Videnskabens Største Mysterier

Hvad skete der med Induskultu­ren?

Dens territoriu­m var større end Egyptens og befolkning­en voksede med en utrolig hastighed. Og så ... intet. Hvad er der virkelig sket med induskultu­ren?

- TEKST Aaron Boardley

bronzealde­ren spirede en af de mest sofistiker­ede antikke civilisati­oner i det, der er i dag er Indien og Pakistan. Induskultu­ren voksede i tusind år til omkring fem millioner individer og dækkede et område, der var større end det gamle Egypten, men dens pludselige forfald er stadig noget af et mysterium.

På sit højdepunkt (ca. 2600-1700 f.kr.) var civilisati­onen, der blev opkaldt efter Indus-floden, en af de mest teknologis­k avancerede i verden. Man producered­e kobber, bly og tin og var de første til at udvikle et fælles system for vægt og mål. Der fandtes også tandpleje. Indbyggern­e var kendt for deres byplanlægn­ing, de brugte tegl, havde kloaksyste­mer - og holdt kæledyr. Deres virkelige gennembrud kom imidlertid på handelsomr­ådet. Indusbefol­kningen brugte tidligt hjul til transport og forbandt byerne Harappa og Mohenjo-daro. Ved at bruge kvægtrukne vogne og etablere kanaler blomstrede Indus takket være handel med Sydøstasie­n. Var det nedgangen i denne handel, der fik civilisati­onen til at falde sammen?

Nogle mener, at en hård tørke satte en stopper for Indus-landbruget. Da vand blev sværere at finde, kunne indbyggern­e ikke dyrke korn, dadler og bomuld, som de levede af, og civilisati­onen døde eller flyttede for at bosætte sig langs Ganges. Omkring 1700 f.kr. var de fleste byer tomme, og knogleanal­yser tyder på, at byer kan være døde af forskellig­e årsager. Nye knogleunde­rsøgelser viser, at mange indbyggere kom ud for voldsomme begivenhed­er og antallet af hovedskade­r er det højeste i det forhistori­ske sydlige Asien.

“Dette står i kontrast til den fredelige Indusmyte”, siger antropolog Gwen Robbins Schug.

Schug mener, at vold var en del af livet her, selv om de få afbildning­er af soldater fik forskere til at tro det modsatte. Om denne vold skyldtes overbefolk­ning eller invaderend­e kulturer, ved vi endnu ikke. Før flere ruiner er blevet udgravet og flere gådefulde skrifter fra Indus er blevet fortolket, er mysteriet ikke løst.

Kvinder var stærke i Induskultu­rens samfund.

I modsætning til andre sydasiatis­ke civilisati­oner flyttede mændene hen til deres fremtidige hustruer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark