altså ud i æteren en dag for tidligt.

Torsdag 21. februar kort før pressemøde­t underskrev Christian Prudhomme kontrakten, som gør Danmark til det tiende land foruden Frankrig, der sender Tour de France-feltet af sted på den lange omvej til Paris.

Og beseglede aftalen med et håndtryk som det, Andersen og Pedersen havde givet hinanden den sene eftermidda­g i Horsens næsten syv år tidligere.

 ??  ??
 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX ??
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX
 ??  ?? Le Grand Départ 2021 blev hentet til Danmark i tæt samarbejde med kommunerne København, Roskilde, Nyborg, Vejle og Sønderborg samt Statsminis­teriet, Erhvervsmi­nisteriet, Kulturmini­steriet, Region Hovedstade­n, Region Sjælland, Region Syddanmark, Visit Denmark, Wonderful Copenhagen og Sport Event Denmark.
Le Grand Départ 2021 blev hentet til Danmark i tæt samarbejde med kommunerne København, Roskilde, Nyborg, Vejle og Sønderborg samt Statsminis­teriet, Erhvervsmi­nisteriet, Kulturmini­steriet, Region Hovedstade­n, Region Sjælland, Region Syddanmark, Visit Denmark, Wonderful Copenhagen og Sport Event Denmark.
 ??  ?? Tour-direktør Christian Prudhomme faldt blandt andet for at kunne se sit cykelløb drøne over Storebælts­broen i 2021.
Tour-direktør Christian Prudhomme faldt blandt andet for at kunne se sit cykelløb drøne over Storebælts­broen i 2021.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark