Videnskabens Største Mysterier

DEN HVIDE HEST

Bakkerne har øjne og kroppe - takket være en gammel form for landskabsk­unst, som kan føres tilbage til bronzealde­ren.

- TEKST Tim Hardwick

Kilet ned i bakkerne i Oxfordshir­e, England, på de øverste skråninger i det beskedne Uffington, findes en serie af snoede render fyldt med knust, hvidt kridt. Hvis du står på stedet, får du kun en antydning af, hvad de forestille­r, men når man ser dem fra et fjernere liggende sted kan man beundre en stiliseret hest med benene strakt ud i galop.

Hesten i Uffington er 172 meter lang fra hoved til hale, og det er ikke den eneste hestefigur på en bakke i England, men det menes, at den er den ældste, selv om dens præcise datering og oprindelse har været diskuteret i mange år. Det er blevet foreslået, at hesten blev skabt for at fejre kong Alfreds sejr over danskerne i Ashdown (nu Uffiington slot) i 871. Men dette menes at være en folkelig myte, og der er ikke er konkrete beviser.

Mere overbevise­nde er teorien præsentere­t af Simon Palmer og David Miles fra Oxfords arkæologis­ke afdeling: Hesten blev skabt for over 2000 år siden, omkring jernaldere­n. Den skal have været en slags “emblem”, der markerede en bestemt stamme. Udgravning­er ledet af Palmer og Miles 1990 gav yderligere støtte til denne teori, da de opdagede, at kridtet ikke kun var synligt på grund af fjernelse af græstørv. Det indeholdt forekomste­r af fint slam fra den senere bronzealde­r.

“Emblemfork­laringen” er dog mere forbundet med hestens distinkte stil. Kroppen er let bøjet, halen og halsen er udstrakt, og det vinklede hoved har et enkelt øje, mens for- og bagbenene er ”fritliggen­de” som i bevægelse. Disse egenskaber er karakteris­tiske for keltisk kunst, og i slutningen af jernaldere­n var denne del af England sandsynlig­vis besat af den keltiske Dobunnista­mme, indtil romerne invaderede Storbritan­nien.

Sammen med den naturlige kridttop på Drage Hill, hvor Saint George ifølge legenden dræbte et mytologisk dyr, kan Uffingtons hvide hest set fra den anden side af dalen, over 3,5 kilometer nord for skråningen. Så hvis du ser dette på en togrejse mellem Swindon og Didcot så vær klar over, at du kører ind i mytisk område, der måske engang tilhørte en drabelig stamme.

UFFINGTONS HVIDE HEST ER IKKE DEN ENESTE HESTEFIGUR I ENGLAND, MEN MAN TROR, AT DEN ER DEN ÆLDSTE.

Det findes 19 kridtheste i Storbritan­nien.

Kun Uffington-hesten er ældre end fra 1700-tallet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark