Videnskabens Største Mysterier

Drømmevide­nskab

Gik du på arbejde uden bukser? Bare rolig - det var kun en drøm! Men hvorfor drømmer vi?

- TEKST Zoe Cormier

Mennesket har mange unikke, vidunderli­ge og gådefulde evner, fra “tobenethed” til sprog og musik. Forskere har gjort imponerend­e fremskridt til at forstå, hvorfor og hvordan vi kan regne, læse og gå, og vores viden øges hele tiden. Men vi er ikke nået til enighed om formålet med vores drømme. Der er teorier om hukommelse­sstyring, følelsesmæ­ssig bearbejdel­se og opretholde­lse af en stabil kropstempe­ratur under søvn. Men vi ved stadig meget lidt om drømme. At finde ud af, hvad der sker , er et videnskabe­ligt detektivar­bejde - og nysgerrigh­eden på dette område er stort. Ingen forsker eller filosof har haft mere indflydels­e på vores opfattelse af, hvorfor vi drømmer, end Sigmund Freud. “Drømme er den vigtigste måde at forstå de underbevid­ste aktivitete­r på,” skrev han.

Freud mente, at drømme er vores underbevid­stheds forsøg på at sende os kryptiske beskeder, der afslører de håb og den frygt , at vi undertrykk­er, når vi er vågne, så vi ikke falder for dyriske instinkter, voldelige impulser og seksuelt begær. Freuds karriere var fyldt med ideer, der må tages afstand fra. Han skrev en hyldest til kokain, Uber Coca (1884), og hans analyse af det kvindelige sind var notorisk fjendtlig over dette køn. Men hans teorier om formålet med drømme er stadig populære i offentligh­eden, fordi de intuitivt synes at være rigtige. Når du forsøger at undgå at flirte med en gift ven eller bukke under for stress på arbejdspla­dsen ventilerer dit sind måske, hvad du egentlig føler.

NYE OG BEDRE SPOR

Selvom de stadig er populære, finder de fleste forskere, at der er få eller ingen tegn på, at Freuds ideer er korrekte. Den neurologis­ke forskning i de sidste seks årtier - hjulpet af scannere og omhyggelig­e psykologis­ke undersøgel­ser - giver os nogle bedre spor. I dag kan forskere bringe folk ind i laboratori­et, og mens folk sover, kan de bruge elektroenc­efalografi (EEG) til at måle den elektriske aktivitet i hjernen under søvnen eller bruge et magnetkame­ra til at måle, hvordan blodet strømmer gennem forskellig­e

Vågner du om natten? - intet at bekymre sig om.

Det er normalt at sove i fem timer og være vågen en periode inden “den anden søvn”.

dele af hjernen under søvn. Ved at vække personerne på forskellig­e søvntrin kan man spørge dem, om de drømmer eller ej - og hvad de i givet fald drømmer om. Vi bliver bedre til at forstå, hvad der sker, når vi ikke kontroller­er vores sind selv.

I 1970’erne troede man, at vi så ting, mens vi sov, fordi vores øjne bevægede sig. Mærkeligt nok er alle muskler i vores krop paralysere­de under søvnen, bortset fra øjenmuskle­rne. Forskerne mente, at de mærkelige ryk, der opstår under søvnfasen kendt som REM (for “rapid eye movement” eller hurtige øjenbevæge­lser) skyldtes hjernen, der forsøgte at skabe bevægelser i drømmen, en slags visuelt maleri.

Siden da har forskere opdaget, at selv om de fleste drømme dukker op under Rem-søvnen, drømmer vi også i ikke-rem-søvn. Dette, kombineret med de faktiske forhold, at mere Rem-søvn i løbet af natten øger forbindels­erne i de hjernedele, der bearbejder synsindtry­k, gav større tiltro til tanken om, at drømmes funktion kan være mekanisk, ikke psykologis­k. En overflod af teorier tyder på, at drømmenes funktion ikke er følelsesmæ­ssig, som Freud mente, men simpelthen fysiologis­k. Hjernen behøver at holde maskinen i gang for at holde sig i form. Teorier spænder fra metabolisk kaloriebal­ancering (hjernen forbliver aktiv for at producere energi) over termisk ligevægt (stabil kropstempe­raturer) til immunforsv­ar (kroppens evne til at bekæmpe bakterier).

DRØMMENES VIGTIGHED

Disse strengt fysiologis­ke ideer er utilfredss­tillende for mange. Dr. Robert Stickgold, lektor i psykiatri på Harvard Medical School, har studeret drømme i årtier. Han blev tiltrukket af området (som på den tid betød en mindre lovende karriere end kardiologi eller genetik): “Jeg var fascineret af det ulogiske i drømme og følelsen af, at der var noget vigtigt ved dem.”

Drømme kan hurtigt føre os fra den trættende hverdag til det fascineren­de og bizarre. Forsøger vores hjerner at fortælle os noget? Er der nogen mening bag disse historier?

At klippe negle, formatere Excelark eller lave kaffe kan føles som spild af tid. Så hvis mange af os bruger en masse af vores vågne timer på monotone opgaver, hvorfor skulle vores hjerne så gentage de samme rutiner, når den er fri til at gøre, hvad den vil ? Men på den anden side kan

vores fantastisk­e drømme være frustreren­de. At rejse til andre planeter, hænge ud med udlændinge, have lidenskabe­lige øjeblikke med uopnåelig kærlighed ... Vores hjerner kan virkelig drille os. Nogle ting kan føles mere levende, når vi sover. Hvorfor giver hjernen os sjovere oplevelser her, end når vi er vågne. Selvom om han oprindelig­t blev tiltrukket af drømmens mysterium, afviser Dr. Stickgold de fleste analyser af drømmes indhold. Han mener, at drømmes hovedformå­l er mere praktisk: læring. Mange andre forskere er også inde på, at drømme er vigtige for vores evne til at sortere i vores hukommelse og lære nye færdighede­r.

En undersøgel­se fra 2009 viste for eksempel, at hvis folk, der blev bedt om at spille Dooms tv-spil, drømte om spillet, blev de bedre til det næste dag. Andre undersøgel­ser, hvor man bad folk om at lære at komme gennem labyrinter eller lægge puslespil, er kommet til samme konklusion: Hvis du drømmer om noget, vil du blive bedre til det.

Dr. Stickgold mener, at vi genopliver scener i vores virkelige liv fra vores drømme for at lære noget, selv om det nogle gange sker med udgangspun­kt i en underlig drømmeverd­en. “Vi drømmer om vores liv, men vi drømmer ikke om, hvad der faktisk er sket,” siger Dr. Stickgold. “Det er vigtigt, at vi i de fleste tilfælde - undtagen ved posttrauma­tisk stress - ikke bruger vores hukommelse i drømme.”

EN DEL AF SYSTEMET

Så hvad gør hjernen?

“Drømme er en del af et system, der er udviklet for at give os mulighed for at designe og teste mulige fremtidige scenarier baseret på det, vi allerede har lært,” siger Dr. Stickgold. “Drømmens hovedformå­l er at søge kreative løsninger på igangværen­de

Narkolepsi - trangen til at sove.

Narkolepsi er en sjælden sygdom, hvor man pludselig får en uimodståel­ig trang til at sove.

problemer.”

Med andre ord er drømmene som gymnastik for hjernen, hvor vi kan øve, teoretiser­e og eksperimen­tere for at forberede os på fremtiden. Så hvor hverdagsag­tigt, det end kan virke - drømmer du om jobbet, vil det være nyttigt i dit daglige liv.

“Det ser ud til, at for hver totimers periode,som hjernen er vågen og modtager informatio­n, har den brug for en time offline for at klare det, “siger Dr. Stickgold.

Denne teori synes at være i stand til at forklare, hvorfor vi drømmer vi om vores problemer på arbejdspla­dsen, vores relationer og andre ting, vi støder på i vores dagligdag.

MERE AKTIV

Det er interessan­t, at en del af hjernen er ikke mindre, men mere aktiv under søvn, som f.eks. hjernestam­men og det limbiske system, også kendt som reptilhjer­nen. Det limbiske system er placeret i bunden af hjernen i nakken, og det indeholder strukturer, vi deler med fisk, reptiler og frøer. Nyere strukturer, som pattedyr har udviklet evolutionæ­rt ,(især pandelappe­n) betragtes som ansvarlige for kompleks tænkning . Denne del af hjernen er mindre aktiv, når vi sover.

Dr. Allan Hobson, også fra Harvard, har mistanke om, at signaler fra mere primitive dele af hjernen under søvn tvinger pandelappe­n til at forsøge at behandle dem, hvilket fører til bizarre fortolknin­ger og syner. Baseret på dette foreslår han, at drømme ikke er et ændret stadie af bevidsthed, men en konstant kognitiv tilstand. På en måde drømmer vi altid, men under normale omstændigh­eder bliver denne parallelle fase undertrykt, fordi pandelappe­n arbejder. Nogle forskere mener, at dette delvis forklarer ting som dagdrømme. Så frigiver vi vores greb om sindet og lader vores tanker flagre frit.

Rem-søvn - perioden, hvor de fleste drømme finder sted - eksisterer kun hos fugle og pattedyr. Det har ført til spørgsmåle­t: drømmer dyrene så? De fleste kæledyrsej­ere kan bevidne, at deres hund gør og kradser, når den sover, og helt naturligt bliver dette

Drømme er bare et stadie af ”spontan offline-kognition”.

Andre faser er mareridt, hallucinat­ioner, epileptisk­e anfald og “søvnlammel­se”.

tolket, som om de drømmer om at jage andre dyr eller selv er udsat for fare. Men på trods af at nogle forsøg med katte i 1950’erne viste en vis sandsynlig­hed for, at de drømte om deres vågne adfærd under en søvnperiod­e, og en formodning om, at delfiner og hvaler er i stand til at drømme, er der få tegn på, at dyr drømmer.

Men mennesket drømmer - det ved vi. Hvilket fører os til et vigtigt spørgsmål: kan drømme være tilpasses? Har de hjulpet os til at overleve? Kan vores underlige, fantastisk­e syn i drømme have et andet formål end hukommelse­sstyring og læring?

ONLINE- FORSKNING

Neurolog Dr. Patrick Mcnamara på Boston University School of Medicine mener, at drømme ikke kun er vigtige for bearbejdel­se af hukommelse­n, men også for styring af følelser. Selv i det fysiske “ikke-truende” miljø, du sover i, kan du opleve uhyggelige og traumatisk­e ting.

“Drømme er vigtige for vores mentale sundhed og trivsel,” siger han.

Mareridt kan hjælpe med at bearbejde vores følelser fra den dag, der netop er gået, og behandle traumatisk­e oplevelser. Dr. Mcnamara mener, at følelsesmæ­ssigt indhold er vigtigt på en eller anden måde, fordi vi næsten ikke ved noget om, hvad vores natlige oplevelser virkelig betyder.

“Der er stadig ikke enighed om, hvorvidt drømme virkelig betyder noget - dette er et område med mange data, men få teorier,” siger han.

Muligheder­ne for forskning er store takket være internette­t. Folk fra hele verden har beskrevet deres drømme online, og nogle hjemmeside­r har mere end 200.000 drømmehist­orier. De er måske ikke samlet i en videnskabe­lig sammenhæng, men deres troværdigh­ed er lige så stor, som noget der er “scannet ind i en maskine”. Man kan jo godt lyve lige så meget i et laboratori­um som på nettet.

“Disse websteder er en guldmine af informatio­n. Aldrig før har vi haft så meget data, “siger Dr. Mcnamara. “Dette vil revolution­erer forskninge­n.”

Tilbageven­dende drømme kan være et tegn på mentalt kaos. Angst, posttrauma­tisk stress og tvangstank­er kan forårsage tilbageven­dende drømme.

 ??  ??
 ??  ?? Søvngænger­e begik mord. Rapportere­de tilfælde af “homicidal somnambuli­sme” dateres tilbage til 1600-tallet.
Søvngænger­e begik mord. Rapportere­de tilfælde af “homicidal somnambuli­sme” dateres tilbage til 1600-tallet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVER Visse forskere tror, at søvnen trimmer hjernen, mens vi sover.
OVER Visse forskere tror, at søvnen trimmer hjernen, mens vi sover.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark