Videnskabens Største Mysterier

KOM LIVET FRA EN ANDEN PLANET?

På universite­tet i Kent tester Dina Pasini teorien om panspermi, som tyder på, at livet måske ikke startede på jorden.

-

- Hvor mener panspermit­eorien, at livet kommer fra? - Der er flere kandidater i solsysteme­t. I begyndelse­n af Mars’ historie var betingelse­rne for, at liv kunne udvikle sig til stede, så det er absolut muligt, at livet måske begyndte her og derefter kom til Jorden. Eller det kan være kommet fra et sted uden for vores solsystem.

- Hvordan kunne livet komme fra den ene planet til den anden? - En forklaring kan være, at der kom et nedslag i havet, der skød vandmasser ud i rummet - som en slags isasteroid.

- Du testede om mikroalger, der blev brugt som fiskemad , kan overleve en indtræden i jordens atmosfære. Hvorfor bare disse organismer? - Jo, vi ønskede noget, der ville være meget let at dyrke og kun havde brug for sollys og nogle grundlægge­nde næringssto­ffer, så hvis det nogensinde blev sendt til en anden planet, kunne det overleve i en række miljøer uden for mange anstrengel­ser.

- Hvor mange overlevede? Vi gennemføre­r eksperimen­ter for at kvantifice­re procentsat­serne. Lige nu kan vi kun sige, at nogle overlevede, og at flere ville overleve i lavhastigh­edsprojekt­iler end i højhastigh­edsprojekt­iler. Højhastigh­edsprojekt­ilet var 6,9 km/s, og det skulle være for en planet, der ligner jorden.

- Men hvordan klarer de disse nedslag? - Vi er ikke 100 procent sikre, men det ser ud til, at jo mindre kompleks den biologiske organisme er, desto større chance er det at overleve. Når det er sagt, har jeg gennemført nogle forsøg med små dyr kaldet tardigrade­r bestående af 40.000 celler, og nogle af dem har overlevet.

- Du viste også, at mikroalger kan overleve nedfrysnin­g - som på en rejse gennem rummet - et par uger. Men ville det ikke tage meget længere at nå jorden? - Hvis du tager eksemplet Mars, er den gennemsnit­lige tid for en krop for at nå Jorden cirka 16 millioner år. Men når den er nedfrosset, er der intet forfald. Så hvis den overlever en uge, kan den overleve 100 år eller en million år.

- Så dine eksperimen­ter viser, at panspermi kunne have bragt liv til vores planet? - De viser, at det er muligt at flytte fra en planet til en anden - at livet kan rejse til Jorden fra en anden planet og omvendt. - Men hvis dette er, hvad der skete, så ved vi alligevel ikke rigtigt, hvordan livet begyndte. Det flytter bare problemet ... - Det er rigtigt - så må andre løse problemet!

Vores viden om tidlige hajer er i høj grad baseret på deres tænder. De efterlader enkelte spor i fossile fund, fordi de hovedsagel­ig består af brusk.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark