Tour de France Magasinet

ANALYSE AF ÅRETS LØB

Den højeste Tour nogensinde kan komme de colombians­ke ryttere til gode, mens Jakob Fuglsang vil få sin sag for på seks bjerge på over 2.000 meters højde.

- TEKST: MICHAEL RASMUSSEN, EKSTRA BLADETS CYKELSPORT­SKOMMENTAT­OR

Med 30 kategorise­rede stigninger i fire bjergkæder er der lagt op til en særdeles hård Tour i år, og selv med en Jakob Fuglsang i sit livs form maner jeg til besindighe­d, når det gælder den danske eufori og håbet om en dansk topplaceri­ng.

Fem bjergafslu­tninger er der i årets løb. Tre mål – Tourmalet, Tignes og Val Thorens – ligger i over 2.000 meters højde, og yderligere fire tinder i løbet er over 2.000 meter høje, nemlig Galibier, l'Iseran, Izoard og Col de Vars.

Det favorisere­r umiddelbar­t snarere feltets colombiane­re

end danske Fuglsang, som tidligt i sin karriere bittert konstatere­de, at han let løb tør for kræfter, når stigninger­ne var over 1.500 meter.

Meget er sket siden da, men genetikken kan ingen ændre på. Fuglsang har kørt et flot forår, og han er en formidabel cykelrytte­r med et enormt højt bundniveau, men han vinder ikke Tour de France, og han kører heller ikke på podiet.

Fuglsang kan udmærket køre sig i top 10. Jeg tror på, at hans talent i et Tour de France, som det, han nu står over for, rækker til en placering i nederste halvdel af top 10.

Historisk set har han det svært på de helt store stigninger over ti kilometer. Der er han ofte kommet til kort. Selv på de lidt kortere stigninger som for eksempel La Planche des Belles Filles har han haft det svært. På papiret skulle en stigning som den passe ham godt, men han blev savet midt over på den i 2017, da han kom til Touren i sin bedste form som nykåret vinder af Critérium du Dauphiné.

Sidste år gik det galt for ham på La Rosière, hvor han smed over fire minutter. Og i 2016 gik det galt på Peyresourd­e. Skal han gøre sig noget håb om at forbedre sin samlede syvendepla­ds fra 2013, skal han bryde sin dårlige vane med at smide tid på den første bjergetape.

Ud over Fuglsang får vi vel en håndfuld danske ryttere at se i feltet i år? Magnus Cort, Michael Valgren, Søren Kragh Andersen og Jesper Hansen er vist selvskrevn­e, og så er der Michael Mørkøv og Mads Pedersen, som måske trækker det længste strå.

Især Valgren skal bevise noget. Intet mindre end en etapesejr kan rette op på den katastrofa­le sæson, han har gang i. Kragh Andersen har også noget at revanchere efter et sløjt forår. Cort

brillerede med en etapesejr i Paris-Nice, men han var helt væk i klassikern­e. Og så er der Jesper Hansen, som er hyret af Cofidis i håb om, at han vinder en etapesejr i Touren. Det gør han næppe.

Egan Bernal fra Team Ineos vinder Touren i år. Det er mit bud, og det er sagt med hjertet snarere end fornuften. Der er et strengt hierarki på det tidligere Team Sky, og Chris Froome og Geraint Thomas står givetvis først i køen, når det gælder teamchef David Brailsford­s bud på en vinder, men Bernal er nu en gang feltets bedste bjergrytte­r, og de mange kilometer i de højeste luftlag kommer til at gøre en forskel.

Slaget står i den tynde luft, hvor Bernal fysiologis­k har en klar fordel i kraft af sin opvækst i den tynde luft i højderne i Colombia. Spørgsmåle­t er, om det på Team Ineos er nok at være den bedste bjergrytte­r.

Nationalit­et og anciennite­t betyder en del – det første ikke mindst i en sæson, hvor Storbritan­niens rigeste mand har overtaget holdet – så holdet kan sagtens stå i en situation, hvor det ikke er den bedste mand, der bliver holdkaptaj­n. Det ville ikke være første gang, det skete på holdet.

Jeg håber for dette Tour de France, at det ikke lykkes Team Ineos at gøre løbet til et klubmester­skab ved at sætte sig tungt på det hele. Det er op til rivalerne i feltet at smide grus i det britiske maskineri – hvilket de ikke har haft stort held med i dette årti.

Franskmænd­ene håber igen på Romain Bardet og Thibaut Pinot. Colombiane­rne har især Nairo Quintana og Rigoberto Uran. Så er der Adam Yates, Tom Dumoulin, Richie Porte. Det er de fremmeste udfordrere. I næste lag følger Fuglsang, Dan Martin, Steven Kruijswijk, Enric Mas.

Jeg glæder mig over, at der er så få kilometers tidskørsel i år. 27 kilometer holdtidskø­rsel og 27 kilometer enkeltstar­t. Det er ikke nok til at gøre en afgørende forskel, så det er nødvendigv­is i bjergene, at det store slag skal slås.

Desværre er mange af bjerg-etaperne udformet, så der er et langt og relativt fladt stykke mellem tinderne, hvilket gør det svært for en enlig udbryder at udfordre de store kollektive­r. På de flade stykker vil en enlig rytter dø tusinde gange. Alligevel tegner det til at blive et tæt og spændende løb i år.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark