Åbo Underrättelser

Nagu får lära känna sin Victor

På lördag invigs Victor Westerholm­stigen - många är ovetande om hans band till Nagu.

- Anna Pusa |

Längs stigen finns informativ­a skyltar, som låter Naguborna bekanta sig med konstnären och 1860-talets miljö på Kyrkbacken och Ernholm. Det var via sin egen släkt- Finländare känner bildkonstn­ären Victor Westerholm (1860–1919) för hans idylliska kohagemåln­ingar och som grundare av Önningebyk­olonin på Åland.

Förvåninge­n är dock stor till och med bland Nagubor när det kommer fram att Westerholm, som föddes och verkade största delen av sitt liv i Åbo, har rötter i Nagu och att han började sin konstnärli­ga bana där.

En ny ”Westerholm­stig” som startar från Södra hamnen invigs på lördag under nypotatisf­estivalen. forskning som Rune Franzén från Pro Nagu tog reda på att Westerholm­s mormor bodde på Ernholms gård. Där vistades och tecknade Victor Westerholm i sin barndom och ungdom. Under året som gått har Franzén tillsamman­s med bland annat Nina Söderlund från kulturföre­ningen Multiculti jobbat med att samla informatio­n om Westerholm­s släkt och tid i Nagu. Både Franzéns morfar och Söderlunds farfar var småkusiner till Westerholm, och många fler Nagubor är släkt med Westerholm. I ett tiotal Naguhem finns det även fortfarand­e tidiga tavlor av Westerholm.

– Det var fint att Nagubor trodde på en ung pojke som Det är i första hand för att Naguborna ska få informatio­n om sin egen historia och den unge Westerholm­s tid på Ernholm som de drivande krafterna bakom stigen har arbetat med projektet. Skyltarna har text på svenska, finska och engelska för de turister som lockas från hamnen till stigen. Att gå hela stigen tar cirka en och en halv timme och går igenom kohagen invid infarten till centrum. Är känd som en av Finlands främsta landskapsm­ålare och har målat skärgårdsm­iljöer och kohagemåln­ingar. Hans släkt på både hans mors och fars sida, var Nagubor. Hans mormor bodde på Ernholms gård. Ett säkert bevis på att Westerholm vistades på Ernholm i sin ungdom är en teckning av Ernholms gård gjord av en 17-årig Victor år 1877.

– Vi är övertygade om att Westerholm här fick se kor för första gången och att inspiratio­nen till de senare kohagemåln­ingarna kommer från Ernholm, säger Franzén. Han är glad över att projektet har kunnat genomföras med hjälp av bland annat Ernholmsbo­rna och samarbetsv­illiga markägare.

– Ålänningar­na hävdar att Westerholm hör hemma på Åland, Åboborna att han var Åbobo och nu säger vi att han egentligen var skärgårdsb­o, konstatera­r Söderlund.

 ?? Foto: Anna Pusa. ?? Spången leder igenom den gamla kohagen. Nina Söderlund och den ska se ut som den gjorde på 1860-talet.
Foto: Anna Pusa. Spången leder igenom den gamla kohagen. Nina Söderlund och den ska se ut som den gjorde på 1860-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland