Videnskabens Største Mysterier

AT SKRIVE I LINEAR B

I det gamle Kreta kunne kun ganske få skrive.

-

Linear B blev også fundet på kar i Minos palads.

Formentlig beskriver teksten det oprindelig­e indhold i krukkerne.

AT TYDE LINEAR B KUNNE AFSLØRE FANTASTISK­E DETALJER OM MINOISK KULTUR.

+ Der krævedes talent og en spids genstand for at ridse de elegante, smukke linjer til Linear B på en overflade, der siden blev brændt i solen. Tavlerne blev brugt som en slags bogføring i Knossos’ administra­tive center. Det antages, at der var omkring 70 “skrivere” der arbejdede i kong Minos Palads - tallet er baseret på de mange forskellig­e “håndskrift­er”, der er identifice­res. Ifølge John Bennet, professor i ægæisk arkæologi ved Sheffield University, var det et prestigefy­ldt job at være “skriver”. Det var ekstremt svært a t finde dygtige folk til dette arbejde. Sandsynlig­vis kunne ikke engang kongen læse eller skrive. admnistrat­ionscenter, der bekræftede, hvad Evans havde længe troet: eksistense­n af en helt separat kretisk civilisati­on, der placerede den mykenske civilisati­on 1000 år tidligere end hidtil antaget. Evans havde endelig fundet sin minoiske kultur, som han tidligere kun havde haft teorier om.

Det mest interessan­te var, at arkæologer fandt lertavler, der fortsat kunne aflæses, til trods for branden, der ødelagde Minos palads for mere end 3500 år siden. Alle tavler var fyldt med mystiske symboler, omhyggelig­t indgravere­t med en spids pen. Nogle var billedsymb­oler svarende til egyptiske hieroglyff­er, men andre, der blev afdækket senere, havde kun linjer. Da Evans katalogise­rede sine resultater kronologis­k, kaldte han disse “Linear A” og “Linear B”. Størstedel­en af fundene havde den sidstnævnt­e form for inskriptio­n.

GÅDEN OM LINEAR B

Evans indså, at hvis han kunne afkode Linear B, kunne han afsløre fantastisk­e detaljer om minoisk kultur, men hans forsøg på at gøre netop dette i de næste 40 år blev en begrænset succes. Han formåede at identifice­re et numerisk system og en form for tegnsætnin­g samt nogle piktografi­ske symboler for mand, kvinde, dyr og så videre. Han nåede til og med frem til, at det var et stavelsesb­aseret skriftspro­g, men han vidste ikke hvilket sprog, Linear B var. Han troede dog urokkeligt på, at det ikke kunne være græsk.

“Evans mente, at minoisk kultur var den dominerend­e kultur i Det Ægæiske Hav,” siger Thomas Palaima, professor i ægæisk kultur på University of Texas og æresdoktor ved Uppsala Universit. “Han troede, at det var den første europæiske kultur, en højkultur med en kraft som det britiske imperium. Han følte, at den skulle være unik for Kreta, og derfor skulle sproget også stamme fra øen. “

Men svaret skulle plage Evans helt til hans død i 1941. Sproget ville faktisk stadig være et mysterium, hvis det ikke var for indsatsen fra to akademiker­e, der fortsatte, hvor Evans stoppede.

I 1940’erne var adjunkt Alice Kober

lærer i latin og græsk ved Brooklyn College i New York, da hun blev opmærksom på Evans opdagelser på Kreta. Fordi hun boede alene med sin mor, der blev enke, viede hun de fleste af de næste 20 år til at bryde koden for Linear B, baseret på de få offentligg­jorte indskrifte­r, der var tilgængeli­ge for hende. Hun læste egyptisk, akkadisk, sumerisk og sanskrit i sin ukonventio­nelle søgen efter spor. I alle sine undersøgel­ser afstod hun fra at spekulere over, hvilket sprog bronzealde­rteksten kunne være baseret på.

I stedet noterede Kober eksistense­n af hvert symbol på tavlerne, både generelt og i hver del af et ord. Hun sammenlign­ede derefter forekomste­n af relationer af hver karakter med alle andre tegn - en stor indsats, som hun udførte ved hjælp af 180.000 registerko­rt, som hun selv stod for, pga. af manglende skrivemate­riale under 2. Verdenskri­g. Hun skabte et filsystem baseret på cigaretpak­ker, der gjorde det muligt for hende at sortere symboler, og så bemærkede hun, hvordan tegnene startede på samme måde, men endte på forskellig­e måder. Dette var Kobers store opdagelse, fordi det viste sig, at Linear B var et sprog med bøjninger, som tysk og spansk, hvor ordene slutter forskellig­t afhængigt af, hvordan de bruges.

Kober var smerteligt tæt på at bryde Linear B-koden, da hun pludselig blev syg af kræft i 1950 og døde kort tid efter. Hun var kun 43 år. Heldigvis var Kober lige så grundig i sin dokumentat­ion som i sin indekserin­g, og hendes akademiske arbejde lagde grunden til, at den engelske arkitekt Michael Ventris kunne overtage og fortsætte arbejdet.

Linear B’s 90 tegn er alle “åbne” stavelser. Med andre ord er de alle stavelser, der ender med en vokallyd.

SUCCES TIL SLUT

Ventris fascinatio­n af Linear B var begyndt i barndommen, og det var en introdukti­on til materialet, der var lige så tilfældigt som skæbnesvan­gert. På en skoletur i 1936 så Ventris en udstilling af græske og minoiske skatte på Londons Royal Academy med fragmentet af skulpturer­ne på Kreta, fremvist af selveste Arthur Evans. Utilsigtet havde den anerkendte arkæolog skabt en besættelse og beslutsomh­ed hos Ventris, der nu blev grebet af tanken om at løse mysteriet. Fra begyndelse­n udforskede Ventris ideen om, at det etruskiske sprog og Linear B var relateret. Da dette viste sig at være forkert, brugte han Kobers påvisning af bøjninger til at konstruere en række grids, der sammenhold­t symboler, konsonante­r og vokaler. Dette fik ham til at gætte, på at nogle symboler var navne på steder på Kreta. Det viste sig at være sandt. Derefter kunne han langsomt tyde teksten linje for linje.

I juli 1952 havse Ventri knækket koden til Linear B, der trods alt var en form for oldgræsk. Den er nok kommet til Kreta med invadere fra fastlandet. Grækerne udviklede måske ikke det et skriftligt alfabet før århundrede­r senere, men i Knossos blev deres sprog nedfældet for første gang - et skriftspro­g, der var hjemmehøre­nde på øen.

Fire år efter hans ekstraordi­nære, sensatione­lle opdagelse døde Ventris i en tragisk trafikulyk­ke.

Når det gælder Linear A, er der fundet for få tavler til at de kan dechifrere­s korrekt, og deres oprindelse og betydning er fortsat et mysterium.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark