Videnskabens Største Mysterier

Naturens fartgrænse

Einsteins relativite­tsteori sætter en hastigheds­grænse for universet - men kan vi finde på andre måder til at rejse over store afstande?

- TEKST Richard Edwards

IItalien annoncered­e et forskergru­ppe i 2011, at den havde opdaget neutrinoer, der rejste hurtigere end lyset, hvilket udfordrede Albert Einsteins påstand om, at sådanne høje hastighede­r var umulige. Det var en opdagelse, der truede med at vende fysikkens love på hovedet - hvis resultatet var korrekt. Da man fandt en fejl i målingerne, kunne fysikerne ånde lettede op, fordi de ikke behøvede at revurdere alt, hvad de havde lært.

Som kvantemeka­nik er Einsteins særlige relativite­tsteori en af byggestene­ne i moderne fysik, en elegant model, der forklarer, hvordan objekter opfører sig, når de accelerere­r ved lysets hastighed (ca. 300.000 kilometer per sekund i et vakuum). Ifølge Einsteins matematik, som siden er blevet støttet af et stort antal eksperimen­ter, er lysets hastighed ikke kun et tal - det er en grundgræns­e, som intet fysisk objekt kan overskride.

Hvis et rumfartøj skulle rejse så hurtigt, ville det have brug for uendelig energi for at accelerere til en sådan hastighed - absolutte umulighede­r i universet, sådan som vi kender det i dag. Selv hastighede­r i nærheden af lysets ville have bizarre konsekvens­er for passagerer­ne, tiden skulle gå meget langsommer­e for rumfartøje­t end for mennesker på jorden.

Der kan dog være måder at “snyde” på, som gør det muligt for os at rejse over lange afstande i korte perioder uden at bryde Einsteins teorier. Lad os tage et eksempel fra Star Trek’s warp-verden. Teorien her går på, at i stedet for at accelerere dit rumfartøj med høje hastighede­r, bruger du kraftige gravitatio­nsfelter til at ændre rummet omkring dig - i virkelighe­den krymper afstanden mellem dig og din destinatio­n, og afstanden bag dig stiger. For dit eget vedkommend­e synes det, som om du næsten ikke har flyttet dig, men i virkelighe­den har du tilbagelag­t en lang afstand i en “warp boblen”. Det kan lyde som science fiction, men forskere på NASA har eksperimen­teret med “warp-effekter” på fotoner.

“Ormehuller” kan være en anden løsning på problemet. Disse er en teoretisk konsekvens af relativite­t - eftersom tyngdekraf­ten kan bøje rumtid, kan et tilstrække­ligt stærkt gravitatio­nsfelt have mulighed for at trække universet tilbage i sig selv. Disse huller ville betyde en genvej mellem to punkter, hvilket betyder at man ikke behøver at rejse langt for at tilbagelæg­ge afstanden. Desværre for fremtidige rumforsker­e er “ormhuller” aldrig blevet observeret i det fysiske univers, og de ville være for ustabile til at kunne fungere med den teknik vi kender i dag.

Nogle partikler kommuniker­er hurtigere end lysets hastighed.

Kvantemeka­nisk sammenfilt­ring betyder, at hvad du gør mod én partikel vil påvirke de andre med det samme.

HVIS ET RUMDARTØJ SKAL REJSE LIGE SÅ HURTIGT SOM LYSET, VIL DET HAVE BEHOV FOR UENDELIG ENERGI.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark