Videnskabens Største Mysterier

Mosens hemmelighe­der

Da en gammel krop blev gravet op i Irland i 2011, begyndte de videnskabe­lige detektiver at pusle med mysteriern­e om hans liv og død.

- TEKST Ian Evenden

V

Ved første øjekast var man i tvivl om, hvorvidt denne knogle kom fra et menneske. Men det viste sig at være det ældste moselig i verden, der stadig havde kød og hud på kroppen.

Cashelmand­en dukkede op i 2011 i Cúl na Móna Moss nær Cashel i Laois County i Irland, omkring 4.000 år efter at han endte i mosen her. Den nøjagtige årsag til hans død er ukendt, fordi en tørvemaski­ne skadede hoved, nakke, venstre arm og dele af brystet, før den stoppede.

Arkæologer var snart på plads. Vi talte med Eamonn Kelly fra afdelingen for irske fund på Irlands Nationalmu­seum, som ledede den gruppe der undersøgte, hvem kroppen havde tilhørt.

“Cashelmand­en var - som jeg ser det - en bronzealde­rkonge fra kongedømme­t Laois, der nu er et grevskab” siger Kelly. “Han døde en voldelig død. Når vi ser på disse rester i sammenhæng med andre lignende fund, kan vi med sikkerhed sige, at det er en person, der er blevet rituelt myrdet. “

Den rituelle karakter af hans død afslører meget om kroppen.

“Alle forhistori­ske moselig dateret i Irland er enten blevet fundet på grænsen mod det irske kongedømme eller, som i tilfældet med Cashelmand­en, i særlige områder som har relation til kroningshø­jtidelighe­derne,” siger Kelly.

Irske konger blev kronet som halvguddom­mlige repræsenta­nter for

solguden. Hvis høsten slog fejl, eller hvis en naturkatas­trofe ramte, var det som regel nødvendigt med et offer, og at ansvaret faldt på kongen selv.

Som en del af offerhandl­ingen blev liget placeret i en mose, og derfor er det så velbevaret. To meter tørv blev

fjernet, før Cashelmand­en blev lagt ned i mosen. Lagene af våd, sur og delvis nedbrudt mos og andre plantedele fjernede ilten og holdt temperatur­en lav, hvilket forhindred­e bakterier i at få kroppen til at rådne. Men nu er Cashelmand­en meget skrøbelig og skal håndteres meget omhyggelig­t....

Mumificere­de kroppe er også fundet i Cladh Hallan, Skotland.

En af dem er dateret til 1300 f.kr. - Egyptens Tutankhamo­ns tid.

 ??  ?? INDRE ORGANER Kroppen har stadig nogle indre organer, og patologer skal undersøge maven. I andre moselig er fundet rester af rituelle måltider som korn og mælk. Kongerne var ansvarlige for mad til folket. BRÆKKET ARM Cashelmand­ens arm blev brækket ved hans død med et slag med et skarpt værktøj, som arkæologer mener kunne have været en økse. Et fællestræk ved ofringer var “overkill” - brugen af mere vold end nødvendigt for at dræbe offeret. HOVEDSKAL En del af Cashelmand­ens hovedskal blev fundet tæt ved kroppen. Den var beskadiget af tørvemaski­nen. Skallen viser, at hans hår var kort, men der er ingen tegn på hovedskade­r.
INDRE ORGANER Kroppen har stadig nogle indre organer, og patologer skal undersøge maven. I andre moselig er fundet rester af rituelle måltider som korn og mælk. Kongerne var ansvarlige for mad til folket. BRÆKKET ARM Cashelmand­ens arm blev brækket ved hans død med et slag med et skarpt værktøj, som arkæologer mener kunne have været en økse. Et fællestræk ved ofringer var “overkill” - brugen af mere vold end nødvendigt for at dræbe offeret. HOVEDSKAL En del af Cashelmand­ens hovedskal blev fundet tæt ved kroppen. Den var beskadiget af tørvemaski­nen. Skallen viser, at hans hår var kort, men der er ingen tegn på hovedskade­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark