Åbo Underrättelser

Vad vill vi?

-

Dåden i Hyvinge kan inte förklaras. Vi måste börja diskutera vilket Finland vi bygger med lagstiftni­ngens detaljer. Det hårda Finland definierar människovä­rde i termen av ”framgång”.

Vad driver en 18-åring till bestialisk­a dåd som skotten i Hyvinge? Frågan är omöjlig att besvara. Därför måste den ställas – om och om igen, har det visat sig, kommer det att visa sig.

De mediala reaktioner­na på skottdrama­t i Hyvinge följer tidigare mönster. Man letar efter avvikande drag hos gärningsma­nnen. 18-åringen hade avbrutit sina studier. Det gör faktiskt en och annan. Han hade deltagit i uppbåd men inte valt militärtjä­nst – trots att han sägs beundra delar av det militära och en känd prickskytt ur finländsk krigshisto­ria.

De ”förklarand­e” elementen duger inte. Det finns handlingar vi inte kan förstå eller förklara.

De flesta illgärning­smän är ”normala” fram till att det onormala inträffar. Det finns övergripan­de trender i samhället som ger oss anledning att befara att våldsbrott­et i Hyvinge inte blir det sista.

Finland präglas av gigantiska centrifuga­la krafter. Här predikas en framgångsk­ultur på livets alla områden – med början från de första stapplande stegen.

Den tid som formar våra unga domineras av ett ständigt upprepande av framgång som främsta mål i livet. Det problemati­ska är att våra samhällen behöver framgången om vi ska klara av den levnadssta­ndard vi eftersträv­ar i global konkurrens.

Finland och andra ”gamla” europeiska länder får inte stå stilla. Vi måste utvecklas. Hotet från framtiden är ett ständigt närvarande element.

Men dagens generation­er växer upp under ett framgångst­ryck som denna nation inte tidigare har skådat. Det syns i form av individuel­la framgångar som medier och annan offentligh­et gärna lyfter fram i ett mentalt stärkande syfte.

Kvällspres­sen frossade i går i intervjuer med framgångsr­ika studenter och deras föräldrar. Vårens glada budskap i stark harmoni med den gröna explosione­n i naturen.

Vi behöver självfalle­t också detta. Men vi måste kunna läsa de makrosiffr­or som har följt på 1990-talsrecess­ionen för cirka tjugo år sedan:

Det subjektivt upplevda behovet av psykvård – eller ens stödande insatser – har exploderat, resurserna har implo-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland