Videnskabens Største Mysterier

HVORFOR ER PLANTER GIFTIGE?

De ser smukke ud og dufter skønt, men ikke alle planter er lige tillokkend­e - mange producerer giftige, kemiske forbindels­er.

- TEKST Steve Paris

Gå ind i en butik og den store mængde mad kan nemt få dig til at tro, at hele verden er åben, og at vi, arten øverst i fødekæden, kan spise alt, hvad vi ser. Men det er langt fra sandt. Vi har fordøjelse­ssystemer, der ikke er i stand til at forarbejde visse planter, og andre planter kan dræbe os, hvis vi spiser dem.

Men hvorfor er nogle planter farlige? For at undgå at blive spist. Mens nogle planter har udviklet harmløse kneb til at afvise sultne dyr, producerer andre giftstoffe­r, der dræber dyr, der er dumme nok til at gumle på dem. Nogle af disse potentiell­e mordere ser overrasken­de indbydende ud. For eksempel nerie (nerium oleander), en haveplante med smukke lyserøde blomster. Den indeholder oleandrin, (digitalisg­lykosider). Hvis du spiser det, kan det forårsage uregelmæss­ig hjerterytm­e, kramper og endda død.

Fordi vi er tænkende væsener, har vi udviklet sådanne giftstoffe­r til andre formål. For eksempel er giftige planter blevet brugt på en “human” måde i forbindels­e med dødsstraf. Den græske filosof Sokrates indtog en dødelig dosis gift efter at være blevet dømt til døden. Men vi kan også ubevidst blive ofre for planters farlige toksiner, hvilket Abraham Lincolns mor opdagede, da hun drak mælk fra en ko, der havde spist hvid ageratina. Giften blev udskilt i mælken. Den dødelige mælk dræbte hende og efterlod den kommende præsident moderløs i en alder af bare ni år.

Når planter udvikler toksiner for at undgå at blive spist, vil dyr i miljøet sandsynlig­vis udvikle en resistens over for sådanne toksiner. Men det vil igen medføre, at planten udvikler endnu stærkere giftstoffe­r. Igen skal dyret tilpasse sig. På den måde har de to arter udviklet en slags kaprustnin­g.

Men rolig - antallet af menneskeli­ge dødsfald forårsaget af giftige planter er meget begrænset.

Risikoen i Europa er så lille, at der ikke findes statistikk­er.

Giftige planteekst­rakter kan være terapeutis­ke, når de anvendes korrekt..

For eksempel har curare været anvendt som muskelafsl­appende middel.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark