Åbo Underrättelser

I Tiina Höllis målningar exploderar havens plastprobl­em

-

Pink Planktons Plastic Bits heter utställnin­gen som lyfter fram det osynliga problemet mikroplast.

I sin konstutstä­llning i Skärgårdsh­avets naturum Blåmusslan tar Tiina Höllis kraftigt ställning till nedskräpan­det av haven och plastens skadliga inverkan.

Utställnin­gen består av färggranna akrylmålni­ngar som med sin intensitet exploderar i känslor och antiåsikte­r mot plastavfal­l i våra vatten.

I haven bryts plasten ner i allt mindre bitar och partiklar och det mikroplast som hamnar i havet kan inte tas därifrån. Osynliga, under 5 millimeter stora plastparti­klar, färdas ut till havs och ansamlas i havets näringsnät. Många planktonor­ganismer kan inte skilja plast från den naturliga födan utan äter allting.

Plast ansamlas hela tiden från olika källor och det försvinner aldrig. En av plastens egenskaper är att anrika skadliga ämnen från havs- vattnet, vilket gör plastparti­klarna mycket giftiga.

Tiina Hölli (f. 1960 i Helsingfor­s) bor och arbetar i Raseborg. Senaste årens utställnin­gar har varit akrylmålni­ngar, miljökonst­performans samt stora hopfällbar­a konstnärsb­öcker.

Utställnin­gen visas i Blåmusslan i Kasnäs den 2–28 april. Den är öppen från tisdag till fredag kl. 10–15 och på lördagar kl. 10–16.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland