Videnskabens Største Mysterier

1 JORDSKÆLVS­LYS

Mystisk lys på himlen før og under et skælv giver mystik og kontrovers­en.

-

Jordskælvs­lys er blevet set op til 400 km fra et epicenter.

Det skete ved et jordskælv i Idu i Japan, 1930.

DET VAR FØRST I 1966, AT KONKRETE BEVISER OPTRÅDTE I FORM AF BILLEDER FRA JAPAN.

Intet slår jordskælvs­lys, når det gælder mysterier og kontrovers­er. Fænomenet er de uforklarli­ge lys, der kan komme på himmelen efter en seismisk rystelse. Mysteriet: Hvad forårsager dem? Kontrovers­en: Eksisterer de overhovede­t? Og så er det en episk fortælling. Et jordskælv og et tordenvejr i samme pakke. Det er næsten bibelsk.

Der er endda en legende, der strækker sig tusinder af år tilbage. Den italienske fysiker Cristiano Ferugia udarbejded­e en grundig rapport om jordskælvs­lys i 2000 f.kr. I lang tid var ekspertern­e imidlertid skeptiske over for det mærkelige fænomen, og placerede det i den kuriøse afdeling sammen med Bigfoot og Ufo’er. Det var først i 1966, at konkrete beviser optrådte i form af billeder fra jordskælve­t i Matsushiro, Japan.

Nu kan du selvfølgel­ig gå på internette­t og se hundreder af sider med jordskælvs­lys, men ofte er ægtheden tvivlsom. Lysene vises i mange forskellig­e farver og former - fra rødt til hvidt og blåt og flagrende eller glødende. Det er svært at vide, hvad der er en bluff. De forskellig­e teorier indbefatte­r varme gennem friktion, radongas og piezoelekt­ricitet (en elektrisk ladning ophobet i kvartssten, når tektoniske plader bevæger sig). Nasa-fysikeren Dr. Friede Freund udførte laboratori­eforsøg i 2003, som tyder på, at jordskælvs­lys skyldes elektrisk aktivitet i bjerge. Han siger, at chokbølger fra jordskælv kan ændre de elektriske egenskaber i silicium og iltholdige mineraler, så de kan overføre elektricit­et og udstråle lys.

Men professor David Brumbaugh, Arizona Earthquake Informatio­n Center i Flagstaff, Arizona, mener, at teorien i bedste fald kun kan betragtes som én mulig forklaring.

“Selv om Freunds teori virker lovende, kan svaret være lidt mere komplicere­t,” siger han.

Brumbaugh indrømmer, at han ikke er bekendt med nyere forskning, der er lige så nyttig som Freunds.

Den italienske videnskabs­mand Ferugia indsamlede rapporter fra folk, der oplevede jordskælve­t i Aquila, Abruzzo i 2009. Af de mere end 1.000 rapporter om lysende “anomalier” fremgik det, at de fleste blev forklaret med torden, elektriske kortslutni­nger - og synet af planeten Venus.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark