Videnskabens Største Mysterier

TOP FEM FAKTA

Fem ting, som du måske ikke vidste om dette ikoniske vartegn

-

1. HVORFOR MANGLER NÆSEN?

+ Ifølge legenden var det Napoleons soldater, der skød den af med en kanonkugle, men de fleste arkæologer mener, at den manglende næse skyldtes Muhammad Sa’im al-dahrs vandalisme i 1400-tallet. Han var muslim og modsatte sig, at Sfinksen blev helliggjor­t af de lokale bønder: Han blev hængt for vandalisme.

2. SKÆG

+ Sfinksen har haft skæg en gang i tiden. Et stykke kan ses på British Museum i London i dag, og andre dele kan ses på et museum i Cairo. Eksperter mener, at skægget ikke var en del af den oprindelig­e udhugning, men blev tilføjet senere under en restaureri­ng, sandsynlig­vis under det 18. dynasti (15501295 f.kr.).

3. KVIDELIGE SFINKSER

+ Egyptiske sfinkser fremstille­s normalt som mænd, men i den antikke græske mytologi (som i Ødipus’ historie) er de kvinder. Statuer af sfinkser bruges ofte som vogtere af templer og blev særligt populære i Europa under renæssance­n, hvorfra de spredte sig over hele verden.

4.TEMPLER

+ Sfinksen blev bygget samtidig med et tempel foran, kendt som Sfinkstemp­let, og et andet tempel i syd, kendt som Daltemplet. Templerne er bygget af store 200 tons tunge stenblokke fra den klippe, der er grundlaget for Sfinksen, og de har samme arkitekton­iske stil.

5. CHEFRENS KOMPLEX

+ En gangbro syd for Sfinksen forbinder Chefrens Daltempel med begravelse­sstemplet foran Chefrens pyramide. Udgravning­er af Daltemplet har afsløret flere statuer af Chefrens. Chefrens pyramide ser større ud end Keops, fordi den ligger er højere, men den er faktisk mindre.

Sfinksens hoved blev restaurere­t i 1931.

Dele af hovedets beklædning faldt af i 1926 på grund af erosion.

 ??  ?? 1 2 3 4 5
1 2 3 4 5

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark