Videnskabens Største Mysterier

7 GENOPSTAND­NE CIKADER

De vågner til live efter 17 år - men hvorfor og hvordan?

-

I 2013 HAVDE MAN IKKE SET DEM SIDEN 1996, MEN DEN SOMMER DUKKEDE MILLIARDER OP.

Halvvoksne kommer de frem fra deres mørke hvilested efter at have slumret i 17 år. De kommer i en støjende sværm på jagt efter en partner. Nej, det er ikke teenagere på vej til en fest - det er cikader.

Periodiske cikader er normalt stille og alene - de tilbringer tiden nedgravet i jorden. De lever længe og bliver først kønsmodne i løbet af deres 17. år. Om sommeren, det pågældende år, sker der imidlertid ting og sager. Alle flyver rundt og søger en partner. To eller tre uger senere dør de og efterlader resultatet af deres kærlighed. Børnene kryber ned i jorden for at starte livscyklus­sen igen.

Spørgsmåle­t er: Hvorfor og hvordan gør de det? Efter et par dage i jorden ville du sikkert have svært ved at holde styr på tiden. Men ikke denne bande. I 2013 var de ikke set siden 1996, men den sommer dukkede milliarder af magicicada septendeci­m - efter planen - op for at producere cikadebørn over det østlige USA. Det bliver endnu mere mystisk. Mens 17-årige cikader bosætter sig i de nordøstlig­e stater, er de mere sydøstlige stater sårbare over for invasion hvert 13.år. Hvad er forbindels­en mellem 13 og 17? De er begge primtal.

Dette førte til forskerne at tænke på, at udviklinge­n af cikadernes livscyklus kunne hænge sammen med muligheden for at undgå at kollidere med rovdyr. Både 13 og 17 har kun to faktorer. Så cikader var væk fra deres fjender, der havde to- eller tre- årige livscyklus­ser. De undgik faktisk ethvert rovdyr med en livscyklus på mere end et år og kortere end deres eget. Et godt trick, men det er stadig uklart, hvordan de holder øje med tiden.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark