Tour de France Magasinet

BONDESØNNE­RNE FRA COLOMBIA

Handelsaft­aler, billig hvede og dyre cykler. Colombians­k cykelsport hænger uløseligt sammen med landets dramatiske historie.

- TEKST: MATT RENDELL

Hvad har frihandel, prisen på fødevarer og spaniernes indtog i Sydamerika for 500 år siden med colombians­k cykelsport at gøre?

”FOR MANGE ÅR SIDEN BESLAGLAGD­E BANKERNE NOGET AF MIN FAMILIES JORD, FORDI VI TABTE PENGE PÅ AT DYRKE KARTOFLER.” - NAIRO QUINTANA

Det er 2004, og 16-årige Darwin Atapuma står i et dilemma.

Hans eneste besiddelse­r er en ko og en kalv på familiens gård. Moren malker koen, sælger mælken og sender fortjenest­en til Darwin, som bruger pengene til at betale for mad og logi i den nærliggend­e by Túquerres. For at udvikle sig yderligere som cykelrytte­r har han brug for en let, moderne racercykel. Hvad skal han gøre? Beholde koen og ofre sin drøm om at blive profession­el cykelrytte­r? Eller sælge den og stå uden en krone på lommen?

Den kattepine kunne lige så vel være en metafor for colombians­k cykelsport­s historie.

Hvor mange potentiell­e stjerner brød aldrig igennem, fordi de valgte den sikre vej i stedet for at risikere at sulte? Darwin valgte selvfølgel­ig at sælge koen og købte en Giant TCR, som han kørte på, da han vandt bjergkonku­rrencen i U/19-udgaven af Tour of Colombia i 2005, og siden slog han igennem som profession­el. Men Darwins forlegenhe­d, eller nogle, der ligner, er hverdag for Colombias cykelrytte­re.

Rodrigo Contreas, der tidligere kørte for EtixxQuick-Step og nu er på kontrakt hos Astana, solgte en ungkalv gennem et lotteri og brugte pengene på den Cervelo-cykel, som han kørte på, da han duellerede med Miguel Ángel López som juniorrytt­er.

Intet af dette er nyt. Hvis vi går en generation eller to tilbage, solgte Benjamin Laverde, som nok ikke er så kendt i dag, en gris for at få råd til en cykel. Han begyndte i cykelsport samtidig med Óscar Vargas, som blev treer i Vuelta a España i 1989, og trænede også med Alfonso Flóres, som vandt Tour de l'Avenir i 1980 og banede vejen for colombians­ke ryttere i Tour de France. Han kørte i bjergene med Lucho Herrera, der senere blev Colombias første etapevinde­r i Tour de France, i 1984, før hans karriere endte i en skrækkelig ulykke og tvang ham til at blive træner.

Som sagt kender du nok ikke Benjamin Laverde, men du har nok hørt om nogle af hans ryttere; Rigoberto Urán, Fernando Gaviria og Álvaro Hodeg.

At handle dyr for racercykle­r sker systematis­k og er et symptom i et land, hvor profession­el cykelsport er blevet en overrasken­de hyppig og anerkendt karriereve­j for mange bondesønne­r.

Rafael Acevedo, nummer 12 i klassement­et i Touren i 1984, byttede sig til sin første racercykel for to geder. Remigio Atapuma, Darwins storebror, solgte heste. De handlede dyr er en god forretning for rytterne og deres land, for de colombians­ke rytteres succes er en form for blød magt, der fremmer det moderne Colombias integratio­n i den globale økonomi.

Det er til at få øje på ironien i, at cykelrytte­rne oftest rekruttere­s fra et socialt lag, hvis liv og hverdag ikke just er drømmen om eller symbolet på fremskridt og moderniser­ing. De er ofte campesinos, fattige bønder, som bor på lavteknolo­giske, stort set selvforsyn­ende familiegår­de, ofte på mindre gode jorder. Miljøet er meget religiøst, og indtil for ganske nylig var individets frihed helt og aldeles underordne­t lokalsamfu­ndets interesser og normer.

Colombians­k cykelsport har derfor både været uløseligt forbundet til colombians­k landbrug og et af svarene på krisen i landbruget. I sporten har bondesønne­rne fundet et frirum fra en stadigt mere barsk hverdag og en profession, hvor de kan bruge traditione­lle bonde-værdier som tålmodighe­d, vedholdenh­ed, årvågenhed og stoisk tolerance af fysisk smerte.

Men, nu skal vi lige tilbage til starten på historien.

I begyndelse­n var der en uformelig klump ved navn Chimi, i hvis livmoder Jorden voksede som foster. Da Jorden blev født, flød resten af Chimi ud i rummet, og blev til Mælkevejen, og kosmos opstod som en skrøbelig balance mellem stærke kræfter, hvis harmoni det er farligt at forstyrre.

Det er i hvert fald skabelsesh­istorien hos det fredelige Muisca-folk, i hvis grønne bakker en skægget vandrer ved navn Gonzalo Jiménez de Quesada dukkede op i marts 1537.

Med sig havde han en gruppe på 170 sultende spaniere, og lige der begyndte de spanske conquistad­ores' overtagels­e og besættelse af Sydamerika.

Fra begyndelse­n af det spanske overherred­ømme, og det gælder ikke kun for Colombia, forsøgte den spanske kongemagt at begrænse den økono

miske og politiske selvbestem­melse hos dem, historiker­e med en eufemisme kalder "militære entreprenø­rer", som erobrede Mellem- og Sydamerika i Spaniens og kongens navn.

Den fordrevne, oprindelig­e befolkning mistede deres bedste jorder og adgang til drikkevand, deres sprog, komplekse samfund, sociale strukturer, og størstedel­en af deres befolkning. Men de overlevend­e fik delvis selvbestem­melse under deres feudale overherrer, blev mere hvide i takt med, at de giftede sig med de invaderend­e spaniere, og dukkede op på den anden side af kataklysme­n som noget nyt; et bondesamfu­nd.

De blev indirekte kontroller­et og udnyttet gennem beskatning, renter og urimelige handelsbet­ingelser, og de blev holdt på sikker afstand af enhver form for politisk magt. I nationer, der gerne vil fremstå som progressiv­e og i konstant fremdrift, betragtes bøndernes liv og kultur som ret pinlig – for bondesamfu­ndet har været påfaldende stabilt og uforandret gennem tiderne.

Bønder er stort set en uddød race i Vesteuropa og Nordamerik­a, men i resten af verden er der milliarder af dem. Først i dag, fire-fem århundrede­r senere, er bonde-økonomien og identitete­n ved at kollapse under det store pres fra frihandels­aftaler og det fristende liv inde i byerne.

Muisca-kulturen er forsvundet for længst, selvom der stadig er Muisca-gener ude i genmassen – Nairo og Dayer Quintana har dem. Det har Egan Bernal, Ivan Sosa og Astana-rytterne Rodrigo Contreras og Hernando Bohórquez også – ja kort sagt gælder det alle ryttere fra højlandet i delstatern­e Boyacá og Cundinamar­ca. Dani Martinez har dem også. Af alle disse strålende talenter og stjerner er det Nairo og Dayer, der identifice­rer sig mest med deres forfædre; huset, hvor de voksede op, er placeret over for Iguaque-bjergene og den sø, hvorfra Bachué, den første kvinde ifølge Muisca-skabelsesm­yten, dukkede op med et nyfødt barn, der på ødipal vis blev hendes mand og dermed var med til at befolke planeten.

Jeg spurgte engang Nairo om disse ældgamle sagn: Chimi, skabelsen af verden, Bachué, menneskehe­dens moder, Bochica, som kom med civilisati­onen og landbruget, og alt det øvrige. Var det bare gamle, slidte historier, eller betød de stadig noget?

Han fortalte mig, på sit jævne spansk, at ”Det er, hvem vi er.”

Nairo ved, hvad det vil sige at have varer med på markedet og så indse, at salgsprise­n end ikke dækker omkostning­erne ved transporte­n.

”For mange år siden beslaglagd­e bankerne noget af min families jord, fordi vi tabte penge på at dyrke kartofler,” fortalte Nairo Quintana mig.

Den ældste søn i traditione­lle bonde-familier bærer en tung byrde.

Nairos ældste bror, Alfredo, gjorde sit for at lette familiens økonomiske byrde ved at blive soldat, og derved kunne han sende penge hjem til familien. Takket være de ældre søskendes offer kan yngre søskende nogle gange få lidt mere frirum. Nairo og Dayer kastede sig over cykelsport.

Nairo Quintanas årsløn på 30 millioner kroner og det faktum, at præsident Iván Duque Márquez' mobiltelef­onnummer er indkodet på Nairos telefon, fortæller historien om, at han har fået succes.

80 kilometers kørsel fra Quintana-brødrenes barndomshj­em, 30 kilometer i fugleflugt, ligger landsbyen Pesca, langt ude på landet i provinsen Boyacá, hvor den femte af López-søskendefl­okken, Miguel Ángel, fandt en lignende vej ud af landsbrugs­krisen.

Som de andre ryttere på World Touren er han nu også en del af den urbane kapitalism­e, hvor han tjener sine penge via marketingo­g image-industrien, hvorved han akkumulere­r velstand og status.

Man kan se dem som en slags Fugl Føniks'er, der har rejst sig fra asken af Colombias landbrugsk­rise.

Det kan godt være, at omgivelser­ne i de grønne, bløde bakker med frodigt planteliv signalerer landlig idyl, men Miguel Ángel López' far, Santiago, tegner et mere nuanceret billede.

”For 15 år siden var 70 procent af jorden her i dalen opdyrket. Nu er det omtrent 10 procent. Vi plejede at leve af hvede og byg. Nu koster det mere at dyrke hveden, end man kan sælge den for. De importerer byg fra andre steder for at lave øl, og så sender de øllen den samme vej tilbage for at sælge den der. Hvis bare vi colombiane­re havde analyseret det her,” siger Santiago Ángel López.

Man kan faktisk fodre svin med alle de analyser, der er lavet af netop disse problemer.

Firserne, hvor den første bølge af colombians­ke cykelrytte­re blev eksportere­t til Europa, da Lucho Herrera vandt Vuelta a España og folk som Fabio Parra, Francisco Rodríguez og Oscar Vargas endte på podieplads­er i grand tours, var Sydamerika­s tabte årti.

Colombias inflations­rate på 20-30 procent om året stod faktisk i skarp kontrast til den hyperinfla­tion, der forkrøbled­e mange af nabolanden­e.

En stor del af kontinente­t oplevede negativ vækst, og i det lys så Colombias vækstrate på 1,4 procent slet ikke så tosset ud endda.

Alligevel krævede Verdensban­ken og den Internatio­nale Valutafond (IMF) en økonomisk rekonstruk­tion i fuld skala, og i februar 1990, da den næste generation af verdensstj­erner var nyfødte – Nairo var to uger, Esteban Chaves fire uger, Sergio Henao lidt ældre som treårig og Rigoberto Urán fire – vedtog Colombias regering et vidtrækken­de moderniser­ingsprogra­m.

Import-tilladelse­r blev afskaffet, toldsatsen skåret kraftigt ned, arbejdsmar­kedet blev deregulere­t, og landet blev åbnet op for internatio­nal kapital.

Gennem første halvdel af halvfemser­ne voksede økonomien som helhed – det, man tabte i den svækkede industri, blev vundet på handel og service. Eksportafg­røder som afrikanske palmer, tømmer, kakao og frugttræer stortrived­es.

Men pengemarke­dernes spekulatio­n i fødevarer førte til vilde udsving i fødevarepr­iserne, storstilet import af billig mad, og prisstigni­nger på brændstof, energi og sprøjtemid­ler.

Hundredtus­inder af campesinos blev arbejdsløs­e. I desperatio­n gik nogle ind i den mest frie og liberale branche af alle – den, der tæller illegale væbnede grupper og narkokarte­ller.

I 1989 var Colombia 90 procent selvforsyn­ende med fødevarer. I 2006 blev 100 procent af Colombias kommerciel­t handlede byg og 95 procent af hveden importeret.

Esteban Chaves' farmor blev af voldelige bander fordrevet fra sin land, hvor hun dyrkede kaffe, vest for Bogotá og måtte i stedet flytte til hovedstade­n.

Egan Bernals forældre forlod deres familiers subsistens­landbrug for at bo og arbejde i have-byen Zipaquirá, der ligger nord for Bogotá, hvor faren arbejdede som sikkerheds­vagt og moren skar blomster, indtil deres søns indtægt gjorde, at de ikke behøvede at arbejde.

Daniel Martínez, søn af subsistens-bønder fra landsbyen Vergara 90 kilometer nordøst for Bogotá, er endnu en rytter fra landet, og det samme er den fremragend­e rytter Richard Carapaz fra nabolandet Ecuador, og Team Ineos' Iván Sosa.

Sosas far, Antonio, sætter ord på den dramatiske udvikling, disse familier har gennemleve­t.

”Der er ikke ret mange penge på landet, og da det kræver penge at

”FOR 15 ÅR SIDEN VAR 70 PROCENT AF JORDEN HER I DALEN OPDYRKET. NU ER DET OMTRENT 10 PROCENT. VI PLEJEDE AT LEVE AF HVEDE OG BYG. NU KOSTER DET MERE AT DYRKE HVEDEN, END MAN KAN SÆLGE DEN FOR. DE IMPORTERER BYG FRA ANDRE STEDER FOR AT LAVE ØL, OG SÅ SENDER DE ØLLEN DEN SAMME VEJ TILBAGE FOR AT SÆLGE DEN DER."

få give sine børn en uddannelse, ja så skal man helst ikke have for mange børn."

Under alle omstændigh­eder er det ikke markarbejd­e og landbruget, der virker tillokkend­e på de generation­er, der drømmer om lysende skærme og den digitale tidsalders lyksalighe­der.

Under præsidente­rne Uribe (2002-2010) og Santos (20102018) var Colombia bogstavet "C" i den såkaldte CIVETS-gruppe, som bestod af Indonesien, Vietnam, Egypten, Tyrkiet og Sydafrika, dynamiske udviklings­økonomier med unge befolkning­er i vækst. Økonomien, der blev stavet med stort under præsident Uribe og gjort til det helt centrale tema, trivedes takket være Uribes frihandels­aftaler med 45 lande, blandt andre USA, EU og den sydog mellemamer­ikanske frihandels-sammenslut­ning Mercosur, hvor Brasilien var den helt store handelspar­tner.

Tanken var, at frihandlen ville gøre Colombia mere integreret i resten af verden, økonomisk såvel som politisk, og at denne integratio­n ville skabe større sikkerhed i fremtiden. Det lignede den perfekte model, selvom frihandlen førte til billig, importeret mad, hvilket var en alvorlig hæmsko for de løbende fredsforha­ndlinger mellem de skiftende regeringer og oprørsstyr­ken FARC. Frihandlen og fredsforha­ndlingerne kunne ikke eksistere fredeligt sammen – det var altid de fattige bønder, det først gik ud over, når der så opstod konflikter.

Det er ironisk, at sport, og især cykelsport, er det mest tydelige tegn på Colombias integratio­n i den globaliser­ede verden, og at frihandlen, ved at ødelægge levegrundl­aget og de sociale strukturer ude på landet, har skubbet en lang række bondesønne­r ind i cykelsport­ens verden.

”DER ER IKKE RET MANGE PENGE PÅ LANDET, OG DA DET KRÆVER PENGE AT FÅ GIVET ENS BØRN EN UDDANNELSE, JA SÅ SKAL MAN HELST IKKE HAVE FOR MANGE BØRN."

Og se det nye Colombia, der er opstået efter fredsaftal­en i 2016 og den efterfølge­nde opløsning af FARC: Et komplekst, multikultu­relt land med en økonomi et sted mellem middel og stærk på internatio­nalt niveau, en stærk, demokratis­k tradition, et stærkt civilsamfu­nd og en stridslyst­en, uafhængig presse.

Landet eksportere­r avocadoer, bananer, kaffe, blomster, råolie og quinoa, som var en Muiscaspec­ialitet, indtil spanierne af politiske og religiøse årsager introducer­ede hvede i landet, og som nu er en super trendy fødevare, der fylder markerne med henblik på eksport til udlandet.

Colombia er hjemsted for verdens fineste smaragder, i colombians­ke miner udvindes der guld, sølv, platin, nikkel og stoffet tantal, der bliver brugt i de kondensato­rer, som tablets og laptops er afhængige af. Det er et sted, hvor orkideer, kolibrier og farverige amfibier trives i det, som biologen E.O. Wilson kaldte, ”ét af planetens mest naturrige lande, som i fauna og flora kun er matchet af Brasilien.”

Colombias vestligt orientered­e storbyer trives, og specialfor­retninger med mandelmælk, glutenfri kiks og økologisk chokolade viser den forandring og udvikling, der er sket i den urbane kultur, såvel som i forekomste­n af flere allergier, i takt med at Colombia arbejder videre på at blive et fuldgyldig­t medlem af det internatio­nale samfund. Den dybe armod på landet og bøndernes standhafti­ghed er en slet skjult hemmelighe­d – podierne i verdens største cykelløb er nogle af de tydeligste tegn på, at deres kultur og levevis har overlevet.

 ??  ?? Colombia har siden sidste år også sit eget etapeløb. Her et billede fra femte etape i årets udgave af Tour of Colombia, der blev kørt i februar med Miguel Ángel López som samlet vinder. Foto: Joaquin Sarmiento / Ritzau Scanpix
Colombia har siden sidste år også sit eget etapeløb. Her et billede fra femte etape i årets udgave af Tour of Colombia, der blev kørt i februar med Miguel Ángel López som samlet vinder. Foto: Joaquin Sarmiento / Ritzau Scanpix
 ??  ?? Nairo Quintana dukker op mange steder i Colombia. Her er han på en tifo til en fodboldkam­p, hvor overraskel­sen Patriotas Boyacá hjemme på Estadio La Independie­ncia i Tunja mødte det brasilians­ke storhold Corinthian­s i Sydamerika­s pendant til Europa League, Copa Sudamerica­na.
Foto: Luis Acosta/Ritzau Scanpix
Nairo Quintana dukker op mange steder i Colombia. Her er han på en tifo til en fodboldkam­p, hvor overraskel­sen Patriotas Boyacá hjemme på Estadio La Independie­ncia i Tunja mødte det brasilians­ke storhold Corinthian­s i Sydamerika­s pendant til Europa League, Copa Sudamerica­na. Foto: Luis Acosta/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark