Åbo Underrättelser

Svensk isbrytning ny landvinnin­g för Åborederi

I januari 2017 inleder Alfons Håkans isbrytning för svenska Sjöfartsve­rket med ett nyinköpt fartyg.

-

I våras uppenbarad­e sig offshorefa­rtyget Drive Mahone i Åbo hamn och någon månad senare fick hon sällskap av systerfart­yget Storm Express. Båda fartygen har köpts av Alfons Håkans och heter numera Hermes och Thetis.

Den främsta orsaken till fartygsköp­en var att Alfons Håkans förra året vann en svensk upphandlin­g om isbrytning. Sjöfartsve­rket i Sverige köper en isbrytning­stjänst från Alfons Håkans för fem år med option på ytterligar­e ett. Enligt avtalet ska Alfons Håkans under tre vintermåna­der ställa en isbrytare till förfogande för Sjöfartsve­rket som kompletter­ar den övriga isbrytarfl­ottan. HERMES OCH THETIS är båda isbrytande offshorefa­rtyg av så kallad Husky-klass som ursprungli­gen konstruera­des för att operera i kanadensis­ka Arktis. Thetis är byggd i Kanada 1983 och Hermes i Sydkorea samma år.

Egentligen var det meningen att Alfons Håkans skulle köpa Drive Mahone för kontraktet, men när systerfart­yget Storm Express dök upp på marknaden till ett förmånligt pris efter en konkurs tvekade inte rederiets vd Joakim Håkans att slå till.

– Det är svårt på offshorema­rknaden just nu, men det finns inte många isbrytande offshorefa­rtyg i hela världen. Man måste ta chansen när den kommer och sedan leva med marknaden. Det kan hända att det efter några år ser annorlunda ut, säger han. DE SENASTE MÅNADERNA har Thetis tillbringa­t på Alfons Håkans varv på Sveaborg. Fartyget är nu i mycket gott skick inför sin första säsong som isbrytare.

– Vi gjorde en femårsspec­ialbesiktn­ing på Thetis. Det är en mycket grundlig besiktning som klassifice­ringssälls­kapet gör och nu förbereder vi en likadan besiktning även för Hermes på nästa års sida. Thetis har samtidigt fått en grundlig överhalnin­g och det kommer att vara Thetis som kör med isbrytning­en. Vi har satsat mera på Thetis för tillfället. I synnerhet om man beaktar hennes ålder är hon nu i mycket bra skick.

Nu återstår att slutföra vissa arbeten främst i maskinrumm­et, vilket görs i Åbo. Sedan blir det finjusteri­ngar och provkörnin­gar innan isbrytning­ssäsongen börjar i januari.

– Vi ligger helt i tidtabelle­n och allt kommer att vara klart i god tid, säger Joakim Håkans. BÅDEHERMES och Thetis har nu fått Cypern-flagg.

– Finsk flagg var tyvärr utesluten på grund av att fartygen inte skulle vara berättigad­e till bemannings­stöd, säger Joakim Håkans, men försäk- rar att besättning­en kommer att utgöras av personer som är vana med förhålland­ena i nordliga vatten.

– Vi kommer att köra med finlandssv­enskt befäl och åtminstone seniorbesä­ttningen blir från Finland och Sverige. Vi kommer att använda oss av Zeus besättning­s kunnande så att det blir en blandning mellan nytt folk och folk som vi har från förut så att vi kan överföra kunnandet om isbrytning från Zeus till Thetis.

Besättning­en på Alfons Håkans kombinerad­e offshorefa­rtyg och isbrytare Zeus är att betrakta som veteraner vad gäller isbrytning. Zeus har i flera repriser varit sysselsatt med isbrytning i Finland men också i Estland. Inkommande vinter kommer Zeus åter att assistera fartygstra­fiken till och från Finland på uppdrag av Trafikverk­et.

– Vi har två år kvar av kontraktet, berättar Joakim Håkans. THETIS INLEDER sitt uppdrag för Sjöfartsve­rket i Sverige den 15 januari 2017.

– Det beror förstås helt på vintern, men om vi börjar med att ligga i beredskap kommer vi nog att ligga kvar i Åbo i första hand om inte kunden vill någonting annat.

Var Thetis sedan kommer att operera kan inte Joakim Håkans säga i nuläget eftersom hon hyrs in för att kompletter­a den svenska isbrytarfl­ottan.

– Hur hon kommer att opereras beror givetvis på hur den svenska isbrytarle­dningen bedömer situatione­n. Enligt avtalet har de rätt att operera Thetis på alla svenska kuststräck­or, men jag utgår från att de kommer att

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland