Östnyland

Dubbla räkningar i Lovisa

Lovisafami­ljerna betalar dubbla dagvårdsrä­kningar i februari och i april. De flesta tar ändå läget med ro.

- STINA JÄDERHOLM ÖN

Alla föräldrar med barn inom småbarnspe­dagogiken, alltså i kommunal dagvård, i Lovisa har nu fått uppgifter om hur de ska betala de försenade avgifterna för höstmånade­rna.

Det är inte familjerna utan staden som inte har kunnat hålla tidtabelle­n. Inga dagvårdsrä­kningar har skickats ut tidigare i höst, eftersom man inte har hunnit räkna ut hur de indexförän­dringar som trädde i kraft i början av augusti inverkar på avgifterna.

– Vi har bara två sekreterar­e på avgiftssid­an och ett sjukdomsfa­ll har försenat uträkninga­rna, säger Sofia Hoff, tf chef för småbarnspe­dagogik i Lovisa.

Nu är alla avgiftsbes­lut klara och familjerna har fått uppgifter om förfalloda­garna.

– I december skickar vi bara ut en räkning, för då har barnfamilj­erna också annars har stora utgifter, säger Hoff. Däremot kommer vi att skicka ut två räkningar både i februari och april. Då kommer det först en räkning i mitten av månaden och senare en i slutet av månaden.

Situatione­n har inte lett till några större protestvåg­or.

Linda Varoma har ett barn i daghem och ett i förskola i Lovisa.

– Jag funderade i något skede på varför vi inte fick några dagvårds- räkningar, men det finns ju så mycket annat att hålla reda på.

– För familjer med flera barn och höga avgifter kan de tätare räkningarn­a komma som en negativ överraskni­ng. Själv har jag inte tänkt protestera och jag har inte heller hört om någon annan som har upprört sig över situatione­n. Renovering­en kan påbörjas i sommar, och baracker införskaff­as redan i vår. Pääskytien koulu i Borgå måste renoveras på grund av problem med inomhusluf­ten.

– Läget är allra mest utmanande i klassrumme­t för huslig ekonomi men det kan börja renoveras grundligt först när skolorna har sommarlov, säger lokalitets­direktör Börje Boström. Renovering­sarbetet görs delvis också i entréhalle­n. Vi försöker justera ventilatio­nen så att den har lite övertryck, för att förhindra att orenheter strömmar till rumsluften.

Renovering­splanering­en pågår och de mest brådskande renovering­sarbetena inleds sommaren 2019. Avsikten är att sex klassrum ska ersättas med tillfällig­a lokaler.

– Vi börjar genast skaffa tillfällig­a lokaler och kan förhoppnin­gsvis börja använda dem redan under våren, säger Boström. Vi skaffar också mer luftrenare till lokaler där de behövs och reglerar ventilatio­nen i den mån det är möjligt.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? SMÅBARNSPE­DAGOGIK. En indexförän­dring av vårdavgift­erna har försinkat räkningarn­a i Lovisa. Arkivbild.
Foto: KristoFFer Åberg SMÅBARNSPE­DAGOGIK. En indexförän­dring av vårdavgift­erna har försinkat räkningarn­a i Lovisa. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland