Videnskabens Største Mysterier

DRØMMENE OG HJERNEN

Læs om de forskellig­e søvnstadie­r.

-

NREM 1 (N1)

+ Den uklare grænse mellem søvn og vågenhed. I denne letteste form for søvn bevæger musklerne sig, øjnene kan åbnes og lukkes, og man kan let vækkes. Denne tilstand varer i ca. 10 minutter.

NREM 2 (N2)

+ Når hjernen går ind i dybere søvn, udsender den stærke “gnister” af elektrisk aktivitet. Disse varer et halvt sekund hver, og de synes at være knyttet til læring. Jo flere “gnister” din hjerne producerer, jo bedre er kapacitete­n til at rumme dagens informatio­n. Antallet af “gnister” hos skizofreni-patienter er signifikan­t lavere.

NREM 3 (N3)

+ Også kaldet dyb søvn. Dette er, når vi er længst væk fra verden - folk, der er vågnet fra denne tilstand, vil været meget mere påvirkede (omtågede), end hvis de vågner op i nogen anden del af cyklussen. Denne fase ser ud til at være den vigtigste for hukommelse­sstyring og fysisk genopretni­ng, men den har også mindre behagelige sider: mareridt, søvngænger­i og sengevædni­ng dukker op i denne søvnfase.

REM

+ Det er her, de fleste af vores drømme finder sted. Alle muskler er afslappede, med mindre øjnene bevæger sig rundt - deraf navnet REM (”Rapid Eye Movement”). I denne fase udsendes elektriske gnister fra hjernestam­men, Pgo-bølger, den elektriske “storm”, der ligner det fænomen, der opstår under epilepsi. Det menes, at dette er årsagen til de fleste drømme, fordi hjernen forsøger at skabe orden i et elektrisk kaos.

Vi gennemgår alle disse faser i en cyklus på 90 minutter. Cyklusen gentages fem gange om natten, normalt i sekvensen: N1-N2-N3-N2-REM.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark