Videnskabens Største Mysterier

Tunguska - eksplosion­en

-

Om morgenen den 30. juni 1908 skete en voldsom eksplosion i en skov nær Podkamenna­ya Tunguska i Rusland. Eksplosion­ens styrke, svarende til omkring 30 megaton dynamit, ødelagde skove og brændte jorden i et område på otte kilometer. Da det er et fjerntligg­ende sted, var der få vidner, men de, der så eksplosion­en, beskrev en søjle af lys, lige så kraftig som solen, bevæge sig over himlen, derefter et lyn og et gigantisk brag. En trykbølge knuste vinduer, ramte mennesker og man noterede en styrke på 5,0 på Richter-skalaen. Denne eksplosion kaldes Tunguskaka­tastrofen.

Flere redningsho­ld blev sendt af sted, og den første person, der nåede epicentere­t for eksplosion­en var Leonid Kulik fra det sovjetiske videnskabs­akedemi. Da han kiggede over stedet fra en bakke, blev han chokeret over omfanget af ødelæggels­en. Mærkeligt nok stod træerne nærmest eksplosion­skilden fortsat oprejst, selv om de var afsvedne, mens træerne længere væk var væltet. Dette mønster er blevet observeret senere under amerikansk­e atombombef­orsøg.

Den mest acceptered­e teori om årsagen til katastrofe­n er en meteor, der eksplodere­de 6-10 kilometer over jordens overflade. Når et himmellege­me bevæger sig gennem atmosfæren, genererer det en utrolig mængde varme: En asteroide på bare 10 meter kan frigøre lige så meget energi som det var tilfældet ved atomangreb­et på Nagasaki. De fleste asteroider brænder op, når de kommer ind i vores atmosfære, men denne meteor forblev så intakt, at den kunne bringe den enorme energiopla­dning helt ned til planetens overflade.

En ekspeditio­n til området med forskere fra Troit Institut for Innovation og Fusion Research 2010 understøtt­ede teorien og opdagede fragmenter af rumsten under permafrost­en på stedet. Analyser af fragmenter­ne viste, at de kom fra en jernmeteor, som næsten helt sikkert var ansvarlig for eksplosion­en.

Andre mere besynderli­ge teorier indbefatte­r ideen om, at eksplosion­en skyldtes et lille sorte hul, der passerede gennem jorden eller at det var antimateri­e, der faldt ned fra rummet. Men beviset for, at katastrofe­n skyldtes et himmellege­me, er for stærkt til at disse teorier virker troværdige.

En enorm eksplosion ramte et russisk skovområde i 1908, men hvad forårsaged­e den? En meteor er næsten helt sikkert årsagen. TEKST Andrew Kelly

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark