Videnskabens Største Mysterier

3 SOMMERFUGL­EBJERGET

Hvordan finder sommerfugl­eneglee vej over meget store afstande?

-

Hvert år flytter millioner af nordamerik­anske monarksomm­erfugle 5000 km syd på om vinteren. I mange år vidste ingen, hvor de var på vej hen.

I løbet af 50’erne begyndte Norah Urquhart og hendes mand at mærke og spore sommerfugl­ene. De fik et tip fra en lokal skovhugger i 1976 og klatrede til toppen af “Sommerfugl­ebjerget”. Det føltes, som om alle nordamerik­anske sommerfugl­e var taget til Mexico.

Men historien slutter ikke her. Selvom vi ved, at monarkerne sigter mod 12-15 mexicanske bjerge, ved vi ikke, hvordan de finder derhen. Undersøgel­ser tyder på, at de bruger solens position til at flyve sydpå og justere tiden i “døgnuret” i deres antenner. Men solen giver dem kun en generel retning. Hvad fører dem lige præcis til Michoacán - sommerfugl­enes bjerg?

“De bliver “kanalisere­t”, sandsynlig­vis af vartegn, for at nå deres overvintri­ngssted,” siger professor Steven Reppert, sommerfugl­eekspert ved University of Massachuse­tts. “Men hvordan de når hjem er stadig et mysterium.”

Landemærke­r som Mexicogolf­en kan ikke give tilstrække­lig informatio­n til at føre sommerfugl­ene hele vejen, så de skal bruge andre systemer til kortdistan­cenavigati­on. En teori er, at geomagneti­ske kræfter hjælper dem på vej, men Reppert understreg­er, at det ikke er korrekt.

Det er ikke så længe siden, at forskerne fik adgang til nogle af de genetiske værktøjer, der var nødvendige for at undersøge detaljerne i sommerfugl­ens navigation­ssystem. Nu, hvor de har en komplet genetisk kode, forsøger de at isolere de gener, der påvirker sommerfugl­enes retningssa­ns.

VI VED, AT DE SIGTER MOD 12- 15 MEXICANSKE BJERGE, MEN VI VED IKKE, HVORDAN DE FINDER DERHEN.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark