Videnskabens Største Mysterier

Göbekli Tepe

Det sydøstlige Tyrkiet er stedet for en gammel helligdom. Da den blev opdaget, måtte historiebø­gerne skrives om.

- TEKST Matt Gilman

Kulstofdat­ering blev udviklet i 1940’erne.

Opfinderen Willard Libby fik Nobelprise­n i kemi 1960 for sit arbejde.

Bønder i det sydøstlige Anatolien i Tyrkiet havde længe klaget over stenformat­ioner på deres marker. Den tyske arkæolog Klaus Schmidt kom hertil i 1994. Han besigtiged­e stedet, hvor der var gjort mange fund i 1960’erne, og Schmidt var fascineret af de store kalkstensb­lokke - de mindede ham om monumenter­ne i et nærliggend­e område, hvor han havde arbejdet i flere år: Nevali Cori.

Da udgravning­erne startede i 1995 blev det klart, hvor vigtigt hans fund var. Schmidt havde opdaget en samling af 10.000 år gamle strukturer uden fortilfæld­e - et fund så stort, at det skulle ændre vores opfattelse af vores samfundsmæ­ssige evolutions­historie for evigt. Schmidt havde fundet Göbekli Tepe, et stort antal T-formede søjler, der danner runde indhegning­er og havde ligget begravet i tusinder af år.

“Takket være en kulstofdat­ering kan Göbekli Tepe placeres mellem 10.000 og 9.000 år f.kr.,” siger Jens Notroff, forsker ved det tyske arkæologis­ke institut, der er ansvarlig for udgravning­en på stedet. “Det var fortsat i jægernes og samlernes tid, hvilket kan ses kan det totale fravær af dyre- og planteavl.

Göbekli Tepe ligger i antikkens region Mesopotami­en.

Mesopotami­en strakte sig over dele af nutidens Tyrkiet, Irak, Iran, Syrien og Kuwait.

Dette bevis (eller mangel på samme) giver os indsigt i udviklinge­n af neolitiske systemer. Jæger- og samlersamf­undene er blevet betragtet som for begrænsede til at kunne skabe sådanne store monumenter. Med sine 300 meter i diameter og 15 meter i højden stiller Göbekli Tepe spørgsmåls­tegn ved dette - og meget andet.

BEHOV FOR MERE MAD

Man mente oprindelig­t, at når landbruget opstod, inspirered­e det de tidlige mennesker til at samle sig i lidt større, organisere­de grupper, men Göbekli Tepe forkaster disse teorier. Opførelsen må have krævet et stort antal mennesker, som kunne organisere sig. Måske betød disse større grupper behov for mere mad end jagt og indsamling kunne give. Kan Göbekli Tepe være et bevis på, at der var menneskets behov for at kommuniker­e, der førte til oprettelse­n af landbrug? En af de ældst kendte dyrkede afgrøder, enkorns hvede, kan jo spores tilbage til det nærliggend­e Mount Karacağ.

“Den storslåede arkitektur på Göbekli Tepe viser rig naturalist­isk og symbolsk ikonografi, hvilket tyder på social kompleksit­et og hidtil ukendt mytologi,” siger Notroff. “Vi kunne dog ikke finde andre sammenlign­elige strukturer i arkitektur­en på andre samtidige steder som Nevalı Çori og Çayönü.”

En anden faktor ved Göbekli Tepe er, at det tilsynelad­ende er blevet systematis­k nedgravet, måske af de

Kulstofdat­ering kan kun se en begrænset tid bagud.

I materiale, der er over 50.000 år gammelt, er der ikke nok kulstof-12 og kulstof-14 til, at metoden kan bruges.

samme folk, der plejede at besøge det. På grund af dette har det vist sig vanskeligt at bestemme alderen på monumentet og de ting, der er fundet på stedet.

Ud over traditione­lle metoder til datering (sammenlign­e værktøjer, artefakter osv.) anvendes også kulstofana­lyser baseret på organisk materiale. I et første forsøg på at datere arkitektur­en så man på pedogenic carbonates dannet på kalksten, da de blev gravet ned. Dateringen viste dog kun, hvornår Göbekli Tepe blev nedgravet. Nu undersøges det, hvordan man skabe en datering ud fra mørtel og planterest­er. En prøve fra Ring D, den ældste del af Göbekli Tepe, viste 9745-9313 f.kr. med 95 procent sikkerhed. Det er 6000 år tidligere end Stonehenge. Men alder er ikke det eneste problem, der optager forskerne.

FUGLEMOTIV­ER

“Kun en brøkdel af stedet er udgravet, og der er stadig mange spørgsmål tilbage,” siger Notroff. “Vi ved stadig ikke, hvad der skete her, eller hvorfor ringene blev bygget.”

Nogle af svarene ligger foran den nye forskergru­ppe, der arbejder ud fra mottoet “Vores sted i verden”.

“Målet med vores projekt er at samle arkæologer, evolutionæ­re psykologer, antropolog­er og kulturelle historiker­e i et forsøg på at besvare de store spørgsmål om de kognitive ændringer i de tidlige neolitiske samfund,” siger Lee Clare, forhistori­sk arkæolog og ansat på projektet. “Det er vigtigt, at dette projekt ikke kun fokuserer på beviser fra Göbekli Tepe, men også på fund og arkæologis­ke erfaringer fra andre steder i øvre Mesopotami­en.”

Mange motiver på søjlerne i Göbekli Tepe viser fugle, og der en vis støtte til den teori, at de mennesker, der engang besøgte dette sted, klædte sig ud som fugle, måske som en del af en rituel dans. Clare og en kollega, Jörg Becker, peger på, at disse tegn, symboler og metaforer kunne have været nødvendige for de tidlige neolitiske mennesker, der stadig forsøgte at finde sig selv og forstå deres omgivelser”.

Projektet er stadig på et relativt tidligt stadium, og dybden af Göbekli Tepes arkæologis­ke relevans kan strække sig langt ind i fremtiden.

“Hele området ved Göbekli Tepe virker interessan­t,” siger Notroff. “En geomagneti­ske undersøgel­se med georadar viste, at ringene i Göbekli Tepe ikke kun holder sig til en lille del af stedet, men de er spredt over hele pladsen. Der er fundet yderligere 10 på det geofysiske kort - ud over de syv, der allerede er under udgravning. “

Som forskninge­n fortsætter, kan vi forhåbentl­igt udfylde flere blanke ark i fortælling­en om menneskets historie? Meget arbejde er tilbage, men måske kan Göbekli Tepe afsløre sandheden om, hvor vores sociale strukturer kommer fra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 3 4 2 6
3 4 2 6
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark