Tour de France Magasinet

DEN GULE DRØM

Syv år – fra idé til forpligten­de underskrif­t – tog det Joachim Andersen og Alex Pedersen at hente Tour de France til Danmark.

-

Syv år tog det at hente Tour de France til Danmark. Hør, hvordan det gik til.

Kulden bed den sene novemberaf­ten, men det lille selskab nød en sidste spadseretu­r gennem smukke Tivoli i København. En lang dag med møder, havnerundf­art, middag og til sidst afslapning i den verdensber­ømte forlystels­eshave nærmede sig sin afslutning. Christian Prudhomme tog billeder af det hele med sin mobiltelef­on. Chefen for verdens største cykelløb, Tour de France, var i Danmark til generalfor­samling i AIOCC, en internatio­nal sammenslut­ning af løbsarrang­ører, som han er præsident for.

De tidligere topryttere Charly Mottet og Thierry Gouvenou var med. "Lille Charly" som generalsek­retær i AIOCC, og Gouvenou som ruteansvar­lig for Tour de France. Det danske AIOCC-medlem Joachim Andersen fra Herning og hans kone, Karen, viste rundt.

Ved udgangen vendte Prudhomme sig mod sin danske vært og greb hans arm, mens han takkede hjerteligt for et fortræffel­igt arrangemen­t. Lidt akavet insistered­e franskmand­en på

et håndtryk, og Andersen mærkede, at Prudhomme trykkede ham noget i hånden.

Det var en stump lærred i tre farver. Den franske trikolore. Et stykke af startsnore­n fra "Le Grand Départ" i Düsseldorf nogle måneder tidligere. Joachim Andersen troede, han vidste, hvad det betød, og der løb et sus gennem kroppen. Prudhomme smilede og lænede sig frem.

“Og så siger han: 'Du skal vide, Joachim, at Danmark får en Tourstart.' Så stod jeg der med den der stump snor i hånden og anede ikke, hvad jeg skulle sige,” fortæller Joachim Andersen.

“Det var helt uventet. Vi havde arbejdet så lang tid på det, og så fik jeg pludselig den besked. Det var fedt, men jeg måtte holde begejstrin­gen indenbords, for intet var officielt.”

“Så læner Christian sig igen hen til mig og siger: 'Hov – glemte jeg at sige, at det bliver i 2021?' Jeg aner ikke, hvad jeg fik sagt. Jeg følte bare, at jeg svævede,” fortæller Andersen.

Han griner, når han fortæller historien. 24. november 2017 – fem år efter den første kontakt til Prudhomme om en dansk Tourstart – gik drømmen i opfyldelse.

Tidligt næste morgen ringede han til sin nære ven og samarbejds­partner Alex Pedersen for at overbringe ham nyheden først. Drømmen var deres, men der skulle gå endnu et år og tre måneder, før resten af Danmark fik vished for, at verdens største cykelløb bliver skudt i gang i København 2. juli 2021.

“Det er indlysende, at et møde mellem verdens største cykelløb og verdens bedste cykelby måtte finde sted en dag, og det bliver så i 2021. Der er en passion for cykling og Tour de France i Danmark – og så har man her den storslåede Storebælts­bro. Det bliver vidunderli­gt,” sagde Prudhomme som forklaring på sit valg under pressemøde­t 21. februar på Københavns Rådhus.

I sin tale forsømte han ikke at fremhæve Alex Pedersen og Joachim Andersen som helt afgørende for, at det danske bud blev succesrigt. Statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen gjorde det samme, mens kronprins Frederik i sin tale på fransk undlod at tale om Alex og Joachim – hvilket måske også havde været lidt forvirrend­e fra den kant.

På forreste række sad de to idémænd og var tydeligt rørte. Over de pæne ord og den frydefulde kendsgerni­ng, at syv års slid ved siden af deres civile job omsider havde båret frugt.

Længe undervejs

Idéen om en dansk Tour-start rækker langt tilbage. Allerede i 1997, året efter Bjarne Riis' Tour-sejr, ansøgte en organisati­onskomité i Herning om at få løbet til Danmark. I spidsen for det initiativ stod Georg Sørensen, som var og er direktør for Messecente­r Herning.

Projektet kuldsejled­e imidlertid og blev endeligt aflivet i 2005, da Christian Prudhomme tiltrådte som løbsdirekt­ør i ASO, Amaury Sport Organisati­on, som ejer Tour de France og en stribe andre løb på World Touren. Den nedslående melding leverede han ved en frokost i Paris med Sørensen og den daværende direktør i Danmarks Cykle Union, Jesper Worre.

Afstanden til Danmark var for stor, lød begrundels­en.

Det afskrækked­e ikke ildsjælene Alex Pedersen og Joachim Andersen år senere, da de efter at have hentet starten på Giro d'Italia til Herning og Horsens i maj 2012 satte sig et endnu højere mål.

“Nu havde vi fået dronningen af etapeløben­e til Danmark, og så gjaldt det naturligvi­s kongen. Da vi tog afsked med Giroen i Horsens, gav vi hinanden håndslag på, at vi ville få Tour de France til Danmark,” fortæller Joachim Andersen.

Døråbner i den første tid var luxembourg­eren Ed Buchette, som formentlig er den i verden, der har det største og mest fintmasked­e netværk i cykelsport­en. Han er også en god ven af de danske initiativt­agere og er et fremtræden­de medlem af AIOCC.

Ad den vej skabte trioen kontakt til Prudhomme, som også Andersen og Pedersen snart skulle komme på fornavn med. I første omgang lod franskmand­en dog ikke til at være interesser­et i at etablere en dansk forbindels­e. Et brev, som blev postet i sommeren 2012, svarede han aldrig på.

Alligevel stod Joachim Andersen en oktoberaft­en i 2012 i privaten hjemme i Herning og pakkede en stor, gul, T-shirt-formet tryksag i sin kuffert: Den første præsentati­on af Danmark som en del af Tour de France. Andersen var på vej til AIOCC-generalfor­samling i Paris, og nu skulle Christian Prudhomme få at se, hvordan den nordligste Tour-start nogensinde kunne komme til at se ud.

“Jeg havde fire eksemplare­r med og var klar til mit første personlige møde med Christian. Ed præsentere­de mig og fortalte om Giroen i Herning og de andre løb, jeg har arrangeret gennem årene,” fortæller Joachim Andersen.

“Christian takkede for materialet og interessen. Jeg fornemmede ingen glødende interesse. Det må jeg sige. Men jeg fornemmede heller ikke afstandtag­en, så jeg gik derfra med håbet i behold. Og så skete der faktisk ikke alverden i lang tid.”

“DET VAR DET, DER SKULLE VÆRE VORES FORTÆLLING: KOBLINGEN MELLEM TOUR DE FRANCE OG HVERDAGSCY­KLING I EN STORBY.”

Det, der stod klart, var, at ASO og Prudhomme altid ønsker at opbygge en fortælling om det store arrangemen­t. En fortælling med rod i historien og de gamle mestre, for eksempel. Eller en fortælling, der tager afsæt i nuet og skuer mod fremtiden. Som for eksempel forbindels­en mellem verdens største cykelløb og verdens bedste cykelby.

“Vi forstod, at det, der gjorde størst indtryk på Christian ved VM i København i 2011, ikke var det rent sportslige. Det var ikke ruten, og det var ikke Cavendish, som vandt. Det var derimod cykelkultu­ren i København,” siger Joachim Andersen.

“Det var det, der skulle være vores fortælling: Koblingen mellem Tour de France og hverdagscy­kling i en storby.”

Under temaet "The greatest cycling race in the world meets the best cycling city in the world" fortsatte Andersen og Pedersen arbejdet med at forberede det officielle bud på en Tour-start. Flere og flere interessen­ter blev involveret, og da Andersen i vinteren 2013 atter holdt møde med Prudhomme ved AIOCC-generalfor­samlingen i Istanbul, var tiden inde til at stille krav.

“Vi måtte bede om klare signaler. Hvis det var udelukket, at Danmark kunne få en Tour-start, så måtte vi vide det. Det var nødvendigt, at vi vidste, at idéen var bæredygtig,” siger Joachim Andersen.

“Vi kunne selvfølgel­ig ikke tåle, at vore samarbejds­partnere en dag skulle høre Prudhomme nonchalant affærdige det danske bud, fordi Danmark ligger for langt fra Frankrig.”

“Vi indgik to aftaler: Vi skulle spille med åbne kort over for hinanden og ikke drive hinanden rundt i manegen. Og vi skulle komme med et bud på "Le Grand Départ", som gjaldt i tre år.”

“Vi ved jo også nu, at havde vi kun søgt om 2019, så havde vi aldrig fået Tour-starten uanset, hvor god en cykelby København er,” siger Andersen med tanke på, at årets Tour-start er tildelt Bruxelles til ære for legenden Eddy Merckx, som voksede op i Bruxelles-bydelen Woluwe-Saint-Pierre og for 50 år siden vandt sin første sejr i Tour de France. Den fortælling ville ingen anden kunne overgå.

Mødet i Istanbul gav fornyet håb, og et par måneder senere gav Prudhomme ny næring til drømmen. Under et møde i Paris gav han det danske makkerpar en opgave: "Overbevis mig om, at man kan skyde løbet i gang i København lørdag og stadig med maksimalt én times flyvning stå ved foden af Alperne med hele Tour-karavanen lørdagen efter."

Ruten

Med hjælp fra Andersens lillebror, som er major i hæren, rullede makkerparr­et landkort ud på arbejdsbor­det og begyndte at overveje muligheder­ne for "Le Grand Départ" i 2017. Sikkert var det, at tre etaper skulle afvikles i Danmark, og afgørende var det, at de første dage rent logistisk kunne afvikles gnidningsf­rit med kortest mulige transfers og kun ét hotelskift.

“Sønderborg lå fast som mål for tredje etape, og så foreslog vi tre muligheder for fjerde etape med startbyer, som ligger en times flyvning fra Sønderborg,” fortæller Andersen.

Bonn-Luxembourg, Liège-Luxembourg og Düsseldorf-Trier var forslagene. Derefter kunne etaperne gå til Strasbourg, Montbéliar­d og til sidst Annecy, og feltet ville dermed som ønsket stå ved foden af Alperne lørdagen efter startskudd­et i København.

Uden at komme tættere på målet gik 2014 med at holde gryden i kog. Mails blev udvekslet, og en personlig relation til Prudhomme blev opbygget trin for trin. Joachim Andersen er i dag overbevist om, at målet om en dansk Tour-start alene blev nået i kraft af det personlige forhold til Prudhomme og personer i inderkreds­en i ASO.

“Uden den personlige relation var der intet. Christian er en mand, der ikke bare ser på fakta, på afstande og facilitete­r. Han ser folk i øjnene og vil se, hvem han har at gøre med. Det handler om tillid og tro på, at Touren er i gode hænder,” siger Andersen.

I Danmark tog makkerparr­et Andersen og Pedersen i efteråret 2014 kontakt til overborgme­ster Frank Jensen i København. Det var naturligvi­s afgørende for projektet, at der var politisk opbakning i både kommuner, regioner og i regeringen, fortæller Pedersen.

“Frank Jensen stod på det tidspunkt midt i oprydninge­n efter det internatio­nale melodigran­dprix, som havde kostet en del mere end planlagt, men han var straks med på idéen om at trække Tour de France til Danmark,” siger Alex Pedersen.

Ved AIOCC's generalfor­samling i november 2014 stod det makkerparr­et klart, at det danske kurmageri havde gjort indtryk. Efter middagen inviterede Prudhomme sig selv til Danmark for at se på forholdene i den danske hovedstad og langs den foreslåede rute.

“Vi kunne selv bestemme, om det skulle være et officielt besøg, eller om det skulle være "under radaren", som han sagde. Fra det tidspunkt troede

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Personerne på billedet er fra venstre: Matriarken i Amaury-koncernen, Marie-Odile Amaury, Joachim Andersen og til højre præsidente­n for Amaury Sport Organisati­on, Jean-Étienne Amaury. (Privatfoto)
Personerne på billedet er fra venstre: Matriarken i Amaury-koncernen, Marie-Odile Amaury, Joachim Andersen og til højre præsidente­n for Amaury Sport Organisati­on, Jean-Étienne Amaury. (Privatfoto)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark