Videnskabens Største Mysterier

10 Fænomener, som videnskabe­n ikke kan forklare

Ting dukker op, hvor de ikke skulle...

- TEKST Hayley Birch ILLUSTRATI­ONER Magictorch

10 FÆNOMENER, SOM VIDENSKABE­N IKKE KAN FORKLARE

Fra mærkelige lys på himlen til sten, der glider over jorden af sig selv - her er 10 mysterier, som forskere stadig forsøger at løse.

Flere af stenkugler­ne i Costa Rica blev ødelagt.

Arbejdssty­rken troede, de de indeholdt guld og sprængte dem med dynamit.

PILTDOWNMA­NDENS STORE HOVED VAR MÅSKE ” THE MISSING LINK” MELLEM MENNESKER OG ABER.

Siden evolutions­teorien blev udviklet i løbet af 1800-tallet, har forskere gjort nogle overrasken­de opdagelser, der udfordrer denne teori. Måske gælder det først og fremmest fossiler, og især menneskeli­ge fossiler, der dukker op på det forkerte sted. Fossilered­e fingre og fodspor, der er afdækket i geografisk­e områder og arkæologis­ke tidzoner, hvor de ikke hører hjemme, har tvunget forskere til at finde nye argumenter, der kan forsvare Charles Darwins acceptered­e teori.

Nogle af disse fund kan give nye oplysninge­r om vores forfædre. Andre vil utvivlsomt blive afsløret som forståelig­e fejl eller i værste fald bluff. Et af de bedst kendte eksempler på fossilt “falskmøntn­eri” er et menneskekr­anie begravet i landsbyen Piltdown i Sussex, Storbritan­nien. Fra en række fund i 1911 sammensatt­e amatørarkæ­ologen Charles Dawson fragmenter, som man troede kunne være fra et 500.000 gammelt storhjerne­t menneske kaldet”piltdownma­nden”. Fra starten troede forskerne, at mandens store hoved var “the missing link”mellem mennesker og aber. Men i 50’erne blev det afsløret, at det hele var bluff.

Mandens kæbe tilhørte engang en abe og var blevet sat sammen med et menneskekr­anie, som en kulstofdat­ering datering afslørede var under 1000 år gammel. Kemisk analyse viste også, at kraniet blev behandlet for at det skulle se ældre ud, end det var.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Charles Dawson henter knogler fra ”Piltdownma­nden”. Det var fup!
Charles Dawson henter knogler fra ”Piltdownma­nden”. Det var fup!
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark