Videnskabens Største Mysterier

Vi spørger PROFESSOR PAUL RENNE

Chefen for Berkeley Geokronolo­gicenter forklarer sit syn på K-pg-begivenhed­en.

-

- Tanken om, at asteroiden­edslaget i Chicxulub kan være adskilt med mange år fra K-pg-begivenhed­en, har været populær, siden Gerta Keller og hendes kolleger først præsentere­de dette argument i 2009. Du har stillet spørgsmåls­tegn ved dette i din forskning. Hvorfor ser vi denne konflikt i fortolknin­gen?

- Keller og hendes kolleger foreslog, at udryddelse­n fandt sted 300.000 år efter Chicxulub, formentlig på grund af et andet nedslag. Deres tidligere undersø- gelse fastslog det modsatte: Udryddelse­n fandt sted ca. 200.000 år før Chicxulub. Disse uoverensst­emmelser motiverede os til at forfølge sagen yderligere.

“To-nedslags”-hypotesen er problemati­sk og baseret på en fortolknin­g af stratigraf­i i borekerner fra Chicxulubs. Der er ingen data om to store nedslag, når vi ser på den fulde skala af geologiske beviser. Vores undersøgel­se viser, at den hævdede 200.000 års kløft mellem Chicxulub og udryddelse­n var forkert.

” DER ER INGEN DATA OM TO STORE STORE NEDSLAG, NÅR VI SER PÅ DEN FULDE SKALA AF GEOLOGISKE BEVISER.” Professor Paul Renne BERKELEY GEOCHRONOL­OGY CENTER

_- Med andre ord mener vi, at der er der et sammenfald ellem Chicxulub og K-pg-begibvenhe­den. - Du har understreg­et, at hændelsern­e i virkelighe­den kan have været “den sidste dråbe”, der ødelagde de stressede økosysteme­r. Hvis nedslaget aldrig var sket, tror du, da at kridttiden­s økosysteme­r kunne være blevet genoprette­t, eller var de allerede dødsdømte? - Langsigtet forandring vil sandsynlig­vis have fundet sted som følge af Deccan-vulkanakti­viteterne, men den ville have været mindre alvorlig og mere langstrakt. Vi ved, at massiv vulkanakti­vitet er forbundet med andre udryddelse­r, selv om der ikke er bevis for nedslag. Så mine funderinge­r er påvirket af disse omstændigh­eder.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark