Tour de France Magasinet

IKKE TOUR I ÅR

-

TOUREN 2020 BLIVER UDEN Jørgen Leth i en fremtraede­nde rolle.

Da han sidste år konstatere­de, at han og TV2 ikke marcherede i samme retning, sadlede han om og skabte i stedet en daglig videoblog med sønnen Asger, hvor han delte ud af sine observatio­ner om etaperne.

Udsendelse­rne blev ikke vel modtaget i pressen, men det er nu ikke derfor, at Jørgen Leth i år vaelger det fra.

– Jeg gentager ikke eventyret fra sidste år. Det ville jeg ellers gerne have vaeret med til. Jeg synes, at det var bedre end den presse, vi fik på det. Men der er ikke plads til det i år.

– I år starter jeg en filmskole på Arken uden for København. Det ramler sammen med det. Det kom på plads, inden vi kendte kalenderen efter coronaen, siger Jørgen Leth. Han skal stå i spidsen for ’École de Leth’, hvor prominente folk som Lars von Trier og Thomas Vinterberg også deltager i undervisni­ngen.

Et projekt, der overlapper Tour de France og kommer til at kraeve meget arbejde for Leth.

– At skabe en filmskole har laenge vaeret en plan for mig. Og nu laver vi altså en, der er direkte styret af min måde at lave film på.

– Det er en udfordring for mig, og jeg må finde mig i, at det ikke giver plads til Tour de France. Jeg håber på, at jeg kan komme til at se nogle af etaperne og måske også kommentere nogle for dem, der er omkring mig på det tidspunkt.

– Men jeg kommer til at følge med, det kan jeg love. Jeg glemmer ikke Tour de France og er på ingen måde faerdig med løbet. Men i år må jeg slå parentes om det på grund af andre planer, siger Jørgen Leth.

Før coronanedl­ukningen nåede han at løfte sløret for sin seneste film, ’I Walk’. Det skete på Documentar­y Film Festival Amsterdam i Amsterdam i november, og planen var, at den skulle vises i Danmark til foråret.

Men det er udsat til 20. oktober, hvor den bliver vist i Grand-biografen i København.

– Det er en af mine mest bemaerkels­esvaerdige film. En meget vigtig film i mit vaerk. Meget selvportra­etterende. Og meget revolution­erende. For selvom det er en dokumentar­film, har den laengde som en spillefilm, og meget er optaget på mobiltelef­on. Det er jo helt vanvittigt, siger Jørgen Leth om filmen, der handler om tiden efter det meget ødelaeggen­de jordskaelv i Haiti i 2010.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark