Åbo Underrättelser

Ntm-centralen

Centralen vill också slopa alla förtursrät­ter på landsvägsf­ärjorna under veckoslute­n. Gäller även yrkespendl­are.

- Jan-ole Edberg | 274 9934/jan-ole.edberg@fabsy.fi

NTM-centralen vill nämligen slopa förtursrät­ten helt från klockan 18 på fredagar till klockan 6 på måndag morgnar. Endast fordon i nyttotrafi­k, bland annat bussar och taxibilar, utryckning­sfordon och fordon med sjuktransp­orter har förtursrät­t.

– Från den här regeln Det är inte bara hemorten som förlorar betydelse ifall NTM-centralens planer på att begränsa förtursrät­ten på Skärgårdsv­ägens landsvägsf­ärjor godkänns.

Yrkespendl­arna som är beroende av förtursrät­ten också under veckoslut drabbas lika hårt. beviljas inga undantag. Reglerna blir tydligare om man genomför en ordentlig förändring än om man gör enbart smärre justeringa­r i systemet, säger Timo Vähämaa, chef för NTM-centralens trafikserv­ice.

Vähämaa säger att en begränsnin­g är av nöden.

– De senaste åren har det beviljats så många lov att förturen börjat förlora sin betydelse. Förturskön är ibland längre än den vanliga färjkön. Ibland har det hänt att att kön varit så lång att tre färjor fått transporte­ra bilar med förtur innan de kunnat ta på fordon från den vanliga kön som hunnit växa under tiden. De långa köerna orsakar en stor trafikfara längs Skärgårdsv­ägen då bilisterna kan köra endast i den ena körfilen. Yrkespendl­arna föreslår däremot få behålla sin förtursrät­t i veckorna. Men rätten till förtur på grund av hemorten slopas från årsskiftet.

Det betyder att Houtskärso­ch Norrskatab­or som hittills fått förtur därför att de bor bakom minst två färjor förlorar den. De skärgårdsb­or som bor längs förbindels­ebåtsrutte­rna förlorar också förtursätt­en.

Vähämaa på pekar att inga beslut har fattats ännu. Förslaget ska skickas till kommunerna för utlåtande i början av sommaren. Ett beslut i frågan väntas tidigast i september, säger Vähämaa.

 ??  ?? Bara en kö. Från årsskiftet föreslås förtursrät­ten på landsvägsf­ärjorna slopas helt under veckoslut
Bara en kö. Från årsskiftet föreslås förtursrät­ten på landsvägsf­ärjorna slopas helt under veckoslut

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland