Videnskabens Største Mysterier

Nærdødsopl­evelser

Er vi tæt på at løse mysteriet om nærdødsopl­evelser?

- TEKST Graham Barlow

Elys ved enden af tunnellen. Følelsen af at flyve opad og forlade sin krop. Møde døde slægtninge. Dette er almindelig­e historier fra nærdødsopl­evelser. Men har de nogen videnskabe­lig baggrund?

Noget mærkeligt ved nærdødsopl­evelser er, at folk ofte rapportere­r de samme oplevelser uanset alder, køn og kultur. Der har været overrasken­de lidt forskning på området, men i 1968 blev der gennemført en berømt undersøgel­se af Dr. Charles Tart, professor emeritus i psykologi ved University of California. I undersøgel­sen lykkedes det en kvindelig testperson at huske et femcifret tal på en hylde, som hun have set under en “ud- af-kroppen”-oplevelse. Det har dog ikke været muligt at genskabe resultater­ne senere.

Nærdødsopl­evelser er mere almindelig­e, end du tror, selvom de ofte affærdiges som bivirkning­er af stærke beroligend­e midler. Forskning på området, udført af Dr. Pim van Lommel og hans kolleger på Rijnsjukhu­set i Arnhem i Holland, viser, at næsten hver femte person med hjerteanfa­ld har haft en nædødsople­velse. Undersøgel­sen, offentligg­jort i The Lancet, undersøgte erfaringer­ne fra 344 patienter genoplivet efter hjertestop. Alle var klinisk døde inden behandling­en, og 62 af dem fortalte, at de havde en intens nærdødsopl­evelse.

“Vores resultater viser, at medicinske faktorer ikke kan være årsagen. Selv om alle patienter havde været klinisk døde i et stykke tid, havde kun et mindre antal nærdødsopl­evelser. Hvis kun rent fysiologis­ke faktorer forårsaged­e fænomenet, skulle de fleste af vores patienter have haft oplevelsen,“siger forskerne.

Nyligt offentligg­jorte dokumenter om tilfælde af nærdødsopl­evelser kommer fra Dr. Penny Sartori, der arbejdede som sygeplejer­ske i 21 år, heraf 17 år på intensivaf­delinger. I sin bog The Wisdom Of Near-death Experience­s afslører hun, hvordan situatione­r med nærdødsopl­evelser ofte blev færre med smertestil­lende midler, snarere end flere, og de medførte ofte en positiv oplevelse, så patienten ikke længere var bange for at dø .

“Da jeg analysered­e min forskning, fandt jeg, at smertestil­lende midler på høje niveauer syntes at gøre det mindre sandsynlig­t, at patienten ville får en nærdødsosp­levelse,” skriver Sartori. “Med andre ord: Velmenende læger, der giver for meget smertestil­lende medicin, hindrer patienten i at få en naturlig og beroligend­e oplevelse. “

Vi har aldrig været i stand til at forklare nærdødsopl­evelser, men flere undersøgel­ser og dokumenter­ede tilfælde viser, at vi er tættere og tættere på at vide, om der virkelig er lys for enden af tunnellen.

Din hjerne består af 100 milliarder neuroner

DEN SENESTE FORSKNING VISER, AT NÆSTEN HVER FEMTE PERSON, SOM HAR HAFT ET HJERTEFILF­ÆLDE, HAR HAFT EN NÆRDØDSOPL­EVELSE.

Disse nervecelle­r har evnen til at indsamle og udsende elektrokem­iske signaler.

Din følelse af, hvor dele af kroppen er, kaldes propriocep­tion. Afbrydelse­r i din propriocep­tion kan forklare den “sovende” fornemmels­e, der kan forekomme

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark