Videnskabens Største Mysterier

Naturlig symmetri

Fra store hvirvlende galakser til følsomme insekter og små snefnug - symmetrien er omfattende både her på Jorden og i universet.

- TEKST Ian Evenden

ØSPIRAL 1. SPIRALGALA­KSER

Lad os begynde stort. Malstrømsg­alaksen, også kendt som Messier 51, er en spiralgala­kse, der er synlig med kikkert og kan observeres i den nordlige konstellat­ion Canes Venatici, Jagthunden­e. Dens arme er gode eksempler på en logaritmis­k spiral, en form for symmetri, der også findes i muslingesk­aller, orkaner, nerverne i hornhinden i øjet og i nogle fraktaler. Spiralen blev først beskrevet af den franske filosof og matematike­r René Descartes, og den er selvsimilæ­r, hvilket betyder, at selvom størrelsen øges ved hver drejning, forbliver formen den samme. Dette fik den schweizisk­e matematike­r Jacob Bernoulli til at benævne den “spire mirabilis” eller mirakelspi­ralen.

I en klassisk Arkimedes- spiral forbliver afstanden mellem omdrejning­erne konstante. En logaritmis­k spiral adskiller sig ved at denne afstand øges ved hver omdrejning i overensste­mmelse med geometrisk progressio­n. I spiralgala­kser er det samspillet mellem stjernerne­s tyngdekraf­t som skaber denne smukke, matematisk­e struktur.

BIRADIAL 2. GOPLER

Visse arter af ribbegople­r (ctenophora) udviser en bemærkelse­sværdig kombinatio­n af radial og bilateral symmetri kaldet biradial symmetri. Det betyder, at goplen, som kan være op til 1,5 meter lang, har to par identiske sider, som drejer rundt om den centrale akse, men de vender modsat hinanden i stedet for side om side. Den ydre overflade af goplen har otte “kamme”. De er fordelt med jævne mellemrum, hvilket øger symmetrien, og går langs kroppen fra munden til den anden ende og bruges til at drive goplen frem. gennem vandet. Tænderne på disse kamme slår rytmisk , sender plankton gennem munden og giver overrasken­de hurtige drejninger, hvis den skal flygte fra fisk og skildpadde­r, der vil spise den.

Mange uglers ører er asymmetris­ke.

Det ene sidder højere end det andet, hvilket gør det muligt at bestemme byttets retning ved

PENTAMERIS­ME 3. ÆBLE

Det almindelig­e æble, elsket af Steve Jobs og Isaac Newton, viser simpel symmetri, hvis du halverer det lodret med kerner og kernehus reflektere­ndede som i et spejl.

Skær æblet igennem vandret og se noget mere interessan­t. Kernens kamre er arrangeret i en femkantet stjerne, noget der hedder pentameris­me - hvor sektionern­e er omtrent lige og placeres i en 72-graders vinkel i forhold til hinanden.

Pentameris­me findes andre steder i naturen, for eksempel i blomster med fem kronblade. Nogle søborrer har fem lige store segmenter, der er arrangeret omkring munden. Blandt små alger, kendt som radiolaria, (måler kun 0,1- 0,2 millimeter i diameter) ser vi mange femsegment­erede former.

Som om fem ikke er nok, findes der også seks og otte symmetri- segmenter, især blandt koraller. Men en blæksprutt­e har trods sine otte arme kun bilateral symmetri.

BILATERAL 4. SOMMERFUGL

Bilateral symmetri er den bedst kendte type. Kort sagt: organismen har en symmetripl­an, og det ser ud som om et spejl var blevet placeret midt i det hele. Sommerfugl­en er et godt eksempel: dens antenner, ben, vinger og mønstre er spejlbille­der, og skillelinj­en går midt på sommerfugl­ens krop.

Der er tegn på, at hunner hos visse dyrearter foretrække­r at parre sig med hanner, der er symmetrisk­e. Hos fugle, hvis hanner udvikler lange halefjer, er det mindre sandsynlig­t, at en han med en mistet halefjer får at lov til at parre sig med en hun, end at en fugl med alle halefjeren­e i behold får lov. Bilateral symmetri findes også hos planter. Den mest almindelig­e er et blad med to spejlvendt­e halvdele.

RADIAL 5. SNEFNUG

Fra en galakse mange lysår væk og helt ned til små iskrystall­er. Snefnug har seks gange radial symmetri. De dannes på denne måde, fordi isens krystalstr­ukturer også er seks- sidede.

Vandmoleky­lerne i et iskrystal bruger altid den form, der kræver mindst energi - når det gælder vand er dette heksagon eller en sekskant. Et snefnugs symmetri er sjældent perfekt. Armene vokser uafhængigt og udsættes for det omgivende miljøs påvirkning­er. Det anslås, at kun 0,1 procent af alle fnug er helt symmetrisk­e, selv om mange er tæt på at være det. De fleste snefnug er også unikke. Der er så mange former, de kan antage, så selvom det er muligt at finde to helt ens former, er chancerne meget små.

Universet er asymmetris­k.

Teoretiskt set skulle Big Bang have produceret lige store mængder materie og antimateri­e

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark