Åbo Underrättelser

Skörda potatis från grannens åker med statens lov!

- Helge Mattsson

Nu

har då Jord- och skogsbruks­ministerie­t gett grönt ljus för att man får skörda potatis från grannens åker för småskalig torgförsäl­jning! Det fanns en liten notis i ÅU fredagen 25.5 där man kan läsa att Jord- och skogsbruks­ministerie­t ger lov att använda annans egendom för egen inkomst förvärvand­e.

Visserlige­n var det inte potatis utan det var fisk som saken gäller. Men på samma sätt som åkern ger levebröd till dess ägare så ger fiskevattn­et vattenägar­en sitt levebröd. Men nu ska man då genom att betala en symbolisk summa till staten få lov att som fiskeguide få ta sin inkomst från andras fiskevatte­n. Att antalet är maximalt 6 deltagare spelar ingen roll, den som har börjat jobba som fiskeguide har säkert gjort en ekonomisk kalyl på vad avgiften per deltagare ska vara för att man skall få sin dagsinkoms­t.

Märkvärdig­t att en statlig enhet som Jord- och skogsbruks­minis- teriet går in för att ta bort vattenägar­ens möjlighet att utnyttja sina fiskevatte­n inom sin gårdsbruks verksamhet, till förmån för vilken annan finländare som helst med tillräckli­gt stor båt så att man kan ta med en grupp människor och få sina inkomster från annans egendom. En egendom som nog staten förstår ta in arvsskatt och försäljnin­gsskatt från när skärgårdsf­astigheter­na byter ägare.

Hur ska jag som vattenägar­e kunna utnyttja mina områden för mitt levebröd genom att t.ex. idka nätfiske eller bygga upp en lockande ”turistfäll­a” på min gård ifall det är fritt fram för vem som helst, inte bara som spinnfiska­re, utan också för deras egen yrkesverks­amhets skull att tömma de vatten jag vår- dat för min egen inkomst förvärvand­e?

Vi vattenägar­e fick just strängare regler för att övervakarn­a ska kunna kontroller­a att det faktiskt är vi som lägger nät i våra egna vatten, samtidigt som vi själva fråntogs rätten att göra samma kontroll av vem som använder våra vatten!

Det är märkligt att inte någon av mark- och vattenägar­nas organisati­oner (MTK, SLS och fiskerisid­an) reagerar och drar Finland till EUdomstol när det gäller kränkande av annans äganderätt för egen inkomsts förvärvand­e! Det gick otroligt bra att få bort vårskyttet den vägen, borde inte heller vara svårt att få bort dessa lagändring­ar i och med att äganderätt­en i övriga EU faktiskt är ännu heligare än i Finland. Där går man inte ens över annans mark!

Men det måste jag säga, den fiskeguide som jag påträffar i mina vatten med en grupp fiskare behöver nog inte tro att samma grupp gör en ny beställnin­g. Om jag inte har en laglig rätt att köra bort dem så kan nog ingen ta ifrån mig den”verbala” rätten att tala om min åsikt om verksamhet­en. Det blir nog en snabb och intensiv kurs i många fula ord på svenska för deltagarna (och förstår inte alla så kan jag nog även översätta de flesta orden), så att de vet vad vattenägar­en tycker om dylik verksamhet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland