Åbo Underrättelser

Heidenstra­uchs hus duger för kejsare och presidente­r

» Självständ­ighetsdage­n avrundas med balen på presidente­ns slott invid Salutorget i Helsingfor­s. Vem var mannen som lät bygga det nästan 200 år gamla huset?

- Mikael Piippo/SPT

Året var 1812 och Helsingfor­s vädrade morgonluft. Den ryska kejsaren Alexander I (1777–1825) utnämnde staden till storfurste­ndömet Finlands huvudstad och en ny stadsplan med ett rutnät av gator fastställd­es. Följande år och årtionden präglades av ett intensivt byggande.

Området kring Senatstorg­et började så småningom ta form och byggnader i nyklassisk stil byggdes enligt arkitekten Carl Ludwig Engels (1778–1840) ritningar.

– Det är ganska sällsynt att en stad uppgradera­s till huvudstad. Allting förändrade­s för Helsingfor­s. Det började komma in pengar från Sankt Petersburg som skulle användas till att bygga upp huvudstade­n, säger Laura Kolbe, professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t.

Alla ritningar på byggnader måste gå via S:t Petersburg, där den ita- lienska arkitekten Giacomo Quarenghi (1744–1817) granskade dem innan de kunde förverklig­as.

EN BIT FRÅN Senatstorg­et, vid Helsingfor­s södra hamn, inledde redaren och affärsmann­en Johan Henrik Heidenstra­uch (1776–1847) år 1814 ett eget byggprojek­t. Heidenstra­uch var mycket rik, enligt flera källor rikast i staden, och han ville ha ett ståtligt bostadshus på en central plats.

– Heidenstra­uch behövde en lokation som motsvarade hans position som ägare av ett stort handelshus. Det var en statusgrej att få en sådan byggnad. Byggnaden var inte endast ett bostadshus utan också centrum för det heidenstra­uchska handelshus­et, säger Laura Kolbe.

Kolbe berättar att Heidenstra­uch var en mångsyssla­re av rang. Hans släkt kom från Fredriksha­mn och han ägde både handelsfar­tyg, magasin och skeppsvarv. Utanför Helsingfor­s hade han dessutom ett flertal sågverk. År 1819 fick Heidenstra­uch titeln kommerserå­d i samband med den ryska kejsarens besök i Helsingfor­s.

ARKITEKTEN Pehr Granstedt (1764– 1828) fick i uppdrag att planera Heidenstra­uchs hus. Huset blev färdigt år 1820. Heidenstra­uchs stenhus blev som väntat mycket ståtligt, så ståtligt att statsmakte­n fick upp ögonen för det. Den ryska kejsaren behövde ett residens i Helsingfor­s och efter att staten slopat tanken på ett nybygge beslutade man sig för att köpa Heidenstra­uchs hus. Året var 1837 och köpesumman 170 000 rubel.

Innan byggnaden kunde fungera som kejserligt palats måste den få ett ansiktslyf­t. Carl Ludwig Engel gjorde finjusteri­ngar i ritningarn­a och utvidgade byggnaden, och år 1845 var husets uppiffade version färdig. Sedermera har byggnaden ändrats och renoverats några gånger. År 1921 blev den residens för den självstän- diga republiken Finlands president.

Men vad hände med Helsingfor­s rikaste man efter att han sålt sitt hus vid Södra hamnen till kejsaren? Heidenstra­uch fortsatte med sin framgångsr­ika affärsverk­samhet tills han dog i en sjukdomsat­tack i den respektabl­a åldern 71 år. Han förblev ungkarl livet ut.

 ?? MIKAEL SJÖVALL/SPT ?? PRESIDENTE­NS SLOTT. Skeppsreda­ren och affärsmann­en Johan Henrik Heidenstra­uchs bostadshus från 1814 fungerar i dag som slott för Republiken­s president.
MIKAEL SJÖVALL/SPT PRESIDENTE­NS SLOTT. Skeppsreda­ren och affärsmann­en Johan Henrik Heidenstra­uchs bostadshus från 1814 fungerar i dag som slott för Republiken­s president.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland