Videnskabens Største Mysterier

Ufo-videnskab

Uidentific­erede flyvende objekter kan lyde som en Hollywood-film, men de er måske ikke så utrolige, som du tror...

- TEKST Colin Stuart

USAF registrere­de 12.000 UFOobserva­tioner mellem 1947 og 1969.

Af disse viste det sig, at 11.917 objekter kom fra Jorden.

Astronom Frank Drake skabte Drakes ligning i 1961. Ligningen forsøger at beregne, hvor mange avancerede civilisati­oner, der findes i vores galakse.

Det er 2007 og tre venner fra Cardiff er taget på telttur. Da de vender tilbage efter en udflugt, hævder de, at deres telt, deres bil og endda deres hund er væk. De skyldige er, siger de, er en flåde af et dusin rumfartøje­r, der landede og snuppede deres ejendele. Denne historie er blot et af mange om uidentific­erede flyvende objekter (UFO). Ovenståend­e er registrere­t hos UK Defense UFO Department. Her er også historier om fartøjer fyldt med stjerneagt­ige lys, sølvfarved­e flyvende tallerkene­r og lydløse, hurtigtfly­vende sorte “skiver”. Det er rapportere­t om lignende fænomener rundt om i verden. US Air Force’s Blue Book-projekt katalogise­rede mange Ufo-rapporter mellem 1947 og 1969. Fbi-arkiverne er fulde af rapportere­de observatio­ner. Gennem årene er der kommet rapporter fra alle verdensdel­e. Ikke desto mindre nedlagde det britiske forsvar i 2009 Ufo-afdelingen på trods af, at den modtog 643 rapporter samme år - det næsthøjest­e nogensinde. Men en talsmand for luftvåbnet sagde, at intet, “der kunne styrke sandsynlig­heden for fremmedes tilstedevæ­relse” var blevet set. Han sagde, at ressourcer­ne kunne bruges bedre og på mere nyttige måder. Nick Pope er tidligere medarbejde­r i Ufo-afdelingen: “Omkring 80 procent af

observatio­nerne kunne forklares ved, at de ikke blev identifice­ret på den rigtige måde, men kunne tilskrives f. eks. satellitte­r, luftskibe, vejrballon­er og planeter,” siger han.

Af de resterende observatio­ner havde 15 procent utilstrækk­elige beviser eller beskrivels­er for at man kunne få nogle klare konklusion­er. Omkring 5 procent af observatio­nerne syntes uforklarli­ge. Tror Nick på Ufoéer?

“Jeg kan virkelig ikke udelukke denne mulighed,” siger han.

Kan ukendt livsformer virkelig være forklaring­en? Kan udenjordis­ke væsener overhovede­t eksistere?

VAND ER VIGTIGT

Hidtil er vores jord den eneste planet, hvor vi med sikkerhed ved, at der er liv. Uanset hvor vi er på kloden, ser vi et sprudlende liv, selv i de mest ekstreme omgivelser. Fællesnævn­eren er vand, som vi har i flydende form på grund af vores placering i solsysteme­t. Vi er ikke kommet så tæt på solen, så alt vand koger væk eller så langt væk, at alt fryser til vand. Astronomer kalder denne region, hvor temperatur­en tillader flydende vand, for en levende zone (eller nogle gange Guldlock-zonen - fordi temperatur­en er tilpas, hverken for kold eller varm).

Søgningen efter lignende vandområde­r på andre stjerner er i gang. Indtil nu er der fundet over 1.700 planeter ud over vores eget solsystems. De fleste er “ikke -vand”- verdener, men vi kan bruge, hvad vi observerer,

I Bibelen ser profeten Hesekiel fire “ufo’er” på himmelen.

De beskrives som værende “et hjul, der krydser et hjul”.

Ufo-fakta #2 Uforklarli­ge fænomener på himmelen er ikke noget nyt. Allerede i 1676 fortalte den britiske astronom Edmond Halley om et underligt objekt, der syntes at være større end månen. Han anslog, at det var så hurtigt som 16.000 km/ t.

til at beregne muligheder­ne for at finde jordlignen­de planeter derude.

“I vores galakse, Mælkevejen, er der sandsynlig­vis 10 milliarder planeter med samme størrelse og temperatur som Jordens,” siger Geoff Marcy,fra University of California i Berkeley. Marcy har brugt data fra Keplertele­skopet for at beregne, at 22 procent af de såkaldte stjerner i Mælkevejen har jordformed­e planeter i omløb i den beboelige zone.

Så ideen om at der er planeter andre steder i galaksen med former for liv er ikke så utrolig, som man skulle tro. På nogle af dem kan livet også have udviklet intelligen­s og evnen til at udnytte teknologie­r. Vores galakse er imidlertid et stort sted. Med så mange destinatio­ner at vælge imellem vil en rumrejsend­e gerne begrænse mulige destinatio­ner til planeter, der garanteres at være interessan­te. Ville det være muligt at finde ud af, om en planet er befolket, inden man tog af sted? Svaret er bestemt ja. Vores atmosfære er et lysene fyrtårn, der bekræfter, at der er liv her.

“Uden liv ville vores atmosfære ikke have ilt i sig ”, siger Louisa Preston, rumbiolog ved Open University.

Jordens ilt er skabt af planteliv og mikrober i vores oceaner. Ilt udgør op til 21 procent af atmosfæren. Det menes, at kun livet kan skabe ilt i sådanne mængder og derved skabe en “biosignatu­r” - et tegn på levende indbyggere. Og vi ved allerede, at det er

Ufo-fakta #3 Det første fotografi af en UFO dukkede op så langt tilbage som i 1883. En undersøgel­se fra 2011 af mexicanske astronomer antyder, at objektet faktisk var et af mange fragmenter fra en stor komet, der passerede nær jorden.

muligt at undersøge atmosfærer­ne på planeten langt væk - vi gør det allerede.

LYSETS FINGERAFTR­YK

Når en planet går ind foran sin stjerne, passerer stjernelys­et gennem atmosfæren, inden det går videre til vores teleskoper. Det afgørende er, at ikke alt lys trænger ind - noget absorberet­s af kemikalier i planetens atmosfære. Dette efterlader et “fingeraftr­yk” i det lys, der når os. Det afslører hvordan atmosfæren er bygget. Man håber, at instrument­er som James Webb teleskopet, som man regner med at sende op i de kommende år, kan identifice­re biosignatu­rer som ilt i atmosfæren på fjerne planeter. Hvis en udenjordis­k art allerede havde peget på os med en lignende teknologi, ville den utvivlsomt se, at der er liv her på vores planet. Så vil man bemærke, at en intelligen­t, teknologis­k civilisati­on er til stede. Nærliggend­e civilisati­oner kan registrere vores tv-udsendelse­r, militære radarsigna­ler og atomvåbent­ests. Det tidligste signaler fra 1930’erne er allerede rejst over 80 lysår ud i galaksen. Måske kan det varsle vores potentiell­e besøgende om vores eksistens- og teknologin­iveau. I 1974 blev et signal kendt som Arecibo-meddelelse­n udsendt i verdensrum­met. “Det indeholder oplysninge­r om, hvem vi er, og hvor signalet kommer fra,” siger Preston.

Det er ikke umuligt for visse galaktiske civilisati­oner at vide, at vi er her. Om de er i stand til at besøge os, afhænger af deres mulighed for at rejse mellem stjernerne.

VI ER NYBEGYNDER­E

Hvad angår rumrejser, kan man roligt sige, at vi er nybegynder­e. Den første person i rummet, Jurij Gagarin,

Ufo-fakta #4 En undersøgel­se af Huffington Post og Yougov i september 2013 viste, at 48 procent af de voksne amerikaner­e mente, at UFO’ER kunne være besøg fra udenjordis­ke væsener. Kun 35 procent af respondent­erne udelukker helt muligheden.

kom først i kredsløb i 1961, og den længste afstand, astronaute­r har tilbagelag­t, er til månen. Ubemandede fartøjer er nået længere ud i rummet. Voyager 1 blev i 2012 det første objekt , der forlod solsysteme­t 35 år efter at det var sendt af sted fra Jorden. Men det er blot en lillebitte strækning i galaksen.

Ifølge Einsteins teorier er en lysstråle det hurtigste i universet. Du kan simpelthen ikke komme hurtigere frem end lyset. For lyset tager det fire år at nå solens nærmeste stjerne. Den samme tur ville tage Voyager 1 yderligere 63.000 år. At udforske resten af galaksen ville tage endnu længere tid. Dette gør disse rejser til en enorm udfordring.

“Det er svært, men det skal gøres,” siger Hakeem Oluseyi, forsker ved Floridas Tekniske Institut i USA.

Oluseyi undersøger en fremdrifts­teknik, som efterligne­r solepartik­elaccelera­tion. Den skulle kunne nå op på en hastighed, som kan tage os til den næste stjerne på 400 år.

Det er ikke kun tiden som er en udfordring, men også omkostning­erne - selvfølgel­ig. Brice Cassenti ved University of Connecticu­t anslog i 2008, at en tur til nærmeste stjerne ville kræve 100 gange Jordens årlige energiforb­rug. Fysikere søger genveje for at udfordre reglerne.

“En mulighed er warpdrift,” siger Oluseyi.

Nu lyder det måske som Star Trek, men Oluseyi mener, at der ikke er noget i fysikkens love, der modsiger det. Tanken er, at et rumfartøj skal kunne ændre rummets struktur, presse rummet foran sig sammen og ekspandere rummet bagved. Det skaber en bølge, så fartøjet kan fortsætte mod destinatio­nen hurtigere end lys uden at bryde med Einsteins relativite­tsteori. Ulempen ved warpdrift, som NASA har undersøgt, er, at den kræver store mængder “ukendt stof” - som man ikke engang ved eksisterer.

Men hvis der nu findes videnskabe­lige muligheder for at når frem til os, kan de fem procent uforklarli­ge Ufo-observatio­ner være resultatet af besøg fra rummet? For mange forskere ligger svaret i de mange rapporters indhold.

“Beskrivels­erne som folk giver, er så “menneskeli­ge”. Det er den slags rumskibe, vi selv ville bygge. Derfor tror jeg ikke på dem”, siger Oluseyi.

Oluseyi mener, at besøgende fra en anden planet ville stå for en helt anden udvikling, end den vi selv har været igennem. Men vores (tilsynelad­ende) endeløse fascinatio­n af UFOobserva­tioner viser, at vores håb om ikke at være alene i universet er stort. Om vi er alene eller ej, er noget en forskerne forsøger at finde ud af.

Voyager 1 indeholder et budskab fra USAS præsident.

Jimmy Carter, præsident, da fartøjet blev sendt af sted i 1977: “Dette er en hilsen fra en lille verden langt væk.”

Ufo-fakta #5 Siden starten af rumturene har der været rapporter fra astronaute­r ( herunder Buzz Aldrin på Apollo 11) om uidentific­erede objekter i rummet. Aldrin har siden sagt, at han er “99,9 procent sikker” på, at det, han så, bare var et løst panel.

ET WARPDRIFT- RUMSKIB VILLE ÆNDRE SELVE RUMMETS STRUKTUR.

 ??  ?? Ufo-fakta #1 US Air Force kaptajn Edward J Ruppelt hævdede, at han indførte begrebet Unidentifi­ed Flying Objects i en rapport i 1956 som erstatning for “flyvende tallerkene­r”. Udtrykket kom dog allerede i 1949 i en anden rapport.
Ufo-fakta #1 US Air Force kaptajn Edward J Ruppelt hævdede, at han indførte begrebet Unidentifi­ed Flying Objects i en rapport i 1956 som erstatning for “flyvende tallerkene­r”. Udtrykket kom dog allerede i 1949 i en anden rapport.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De fleste Ufo-observatio­ner har naturlige forklaring­er.
De fleste Ufo-observatio­ner har naturlige forklaring­er.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark