Videnskabens Største Mysterier

INDE I GÖBEKLI TEPE

Göbekli Tepe giver et levende billede af, hvordan vores forfædre levede.

-

1 VILDSVIN- SYMBOLER

Ringene med T-formede søjler er blevet tildelt bogstaver i den rækkefølge, de blev opdaget. Den tredje, Ring C, består af op til fire koncentris­ke ringe med vægge og søjler. Dette område indeholder mange billeder af vildsvin, men også graveringe­r og skulpturer.

2 NEDREVET

Da arkæologer gravede sig frem til Ring C så de, at de centrale søjler manglede. Disse var blevet ødelagt under antikken og begravet i et hul, der synes at have været udgravet af samme grund. Laserscann­ing af stykkerne sørgede for, at gruppen alligevel kunne præsentere dem visuelt.

3 DEN STØRSTE

Ring D er den bedst bevarede søjlecirke­l, der er fundet indtil nu. Det er også den største, med to store centrale søjler og tolv omkringstå­ende søjler. Der er også utallige dyrebilled­er med ræve og slanger som dominerend­e. Hænder og fingre kan også ses.

4 DRIKKEKAR?

Store kalkstensk­ar er fundet i nogle af rummene i Göbekli Tepe. Det er muligt ,at disse blev brugt til at opbevare alkohol eller hvede. Seks sådanne kar er fundet hidtil, nogle med rester i.

5 KÆMPELØFT

Størrelsen af søjlerne på Göbekli Tepe indikerer, at store grupper af mennesker har været sammen om byggeriet. At flytte en 7 meter lang og 50 tons tung søjle er ikke en nem ting. Kan de hundredvis af mænd, der flyttede disse sten, være blevet belønnet med alkoholen fra karrene?

6 MØDESTED

Der er fundet flere tegn på , at der har været store grupper i Ring F, hvor en cirkel af søjler har kalkstensb­ænke mellem sig. Placeringe­n af bænke i forhold til søjlerne i midten tyder på, at det har været et større mødested.

Inskriptio­nerne i Göbekli Tepe viser mange dyr. Her er ræve, slanger, tyre, krokodille­r, æsler, gazeller, insekter og fugle - især ørne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark