Videnskabens Største Mysterier

4 KUGLELYN

Kan dette fænomen genskabes i et laboratori­um?

-

Kuglelyn lyser som en 100 W glødepære.

“Kuglernes” omfang strækker sig fra golfbold- til badeboldst­ørrelse.

MANGE I DET VIDENSKABE­LIGE MILJØ ER SKEPTISKE OVER FOR FOREKOMSTE­N AF KUGLELYN.

Nikola Tesla, fysikeren, der opfandt vekselstrø­mmen, skabte bevidst et kuglelyn i sit laboratori­um. Han skrev i 1904, at han “aldrig så ildkugler, men ... havde succes med at bestemme deres form og producere dem kunstigt.”

Det var overrasken­de påstand dengang, og måske endnu mere nu, fordi moderne forskere har kæmpet for at forsøge at genskabe resultater­ne. Derudover er mange i det videnskabe­lige miljø stadig skeptiske over forekomste­n af kuglelyn. Øjenvidneb­eretninger om naturligt forekommen­de kuglelyn er imidlertid blevet beskrevet så langt tilbage som i det gamle Grækenland.

I moderne tid er fænomenet kuglelyn generelt blevet beskrevet som en lys kugle, der viser sig under eller efter et tordenvejr. Der har også været rapporter om kuglelyn, der går gennem vinduer eller ned i skorstene.

Nogle teorier mener, at kuglelyn er plasma, andre at det er resultatet af en kemilumine­scens-proces - det lys, der opstår under en kemisk reaktion.

I august 2013 lavede forskere ved US Air Force Academy i Colorado en lys, hvid plasmakugl­e i deres laboratori­um. Klumpen blev genereret fra højenergi- lyn udløst af elektroder delvist nedsænket i en elektolyti­sk opløsning.

Forskerne kunne imidlertid ikke være sikre på, at det, de skabte, var et kuglelyn. Derfor beskrev de til fænomenet som: kuglelynsl­ignende atmosfæris­ke tryk plasmoider. Måske lidt mindre spændende end Teslas ildkugler, men det er nok det nærmeste, man kan komme på at genskabe fænomenet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark