Tour de France Magasinet

Er accelerati­onsevnen intakt?

- TEKST: JESPER RALBJERG

Der har været umanerlig stille omkring Chris Froome det seneste års tid. I juli måned 2018 trådte briten ned fra Tour-podiet i Paris efter sin samlede tredjeplad­s i løbet, og derefter gik der ni måneder, før han igen leverede et resultat der aftvang en vis respekt. En samlet 11.-plads i Tour of the Alps lyder naturligvi­s ikke af alverden for en rytter der har vundet seks grand tours, men slutplacer­ingen skal ses i lyset af at Froome agerede luksushjæl­perytter for holdets unge talenter Pavel Sivakov og Tao Geoghegan Hart der blev henholdsvi­s nummer 1 og 2 i det ugelange etapeløb.

Froomes rolle bliver selvsagt en helt anden i Touren, hvor målet er at vinde løbet for femte gang. Da Froome brød gennem lydmuren som etapeløbsr­ytter, var opskriften klar: Gode enkeltstar­tspræstati­oner sikrede ham en placering i toppen af klassement­et, og når feltet ramte bjergene, fejede Froomes angreb hen over konkurrent­erne som en le over en kornmark. Når Froome gik i offensiven, pumpede benene utrættelig­t som stempler på et lokomotiv, og rivalerne blev kørt sønder og sammen. Det er efterhånde­n ved at være længe siden vi har været vidner til den slags stormvinds­angreb, og det skal blive interessan­t at se om Froome stadig kan accelerere væk fra de øvrige podiekandi­dater på stigninger­nes afsluttend­e kilometer.

Froome vil formentlig stadig være referencep­unktet for de øvrige ryttere med vinderambi­tioner – i hvert fald indtil 14. etape der har mål på Tourmalet. Her får vi en potentielt afgørende indikation af, hvorvidt Froome skal betragtes som en troværdig bejler til den samlede Tour-sejr. Måske taler alderen imod Froome, men i år har han ikke kørt Giro d'Italia, så han bør kunne stille anderledes frisk til start i årets Tour, end det var tilfældet sidste år.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark