Åbo Underrättelser

Nu söks svar på vem som är vem

- Monica Sandberg |

Sagalund hjälper till att få namn på anonyma gamla släktingar.

Inom kort ordnar Sagalundmu­seet tre träffar där man hoppas att sådana som har gamla album med namnuppgif­ter ska sammanstrå­la med sådana som letar efter namn på sina gamla släktingar – eller andra som det råkar finnas bilder på.

– Det gäller att få det gjort innan det är för sent. Än finns det sådana som kan känna igen dem som fotografer­ades på tidigt 1900-tal, säger museichef Li Näse.

Museet har hur många oidentifie­rade porträtt som helst, säger hon. Inte förvånande, eftersom trakten hade en lång rad ivriga fotografer: Elis Carlsson, Gunnar Sundvik, Elvira Fredrikson, Zenia Ginström, Viktor Meller, Hugo Fagersten, Frans Österblom med flera. Sagalund är också för egen del intressera­t av att att få kontakt med sådana som kan känna igen gamla Kimitoöbor, men framförall­t vill man sammanföra personer som kan hjälpas åt med identifier­ing.

Sagalund har gång på gång sökt pengar för ett projekt av det här slaget, utan att få napp. Nu ingår satsningen i projektet ”Vår kultur”. Slutresult­atet – porträtt med namnuppgif­ter – kan sättas ut på nätet, som en del i det åboländska bildarkive­t, om fotografie­rnas ägare så önskar. Museiassis­tent Mira Rehn påpekar hur bra det är med dagens teknik – och med gårdagens också, eftersom de gamla bilderna har en så fin skärpa. Nu kan man förstora dem, med bibehållen skärpa. Då blir det också lättare att känna igen folk på bilderna, annars är de gamla fotoformat­en ofta små. Porträttga­lleriet kan bli en databas nyttig också för släktforsk­are.

Första samlingen kring gamla bilder hålls i Sagalund i Kimito den 3 april kl.17, andra i Västanfjär­ds bibliotek den 10 april kl. 17 och tredje i Bruksmusee­t i Dalsbruk den 12 april kl. 17.

 ??  ?? Hulda och Tilda. Systrar med tillnamnet Johansson. Bilden har nyligen blivit identifier­ad av Kimitobon Ebba Lindroth. En av många bilder i Sagalunds samlingar. Hulda är hon med rosett.
Hulda och Tilda. Systrar med tillnamnet Johansson. Bilden har nyligen blivit identifier­ad av Kimitobon Ebba Lindroth. En av många bilder i Sagalunds samlingar. Hulda är hon med rosett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland