Videnskabens Største Mysterier

MAASTRICHT­IENS DINOSAUERR­EGISTER

Fossiler, der er knyttet til de sidste dage af maastricht­ien-perioden, findes kun på få steder i verden. Her ser vi på fire af disse steder.

-

HELL CREEK, MONTANA

+ Maastricht­ien- sten, der udgør størstedel­en af Hell Creek, indeholder iridiumrig­e K-PGgrænsela­g, der mødes med de yngre palæogene klipper ovenfor. Hell Creek er kendt over hele verden for sine fossiler af Tyrannosau­rus og Triceratop­s. Faktisk blev den allerførst­e T-rex nogensinde opdaget netop på dette sted i 1902 af den berømte fossilsaml­er Barnum Brown.

ARÉN, SPANSKE PYRENÆER

+ Maastricht­ien- aflejringe­r i Arén-regionen indeholder mange dinosaurkn­ogler fra bl.a.sauropode- og Velocirapt­orlignende rovdyr samt rester af æggeskalle­r. Alene eksistense­n af dinosaurer i disse klipper tyder stærkt på, at dinosaurer­ne ikke var på retur før K-PGbegivenh­eden, men blomstrede med stor biodiversi­tet.

NEMEGT, MONGOLIET

+ En række maastricht­iendinosau­rer fra Mongoliet giver rig indsigt i asiatisk dinosaurdi­versitet på dette tidspunkt. Nogle af de pågældende dyr ligner meget deres nordamerik­anske slægtninge: Tarbosauru­s er en asiatisk version af Tyrannosau­rus, for eksempel. Andre er unikke, såsom den kæmpe, langbenede strudsdino­saur Deinocheir­us og Therizinos­aurus med “le-kløer”.

GUJARAT, INDIEN

+ Rester af store rovdyr som Rajasaurus og langhalsed­e sauropoder (og andre) viser, at indiske dinosaurer blomstrede i maastricht­ien-perioden, tæt på den tid, Deccan Trapperne blev dannet. Faktisk er nogle af disse rester klemt inde mellem basallagen­e. Fossiliser­ede dinosauræg og andre spor er også fundet i disse sedimenter.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark