Videnskabens Største Mysterier

NØGLESPØRG­SMÅL OM NEANDERTAL­ERNE

Det er svært at adskille fakta og fiktion.

-

1 PARREDE VI OS?

+ Dna-analyser har bekræftet, at det moderne menneske og neandertal­ere havde sex, hvilket er årsag til mange diskussion­er. Det neandertal­er-dna, der findes i nutidens ikke- afrikanere, er imidlertid resultatet af blot 300 seksuelle møder mellem de to arter.

2 LAVEDE DE MAD?

+ Knoglerne fra neandertal­er-pladser viser ingen spor af slagtning, så forskere ved ikke, om de lavede mad. Undersøgel­ser viser imidlertid, at de måske brugte ild til at riste grøntsager og koge “trælim”.

3 DRÆBTE VI DEM?

+ Neandertal­erne uddøde lige efter, at det moderne menneske kom til Europa for 40.000 år siden, hvilket fører til spørgsmåle­t om, hvorvidt vi udryddede dem. Den lille befolkning og klimaændri­nger er dog mere sandsynlig­e årsager til deres udryddelse.

4 VAR DE KLOGE?

+ De var ikke Einstein’ er, men dog kloge. De havde store hjerner, lavede værktøjer og var i stand til at tilpasse sig. De kunne planlægge, havde en kompleks adfærd og kan have haft begravelse­sritualer. Denne kultur kan have betydet, at de mødte det moderne mennesker.

5 KUNNE DE TALE?

+ Neandertal­ere kunne definitivt kommuniker­e, men om de kunne “tale” diskuteres fortsat. Analyser af en neandertal­ers tungeben - en struktur i halsen - indikerer, at de havde den fysiske evne til at tale.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark