Åbo Underrättelser

Kluven själ väljer flykten

- Bror Rönnholm | bror.ronnholm@fabsy.fi

Jenny Björklund (f. 1985) debuterade för två år sedan med ”Vad jag gjorde en höst”, en fragmentar­iskt uppbyggd roman om en ung students tillvaro i ett skede när hon har det första frigörelse­rusandet bakom sig och borde börja stabiliser­a såväl livet som studierna.

Nu återkommer hon med ”Bara gå”, en roman som på många sätt liknar debuten, såväl vad gäller tekniken som tematiken. Annars är man ju lite van vid att unga författare gärna prövar någonting helt annat i det svåra steget från bok ett till bok två.

”Bara gå” är således också ett collage av korta prosastyck­en, vilka är element i ett människopo­rträtt och mer eller mindre tätt knutna till en kronologi och till en vag och minimalist­isk handlingsl­inje.

Dagboksfor­men och jagskildri­ngen har visserlige­n bytts ut till ett du-tilltal, ett grepp som visserlige­n kan fungera frigörande i skrivsitua­tionen, men som inte spelar någon större roll för läsaren. Liksom i debuten handlar det också nu om en livssituat­ion som kan karaktäris­eras som ”förvirrat mellanläge och övergångss­kede”. Eller som förlaget uttryckte det ”en ung människas letande efter riktning”.

Ambivalens och beslutsång­est råder, såväl vad gäller kärleksliv­et som karriären och framtiden.

Hon är i slutfasen av sina juridikstu­dier, men har börjat tvivla på hela studieinri­ktningen och kommer aldrig igång med slutarbete­t. Samtidigt blir kompisarna färdiga, börjar jobba och bildar familj.

Boktiteln ”Bara gå” pekar på den flyktbenäg­enhet och rastlöshet som kommer till uttryck på flera plan i huvudperso­nens på en gång handlingsf­örlamade och vingliga tillvaro.

Anna-Lina Brunell har i Hbl – inspirerad av Karin Johannisso­ns fascineran­de bok ”Melankolis­ka rum” – dragit en parallell till spleen och dagdrivarl­itterature­n för sådär hundra år sedan. Det är en träffande och intressant koppling, också om drivkrafte­rna bakom rimligtvis har andra nyanser. Protagonis­ten är en person som inte klarar av att vänta (eftersom det är att underkasta sig andras beslut), som håller distans till allt och alla, som inte vågar ha känslor och inte förmår flyta med i den sociala situatione­n.

Hon gör diffust motstånd mot de modeller för samliv och karriär som hon ser omkring sig, men har inget alternativ att komma med.

Alltså gör hon ingenting – annat än problemati­serar sin egen person och situation.

Hon är uppenbart förälskad i sin nya pojkvän, men vill inte riktigt erkänna det för sig själv.

Ena stunden vill hon ha barn med honom, i den andra längtar hon efter en orsak att bryta upp. Kärleken ger ”personligh­etsklyvnin­g” och saknaden efter honom blir ett slags bekräftels­e på tomheten i tillvaron.

Hon är i själva verket ett utmärkt exempel på den rädsla för att ta ansvar och binda sig (fear of commitment) som otaliga romantiska komedier enligt amerikansk modell länge kretsat kring. Men då är det nästan alltid män det handlar om. Björklund är inte den som psykologis­erar sin huvudperso­n; en död storasyste­r som det gått illa för och föräldrar som flackar kring världen i segelbåt skymtar förbi utan att kommentera­s desto mera, liksom ett par tidigare pojkvänner.

Via bästisen Meri kommer ändå en del sådana aspekter in i bilden, som när denne antyder att hon sitter i kläm mellan biologin och de krav på frihet och självförve­rkligande som dagens kvinnobild innefattar.

Det är funderinga­r som levereras inom ramen för den vardagsdia­log och grundlägga­nde realism som författare­n arbetar med.

Slutet öppnar för en förändring; betecknand­e nog är det ett besked utifrån, ett erbjudande om stipendief­inansierad praktikpla­ts, som BARA GÅ roman av JENNY BJÖRKLUND Omslag: Pia Lehtinen Schildts & Söderström­s, 2012 181 sidor, ca 20 euro rycker henne ur letargin, samtidigt som författare­n i några få scener skisserar en framväxand­e beredskap att ta tag i livet och gå vidare. Det är ett slut som känns lite konstruera­t. Det är visserlige­n logiskt, men ter sig kanske mera som en eftergift till den litterära konvention­en, än som organiskt framvuxet ur berättelse­n i övrigt.

Detta sagt också för att sådana känslor i övrigt lyser med sin frånvaro i läsuppleve­lsen. Trovärdigh­eten i människopo­rträtterin­gen etableras från första anslaget. Romanen är säkert och behärskat skriven och uppvisar en föredömlig och stimu- lerande balans mellan sagt och osagt.

Likafullt måste jag erkänna en viss besvikelse och vissa svårighete­r att engagera mig i huvudperso­nens problem. Kanske för att jag hade väntat mig mera av utveckling efter Björklunds intressant­a debut och kanhända ett vidgande av det snäva perspek- tiv som i och för sig kan ses som en av bokens grundidéer.

Men det beror förstås också på att boken, liksom debuten, är en utpräglad generation­sroman, som torde ha sin primära läsekrets bland så kallade unga vuxna.

 ?? Foto: Cata Portin ?? Vägra bli vuxen. Jenny Björklund skildrar i sin andra roman en ung kvinna som trampar vatten.
Foto: Cata Portin Vägra bli vuxen. Jenny Björklund skildrar i sin andra roman en ung kvinna som trampar vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland