Tour de France Magasinet

MAGNUS CORT

Magnus Cort kører sin anden Tour og sigter efter at gentage succesen fra debuten i 2018, hvor han kørte først over stregen i Carcassonn­e. Tour-magasinet har talt med manden, der igen denne sommer ligner et af Danmarks bedste bud på en etapevinde­r.

- TEKST: KIM PLESNER

”Hvis jeg kan holde snittet med en etapesejr per r udgave, så er det i orden” n”

Magnus Cort har kørt tre grand tours. Han har vundet tre etapesejre. To i Vuelta a España og en i Tour de France-debuten sidste år. Den 26-årige bornholmer kunne triumferen­de knytte næven, da han kom først over stregen på 15. etape til Carcassonn­e, efter at han og den daværende holdkammer­at hos Astana Michael Valgren havde kørt taktisk perfekt og dermed udmanøvrer­et store profiler som Ion Izagirre, Bauke Mollema, Greg Van Avermaet, Rafal Majka og Domenico Pozzovivo, og så endda på en kuperet etape.

Det var den 22. juli sidste år, men sejren i verdens største cykelløb bliver ikke glemt sådan lige foreløbig.

“Det var jo kæmpestort. Det er klart mit største resultat, og det er også noget, folk lægger mærke til og stadig snakker om. Når du er ude til cykelløb og skal skrive dig ind, så er der en speaker, der står og fortæller om, hvad det er for nogle ryttere, der kommer op på scenen, og der bliver jeg nævnt endnu mere, end jeg gjorde før. Nu er jeg ham, der har vundet en etape i Touren,” fortæller Cort.

Astana har kørt et helt fantastisk forår med et nærmest rekordagti­gt antal sejre i de ugelange etapeløb og ikke mindst sejren i monumentet Liège-Bastogne-Liège til den danske Tourkaptaj­n, Jakob Fuglsang. Men Magnus Cort tror alligevel, der kan blive plads til at køre sin egen chance i årets Tour de France.

“Sidste år var der jo også fuld fokus på Jakob. Og så i takt med, at han tabte tid, blev der mere fokus på etaper. I år starter vi ud på samme måde, men det kan godt være, de lige giver et par dage fri til nogen af os, så vi kan jagte en etapesejr. Men det bliver selvfølgel­ig ikke for at gå i TV-udbrud, og til at starte med er der naturligvi­s kun fokus på klassement­et.”

Farvel til Valgren

Magnus Cort er i gang med sin anden sæson hos Astana, og hos mandskabet fra Kasakhstan dedikerer man ikke specifikke hjælperytt­ere til specifikke roller for holdets kaptajn, i dette tilfælde Jakob Fuglsang.

“Når vi har én klar kaptajn, så er der mange til at støtte op om ham og sørge for, at han har noget at spise og noget at drikke og sidder rigtigt i feltet på de rigtige tidspunkte­r. Og sådan forventer jeg også, det bliver i år. Vi kører ikke så meget med det der med, at kaptajnen har en decideret oppasser, der skal være hos ham hele tiden. Det kan jeg ellers på en eller anden måde meget godt lide, rent personligt.”

Selvom Cort er fra Bornholm, og Fuglsang er født i den schweizisk­e by Genève, har de den danske nationalit­et og dermed modersmåle­t til fælles. Men det kommer ikke til at få den store betydning internt på holdet, vurderer Magnus Cort.

“Nej, det tror jeg ikke lige umiddelbar­t. Jeg vil selvfølgel­ig støtte ham alt det, jeg overhovede­t kan, både fordi han er min kaptajn og fordi han er dansker, men jeg har ikke kørt så meget med ham her i foråret, og Jakob taler mange forskellig­e sprog, så han kommer godt ud af det og kommuniker­er godt med alle på holdet.”

Til gengæld kommer Magnus Cort til at savne en anden rytter at tale dansk med, nemlig Michael Valgren, der som nævnt havde en stor andel i Corts etapesejr i sidste års Tour de France. Men inden denne sæson besluttede Valgren sig for at skifte Astana ud med sydafrikan­ske Dimension Data.

“Ham savner jeg allerede. Vi supplerede hinanden godt i cykelløben­e og kørte godt sammen, fordi vi hver især har forskellig­e spidskompe­tencer, men kan begå os i nogenlunde samme terræn. Og så er han jo en hyggelig fyr, så ham har jeg savnet her i forårssæso­nen og kommer helt sikkert også til det i Touren.”

Høje forventnin­ger til Fuglsang

Netop forårssæso­nen har Cort lidt blandede følelser omkring. Det blev til en flot etapesejr i Paris-Nice, hvor han igen vandt efter et langt udbrud, men i klassikern­e gik det ikke helt efter planen. Målet var blandt andet en top 3-placering i Milano-Sanremo, hvor resultatet i stedet blev en 15. plads. Og på de belgiske og nordfransk­e brosten var det et forår til glemmeboge­n.

“DET VAR JO KÆMPESTORT. DET ER KLART MIT STØRSTE RESULTAT, OG DET ER OGSÅ NOGET, FOLK LÆGGER MÆRKE TIL OG SNAKKER OM - STADIG."

“Det var jo fedt med sejren i Paris-Nice, og hvis man bare hvert år kan lave et tilsvarend­e resultat i foråret, bør man jo sådan set være tilfreds. Men der har selvfølgel­ig også været nogle skuffelser. Specielt i brostenskl­assikerne, der manglede jeg altså noget form. Der brændte jeg lidt sammen – jeg ved ikke rigtig, hvad der var galt. For eksempel i Gent-Wevelgem, hvor der blev kørt hårdt i sidevinden, der var jeg allerede tom efter godt 100 kilometer.”

Magnus Cort tog et par ugers pause efter forårsklas­sikerne, hvorefter Tour-formen efter planen skal bygges op til det maksimale i Tour of California og Critérium du Dauphiné. Forventnin­gerne til både Astana og ikke mindst kaptajn Fuglsang er i år højere end nogensinde.

“Jeg troede også rigtig meget på ham sidste år, vil jeg sige. Men det er klart, han har løftet sit niveau endnu mere, specielt i endagsløbe­ne her i foråret. Jeg synes også, der er sket et generelt løft i niveauet hen over de seneste 2-3 sæsoner og nu i år med den største sæson indtil videre. Så hvis han skuffede lidt sidste år, så har han da i hvert fald fået skrevet sig selv ind blandt favoritter­ne igen.”

Magnus Cort ser altså med fortrøstni­ng frem mod endnu tre uger i juli måned på de franske landeveje – både på vegne af holdet, på vegne af sin kaptajn og på egne vegne.

“Det er klart det største cykelløb. Der er selvfølgel­ig også lidt stress, men der er ingen tvivl om, at jeg glæder mig til at køre det igen. Jeg har kun kørt det en gang i modsætning til mange af de andre løb i kalenderen, men jeg har jo en meget god statistik i grand tours, så hvis jeg kan holde snittet med en etapesejr per udgave, så er det i orden.”

 ??  ??
 ??  ?? Magnus Cort krydser målstregen i Carcassonn­e
22. juli 2018 efter 4 timer, 25 minutter og 52 sekunders kørsel. Foto: Stephane Mahe/ Ritzau Scanpix
Magnus Cort krydser målstregen i Carcassonn­e 22. juli 2018 efter 4 timer, 25 minutter og 52 sekunders kørsel. Foto: Stephane Mahe/ Ritzau Scanpix
 ??  ?? Magnus Cort vandt i marts fjerde etape i Paris-Nice. Foto: Sebastien Nogier/Ritzau Scanpix
Magnus Cort vandt i marts fjerde etape i Paris-Nice. Foto: Sebastien Nogier/Ritzau Scanpix
 ??  ?? Magnus Cort vandt etaper i Danmark Rundt i 2013 og 2014 – her ses han efter sejren på første etape i 2014. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
Magnus Cort vandt etaper i Danmark Rundt i 2013 og 2014 – her ses han efter sejren på første etape i 2014. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark