Videnskabens Største Mysterier

Hvorfor griner vi?

Fra et lille fnis til en brølende latter - hvorfor griner vi mennesker? Vi undersøger de videnskabe­lige hemmelighe­der bag et godt grin.

- TEKST Dom Reseigh- Lincoln

Griner du i 15 minutter, brænder du ca. 40 kalorier.

Men tving dig ikke til at grine - virkningen kommer kun fra ægte latter.

Grin er en af de mest instinktiv­e reaktioner, vi kender. Men hvad forårsager den? Er en særlig sans for humor en genetisk funktion eller noget, der udvikler sig gennem forholdene i vores miljø?

Som barn begynder vi at reagere med latter efter 8-16 uger. Et barns evne til at smile og grine betragtes som et vigtigt udviklings­stadium, fordi det er en tidlig form for kognitiv respons.

“Latter og smil begynder utroligt tidligt,” siger Dr. Caspar Addyman, babyforske­r ved Birkbeck College i London. “Du kan ikke lade være med at le, når et spædbarn begynder at grine, hvilket er værdifuldt for at udvikle evnen til at interagere med andre mennesker.”

Hvorfor er latter så smitsom? Positive udbrud trigger hjernens præmotoris­ke cortex. Professor Sophie Scott ved University College i London mener, at latter er et grundlægge­nde aspekt af mennesket.

“Denne hjernereak­tion, der automatisk får os til at smile eller grine, giver os mulighed for at reflektere andres adfærd og hjælpe os til at interagere socialt,” skrev hun i Journal of Neuroscien­ce. “Det kan også spille en vigtig rolle i opbygninge­n af stærke bånd inden for en gruppe.”

Med et smil sender vi et primitivt signal til dem omkring os: at alt er godt.

Men kan en sans for humor være genetisk? I en undersøgel­se på St. Thomass Hospital i London i 2000 blev 127 par testet for at se, hvordan de reagerede individuel­t på en række sjove billeder. Forskninge­n bekræftede, at miljøfakto­rer, snarere end genetiske egenskaber, styrede en persons sans for humor.

Et godt grin gør livet lettere, siges det. Dr. Lee Berk, professor ved University of California, er enig. Hun forklarer, at de kemiske reaktioner, der skaber latter, er nøglen til et længere og sundere liv. Mange gelotologe­r (dem der studerer latter) mener, at latter ikke kun giver en følelse af velvære, det kan også hjælpe med at behandle fysisk og psykisk sygdom.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark