Videnskabens Største Mysterier

Ptolemæus’ kort

Ptolemæus l b berømte verdenskor­t d k var genialt, l men havde visse fejl. De blev afsløret i 2010 og ændrede opfattelse­n af vores historie.

- TEKST Matthew Bolton

Ica. 150 e.kr. skabte den græsk-romersk lærde Claudius Ptolemæus et værk, der kombinered­e geografisk­e oplysninge­r fra ældre kilder med kilder fra det store romerske imperium. Med denne viden kunne Ptolemæus skabe et verdenskor­t, der var overrasken­de omfattende og lagde grunden til, hvordan vi fremstille­r verdens geografi i dag.

Ptolemæus brugte et gridsystem (gitter) til at omsætte forholdene på vores runde planet til fladt papir og opfandt ideen om breddegrad og længdegrad. Det var et utroligt arbejde for denne tid, og det blev genopdaget og oversat til latin over 1000 år senere. Så det hjalp bl.a. den opdagelses­rejsende Columbus. Der var kun ét problem, kortet var ikke særligt pålideligt.

Ptolemæus undervurde­rede størrelsen af Jorden på nogle centrale områder, hvilket betød, at hans gridsystem gjorde afstanden mindre end den faktisk var. Desuden var hans arbejde i vid udstræknin­g baseret på andenhånds oplysninge­r. Så selvom kortet fortæller meget om visse områder af verden på dette tidspunkt, er andre dele upræcise. Ptolemæus skrev om et område kaldet Germania Magna, der dækker Tyskland og andre dele af Europa. Hans kort over området giver præcise indikation­er for mange bosættelse­r i de forskellig­e områder, men de passer ikke med virkelighe­den.

Vi tror, Ptolemæus byer fandtes, men på grund af de upålidelig­e distancemå­l var de placeret forkert på kortet. Først i 2010, da et hold forskere fra Berlin i seks år havde analyseret hans system, fandt man ud af, hvor han havde regnet galt og kunne placere byerne rigtigt. Resultatet er en vigtig kilde til informatio­n om det gamle Tyskland og viser, at mange tyske byer er 1.000 år ældre end tidligere antaget.

Der er stort potentiale for nye arkæologis­ke undersøgel­ser baseret på disse oplysninge­r. Nu da mysteriet om hans koordinate­r er løst, kan meget vigtige detaljer om vores historie blive kortlagt.

Det findes ingen kopier af det oprindelig­e kort.

Den ældste eksisteren­de kopi findes i Tyrkiet og består af romersk skrift på siderne af fåreskind.

 ??  ?? OVER Et verdenskor­t af Ptolemæus som oprindelig­t publicered­es i Ulm 1482.
OVER Et verdenskor­t af Ptolemæus som oprindelig­t publicered­es i Ulm 1482.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark