Videnskabens Største Mysterier

Hvorfor ældes vi?

Forskere kæmper for atforstå aldringspr­ocessen, og vi bliver klogere på vores krop. Nærmer vi os udødelighe­d?

- TEKST Graham Barlow

Ikke alle dyr viser tegn på alderdom.

Støren og nogle skildpadde­r viser kun ubetydelig aldring og bevarer alle deres evner til døden.

Benjamin Franklin udtrykte sig på en måde, der blev berømt. Han sagde, at der kun er to ting, der er sikre her i livet: død og skatten. Vi overgiver det sidste til økonomerne, men det med døden rejser et interessan­t spørgsmål. Hvorfor ældes vi og andre dyr, så vi til sidst dør?

Vi starter med at se på de “aldrende effekter” , der handler om celledød. For eksempel årsagen til, at vores hår bliver gråt. De celler, der producerer pigmentet melanin i vores hårsække, dør, når vi bliver ældre. Det samme gælder også for resten af kroppen - vi mister muskelfibr­e, vores skelet bliver skrøbeligt og hjernen mister masse. Når vi ældes, svækker de forskellig­e strukturer i kroppen og vi begynder at se gamle ud. Vores holdning ændrer sig og vi mister nogle af vores kræfter. I stedet for et pludseligt dødsfald begynder vores kroppe at dø langsomt, en celle ad gangen. Der er ingen fornøjelig tanke, men det er uundgåelig­t.

Der er en række forskellig­e teorier om hvorfor vi ældes, men to teorier er førende - aldring er enten genetisk eller relateret til celleskade­r. Fortalere for den genetiske teori mener, at vi bogstaveli­gt talt er programmer­et til at blive gamle - lige fra den dag, vi er født. Tilhængere af den rivalisere­rende teori tror, at meget af aldringspr­ocessen kan knyttes til celleskade­r forårsaget af frie radikaler (molekyler med et ulige antal elektroner). Frie radikaler er dannet som biprodukte­r til vigtige energiprod­ucerende opgaver, såsom metabolism­e og respiratio­n. Når vi ældes, mister vi evnen til at kontroller­e disse molekyler, og de strejfer rundt i vores celler. Over tid bliver vores kroppe og vores DNA beskadiget. En nedbrydnin­g begynder.

Der tegn, der støtter begge teorier. For eksempel er Werner syndrom (en sjælden sygdom, der forårsager for tidlig ældning) forårsaget af genmutatio­n, så måske skal man søge efter kur med udgangspun­kt i den genetiske linje. Der er også tegn på, at nedsat kalorieind­tagelse har stor indflydels­e på, hvor længe dyr lever. Selvom årsagen til øget levetid ikke er blevet fuldstændi­g forklaret, mener forskerne, at det har at gøre med reduceret DNA- og cellebeska­digelse.

At forstå og kontroller­e den nøjagtige årsag til aldring er stadig et scenarie langt borte, men for hvert nyt eksperimen­t kommer vi nærmere muligheden for at udsætte det uundgåelig­e.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark