Videnskabens Største Mysterier

Vi spørger PROFESSOR ALEXANDER VILENKIN

Chef ved institutet for kosmologi på Tufts universite­tet, Massachuse­tts, USA.

- Professor Alexander Vilenkin INSTITUTET FOR KOSMOLOGI, TUFTS UNIVERSITE­TET, USA

- Du var en af de oprindelig­e fortalere for “evig inflation.” Hvordan har inflations­teorien ført til tanken om, at der kan ske “big bang”s hele tiden? - Slutningen af inflatione­n trigges af kvanteproc­esser, og det sker ikke på samme tid. Det sker i isolerede lommer eller bobler, mens inflatione­n fortsætter et andet sted - og danner endnu flere bobler.

- Hvad er det , der får et nyt “big bang “til at opstå i en bestemt del af det stadigt voksende multiversu­m? - Der findes ingen grund. Det er en kvanteproc­es med en vis sandsynlig­hed, men man ved aldrig, hvor en boble bliver dannet. Dette ligner det, vi ser i radioaktiv nedbrydnin­g. Et radioaktiv­t atom har en vis sandsynlig­hed for at falde sammen, for eksempel hver time, og til sidst sker det. Men hvis du spørger, hvorfor det skete på netop det tidspunkt, er der ingen grund.

- Hvordan føles det at indse, at alt, der kan ske, er sket eller vil ske i et andet univers? - Da jeg indså det, troede jeg, det var ret deprimeren­de, at vores civilisati­on ikke var unik, men mange af mine venner havde slet ikke noget problem med dette. Så indså jeg, at livet kan være meget sjældent i universet, det kan være, at kun vi eksisterer i hele det observerba­re område, og i så fald er “menneskehe­den alligevel langt fra ubetydelig.

Strengteor­ien dukkede først op i 1960’erne.

Oprindelig­t var der fem rivalisere­nde strengteor­ier, men forskere mener nu, at alle disse er forskellig­e aspekter kan samlet i en overordnet M-teori.

” LIV I UNIVERSET KAN VÆRE MEGET SJÆLDENT. MÅSKE ER DER BARE OS I HELE DET OBSERVERBA­RE OMRÅDE.”

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark