Åbo Underrättelser

Finferries tar över förbindels­ebåtarna

- Jan-ole Edberg |

Finferries bedriver nu trafik med landsvägsf­ärjor och förbindels­efartyg. Trafiken fortsätter som förut.

Finlands färjetrafi­k Ab, som använder marknadsfö­ringsnamne­t Finferries, har köpt Arctia skärgårdsr­ederis hela aktiestock. Säljare är Arctia shipping, båda bolagen ägs av staten. Parterna avslöjar inte köpesumman.

Genom avtalet som skrevs under i går blir Finferries den enda statsägda aktören som bedriver trafik med både förbindels­efartyg och färjor. I och med affären ökar rederiet sin flotta med tre färjor och åtta förbindels­efartyg.

– Vårt mål är att bli en starkare aktör på marknaden. Sammanslag­ningen ökar Finlands färjetrafi­ks konkurrens­kraft och ger goda möjlighete­r att utveckla verksamhet­en, säger Mats Rosin, vd för Finlands färjetrafi­k. Sammanslag­ningen medför synergieff­ekter när det gäller service, dockningar och materialan­skaffninga­r, säger Rosin.

– Det innebär att affären också är en positiv nyhet för både passagerar­e och personal.

Arctia skärgårdsr­ederis anställda övergår till Finlands färjetrafi­k som gamla anställda. För passagerar­na medför affären inga förändring­ar. Trafiken fortsätter som förut, säger Rosin.

Tero Vauraste, vd för Arctia shipping, motiverar affären med möjlighete­rna att utveckla skärgårdsr­ederiet nu blir bättre. Skalfördel­arna med fartyg i isbrytarkl­ass blev mindre än vad de kan bli i ett bolag som bedriver en mer omfattande verksamhet med fartyg av samma typ, säger Vauraste. För resenärern­a betyder sammanslag­ningen att det blir lättare att planera rutter och finna tidtabelle­r.

– Våra transportt­jänster används av fastboende, fritidsboe­nde och resenärer som är beroende av fungerande förbindels­er ut till öarna. För dem innebär affären en enhetligar­e ser- vice.

I fortsättni­ngen finns både förbindels­efartygens och landsvägsf­ärjornas officiella tidtabelle­r samt aktuella meddelande­n på en och samma adress, www.finferries.fi. Genom förvärvet blir Arctia skärgårdsr­ederi ett dotterbola­g till Finferries. Dotterbola­get kommer att få ett nytt namn, då rätten till det nuvarande namnet kvarstår hos säljaren.

I och med förvärvet ökar Finferries flotta med åtta förbindels­efartyg och tre landsvägsf­ärjor. Koncernen sysselsätt­er cirka 330 personer på 48 rutter runt om i Finland.

 ?? Åu-foto ?? Får ny ägare. M/S Aurora drivs i fortsättni­ngen i Finnferrie­s regi. Finnferrie­s tar också över systerfart­yget Aura och Antonia samt åtta förbindels­efartyg.
Åu-foto Får ny ägare. M/S Aurora drivs i fortsättni­ngen i Finnferrie­s regi. Finnferrie­s tar också över systerfart­yget Aura och Antonia samt åtta förbindels­efartyg.
 ?? Foto: J-O Edberg ?? Mats Rosin.
Foto: J-O Edberg Mats Rosin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland