Tour de France Magasinet

COLOMBIANS­KE DOPINGPROB­LEMER

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Mens de colombians­ke topryttere dyster om podieplads­er i Tour de France og andre af de store løb på UCI's kalender, står det skidt til i kulissen med dele af colombians­k cykelsport­s forhold til doping.

I 2015 sagde Juan Pablo Villegas, en rytter på mellemnive­au, der primært kørte i mellem- og sydamerika­nske løb, at der var et betydeligt problem med doping i topløb i Colombia, hvorefter Villegas efter eget udsagn måtte holde pause fra sporten i et år, fordi de andre ryttere og det colombians­ke forbund var så vrede over hans udtalelser, som han følte sig presset til at tage i sig igen.

I de år blev adskillige colombians­ke ryttere på samme niveau som Villegas taget for doping, ofte EPO eller EPO-lignende præparater, i løb i regionen, hvorimod stort set ingen ryttere gik i fælden i forbindels­e med løb hjemme i Colombia.

Om de manglende positive tests havde noget at gøre med beslutning­en er uvist, men i februar 2017 blev Colombias enlige antidoping-laboratori­um suspendere­t i et halvt år af det internatio­nale antidoping-agentur WADA med den begrundels­e, at der var problemer med de tekniske procedurer i laboratori­ets arbejde.

Samme år blev hele otte ryttere i Vuelta a Colombia, landets mest traditions­rige etapeløb, taget i dopingkont­rollen, de fleste fra colombians­ke hold.

Colombias største cykelhold Manzana Postobon, hvor Nairo Quintana og flere andre af Colombias topryttere begyndte karrieren, har i flere år været en del af UCI's program med blodpas, og holdet har ikke altid været populært i hjemlandet, hvor dets forsøg på at positioner­e sig som Colombias "rene" hold jo også implicit har været en anklage rettet mod resten af holdene i landet.

Så meget desto mere bekymrende var det for det colombians­ke tophold og cykelsport­en i landet, at Manzana Postobon i slutningen af maj i år blev suspendere­t af UCI, efter at den anden af holdets ryttere, Juan José Amador, var blevet taget i dopingkont­rollen.

Det fik UCI til at tildele Manzana Postobon karantæne, og umiddelbar­t efter trak hovedspons­oren sig med øjeblikkel­ig virkning og lukkede dermed holdet.

"Holdet er dopingens fjende. Min samvittigh­ed er ren, men det her er en påmindelse om, at den (cykelsport­en) er inficeret af doping," sagde sportsdire­ktør Luis Fernando Saldarriag­a ved lukningen, og tilskrev de to dopingsage­r individers handlinger bag holdets ryg.

Ud over Manzana Postobons problemer er også profilen Jarlinson Pantano, der kører for Trek-Segafredo og vandt en Tour-etape i 2016, røget i karantæne for doping i 2019, efter at han testede positiv for EPO i februar.

 ??  ?? Manzana Postobon-holdet vandt i april Tour of Turkey. Måneden efter blevet holdet suspendere­t af UCI for den anden dopingsag inden for få måneder, og lukkede derefter af egen vilje. Foto: Aa/Abaca/Ritzau Scanpix
Manzana Postobon-holdet vandt i april Tour of Turkey. Måneden efter blevet holdet suspendere­t af UCI for den anden dopingsag inden for få måneder, og lukkede derefter af egen vilje. Foto: Aa/Abaca/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark