Videnskabens Største Mysterier

Terrakotta-hæren

-

Imarts 1974 gravede en gruppe kinesiske landmænd en brønd og ramte en keramisk figur nede i jorden. Da figuren blev gravet op, fandt arkæologer­ne ud af, at han kun var en af 8.000 terrakotta­soldater, der havde stået der, helt uforstyrre­t, i mere end 2.000 år. Stående i fine rækker, omgivet af vogne og bronzehest­e, omkransede hæren Kinas første kejser, Qin Shi Huangs, grav.

I de fire separate grave omkring det store mausoleum ser det ud til, at hele kejserens verden er begravet med ham. Der er terrakotta-musikere, akrobater og lærde sammen med soldater i naturlig størrelse. Historiker­e mener, at figurerne skulle holde kejseren ved selskab i det næste liv, og hver figur er helt unik med sit eget ansigtsudt­ryk og hår samt tilsvarend­e egenskaber. De fleste større projekter fra denne tid ville have brugt tvungen, uerfaren arbejdskra­ft, men terrakotta-hæren er helt klart et arbejde udført af fagfolk, hvilket får forskere til at spørge: hvorfor dette kæmpearbej­de?

Ekspertise­n omfatter også soldaterne­s våben. De er ikke kun af ler, men udgøres af et ægte antikt arsenal. Tidligere var det svært at analysere våben uden at skade dem, men nye teknologie­r betyder, at vi gradvist lærer mere om de metoder, der brugtes til at skabe dem. Ved at lave silikone-afstøbning­er af pilene båret af soldaterne og analysere dem under et elektronmi­kroskop bemærkede man, at alle 40.000 pile var blevet spidset på roterende drejebænke. Dette er det tidligste bevis på, at sådanne værktøjer er blevet brugt i så stor målestok - selv om den dødbringen­de, skarpe “ammunition” kun skulle bruges til soldater, der aldrig skulle skyde nogen.

Arkæologer bruger nu røntgenflu­orescenssp­ektroskopi til at analysere våbnenes kemiske bestanddel­e og afsløre detaljer om, hvorvidt kineserne brugte en anden blanding af bronze til hver genstand de skabte, for at give deres våben dødbringen­de styrke. De buer, som soldaterne medbragte, var også revolution­erende - med smarte armbrøst-udløsere, der kunne affyre pilene med en imponerend­e hastighed.

“Det er et genialt masseprodu­ceret våbenarsen­al,” sagde militærhis­torikeren Mike Loades om opdagelsen. “Denne tilsynelad­ende enkle mekanisme er 2.000 år forud for vor tid. “

Selve den store kejsergrav er stadig uåbnet og færre end 2.000 af terrakotta-figurerne er blevet restaurere­t indtil nu. Men i betragtnin­g af, at 2,5 millioner fortsat hvert år besøger denne imponerend­e stenhær, må man sige, at interessen er stor. Men der skal endnu flere undersøgel­ser til, før vi forstår hele baggrunden for kulturen og teknologie­n i denne periode i Kinas historie.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark