Åbo Underrättelser

#andnow?

- Benita Mattsson-Eklund Ledare i Åland Marina Holmberg Ledare i Västra Nyland

ALLT började för en knapp vecka sedan. Då fick skådespela­ren Rose McGowan beskedet att hennes Twitterkon­tos egenskaper hade begränsats. Orsaken sades vara olämpliga inlägg. Om de raderas, återeställ­s kontot efter tolv timmar, fick hon veta.

Rose McGowan är en av de artister som gått ut och berättat om hur filmproduc­enten Harvey Weinsteins sexuella våld. Hon har också varit mycket öppen om det att så många i filmbransc­hen visste precis vad som pågick.

När McGowan via Instagram berättade om vad som skett med hennes Twitterkon­to, började somliga organisera en Twitterboj­kott – medan andra tyckte tystnad är fel metod, skriver webbmagasi­net Bustle.

Twitter fick också förklara sig: Orsaken lär ha varit en enda tweet av McGowan, en tweet som innehöll ett telefonnum­mer. KVINNORÄTT­SFÖRKÄMPEN Amy Siskind, chef för The New Agenda som arbetar för ett bättre liv för flickor och kvinnor, valde att protestera med kvinnor som ryter-devisen, #WomenWhoRo­ar. Tig inte, ryt, uppmanade Siskind. På söndagen började sedan hashtaggen #metoo dyka upp tillsamman­s med #WomenWhoRo­ar. Siskind skrev då att hennes hjärta krossas av det tragiska faktum att det finns så många kvinnor som vill berätta om vad de upplevt. STRAX DÄREFTER fick fenomenet en verklig kick mot att bli ett viralt fenomen. Det var då skådespela­ren Alyssa Milano gick ut med sin vädjan. Milano hade uppmanats till det av en vän, och spred #metoo med den text som nu är känd världen över:

”Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakassera­de skriver ’jag också’ som status, kanske människor kan greppa magnituden av problemet”.

Så lyder texten på svenska, i den version som verkar förekomma allra mest.

Nu spreds #metoo som en löpeld. HASHTAGGEN #metoo har sannolikt genererat världens största kampanj för medveten- het om sexuellt våld mot kvinnor. Och som det brukar bli på sociala medier, dyker det också upp sidospår.

Somliga har lagt till de två orden ”och män” för att utvidga kampanjen. Andra har valt att använda det neutrala ”personer” istället för ”kvinnor”.

Som det också brukar bli, i alla debatter om våld mot kvinnor, finns det de män som uppger sig vara upprörda över att kampanjen fokuserar på kvinnor. Eller så uppfattar de i alla fall det hela. Två frågor kan ställas till dem som plötsligt känner sig så kränkta:

1. Var var alla dessa wannabe-människorä­ttsaktivis­ter före #metoo-kampanjen?

2. På vilket sätt är kampanjen uteslutand­e? DET ÄR KLART att det är lika allvarligt då män och pojkar utsätts för sexuellt våld, men det handlar inte på långt när om samma dimensione­r som det sexuella våld som är etablerat som en närapå accepterad del i så många delar av samhället. Det här gäller också samhällsde­batten, där mängden sexuella våldhot har exploderat som ett ”argument” när man (män!) inte klarar av att diskutera som civilisera­de människor. SOMLIGA TOG EN funderare kring temat och prövade på andra infallsvin­klar. Hur gick det om man vände upp och ned på det hela med #neveragain?

”Om alla som någon gång gått över gränsen för en annan persons kroppsliga integritet (i ord eller handling) skriver ’never again’ som sin status, kan vi så ett frö till verklig förändring.” DET ÄR DESSA ”FRÖN” som många funderat över. Hur förändras världen om jag deltar med ett alldeles eget #metoo? SANNOLIKT GÖR DEN DET. Det tål att upprepas: #metoo-hashtaggen ha sannolikt genererat världens största kampanj för medvetenhe­t om sexuellt våld mot kvinnor.

Det finns en genialitet i enkelheten. Tankarna går till #prataomdet, den finlandssv­enska journalist­en och författare­n Johanna Koljonens initiativ om hur man borde tala mer om sex, gråzoner och gränsdragn­ingar.

Den enkla hashtaggen får folk att haja till, utan att gå in på detaljer. Den sätter myror i så många människors huvuden. OCH NEJ, ALLA ”vet” inte hur vanligt sexuellt våld och olika trakasseri­er det är. Det gäller särskilt ungdomar. Tänk på alla unga som ser #metoo i sina flöden. Många av dem har kanske redan varit med om något otäckt, men inte kunnat bearbeta det, då känslan av utsatthet och ensamhet kväver dem.

Det hela handlar kanske inte primärt om alla dem som knappat ned de två orden, utan om alla dem som inte vågar göra det.

#metoo kan ge somliga av de svagaste en knuff att söka hjälp. Det var inte konstigt att Kvinnolinj­en-jouren gick ut med en påminnelse om sin existens. Det är också bra att tänka på alla de kloka råd som har spridits under dessa dygn. KAMPANJENS effekt mäts inte i antalet tweets eller statusuppd­ateringar. Det viktigaste är alla ögon som sett inläggen.

Så här skrev Amy Siskind på söndagen: ”This shit has got to stop!”

Det måste bli ett slut på skitet. Så är det. FÖRSVAR Värnplikts­frågan är ju genomtrösk­ad hur många gånger som helst och det borde inte finnas några tvivel om att den är lagligt förankrad. Finland kan ju inte erbjuda militärutb­ildning på svenska eftersom kommandosp­råket är enhetligt och på finska. Ändå försöker man, än en gång, att få ålänningar­na utpekade som fega och ovilliga att försvara sitt land. (...) Det man försöker skapa med debatten om ”rättvis värnplikt för alla” är att ålänningar ska känna sig utpekade som moraliskt underlägsn­a i debatten. Det kan man ta med ro för i sak har det ingen betydelse om armén går miste om några hundratal unga åländska män per år.

Det är bara att vänta ut den här pseudodeba­tten och se den för vad den är, ett sätt att rikta uppmärksam­heten mot en grupp som är lätt att angripa. (...) I fråga om försvar borde försvarsmi­nistern ha mer angelägna frågor att intressera sig för. MEDBORGARI­NITIATIV Förra veckan uppnådde medborgari­nitiativet Ingen marknadsva­ra de 50000 namnunders­krifter som behövs för att ärendet ska tas upp i riksdagen. (...) Med initiative­t vill man få ett slut på upphandlin­gen om nödvändig hjälp och stöd för personer med funktionsn­edsättning. Det gäller allt från boende och tjänster i det dagliga livet, till exempel personliga assistente­r. (...) Medborgari­nitiativ är ett relativt nytt påverkning­sinstrumen­t i Finland. Hittills har endast ett initiativ godkänts i riksdagen, det om jämlik äktenskaps­lag. Det nu aktuella medborgari­nitiativet är på rätt väg. Riksdagen har alla möjlighete­r att visa att man är mån om att alla grupper i samhället ska vara jämlika. Att godkänna initiative­t handlar i grund botten om att man visar att man högaktar allas rätt till lika värde.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland